|
|
 |
'Manisalı gençler' beraat etti
'Manisalı Gençler' davasında polislerin cezalandırılmasının ardından mağdur sanıklar da dün beraat etti. Avukatlar, "Hukuka uygun bir karar oldu" dediler.
Yasadışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla İzmir DGM'de yargılanan ve kamuoyunda "Manisalı Gençler" olarak bilinen davanın 15 sanığı beraat etti. İzmir DGM'deki duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatlar Pelin Erda, Sema Pekdaş ve Mehmet Sürücü hazır bulundu.
Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde "gençlere işkence yaptıkları" gerekçesiyle ceza alan polis memurlarıyla ilgili gerekçeli kararın mahkemeye gönderilmesi üzerine, savcı Ahmet Birsen verdiği mütalaada, sanıkların örgüt üyesi olduklarına dair kanıt olmadığından beraatlerine karar verilmesi talebinde bulundu. Sanık avukatları Pelin Erda, Sema Pekdaş ve Mehmet Sürücü de savunmalarında, savcının mütalaasına aynen katıldıklarını belirterek, müvekkillerinin beraatini istediler.
On gence ceza isteniyordu
12 Mart 1996 yılından beri devam eden ve 1997 yılında "10 genç hakkında 2 ile 12,5 yıl hapis cezası ve 5 genç hakkında beraat" verilen kararın, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulması üzerine 1998 yılında davaya yeniden başlanmıştı. Dün yapılan duruşmada, mahkeme heyeti, elde kanıt olmadığından Ayşe Mine Balkanlı, Sema Taşer, Levent Kılıç, Aşkın Yeğin, Özgür Zeybek, Jale Kurt, Münire Apaydın, Fulya Apaydın, Erdoğan Kılıç, Faruk Deniz, Abdullah Yücel Karakaş, Ali Göktaş, Boran Şenol, Emrah Sait Erda ve Hüseyin Korkut'un beraatlerine karar verdi. Gençlerin avukatları birbirlerini kutlayarak, hukuka uygun karar çıktığını söylediler.
Beş yıl süren mücadele
Avukat Pelin Erda, 5 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini, 1996 yılında başlayan davayla ilgili olarak 9 duruşmaya katıldıklarını ve kararın Yargıtay'ca bozulması üzerine 1998 yılında yeniden görülmeye başlayan davayla ilgili olarak bu kez 17 duruşmaya katıldıklarını anlattı.
Erda, "Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde polisler için verilen ceza kararıyla birlikte gençlerin işkence gördükleri tespit edildi. Emniyet'te alınan ifadeler geçersiz olduğu için gençler beraat etti. Hukuka uygun ve güzel bir karar" dedi.
|
 |
|