YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Yedi milyon genç işsiz

ANKARA- Atatürk'in, Türkiye Cumhuriyeti'ni emanet ettiği Türk gençliği, bugün işsizlik ve eğitimsizlik kıskacında bulunuyor. Özellikle son yıllarda iktidara gelen hükümetlerin uyguladığı yanlış ekonomik politikalarla, milyonlarca gencin baba harçlığı ile geçinmek zorunda kaldığı belirlendi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, Türkiye'de genç nüfus olarak kabul edilen 15-24 yaş grubunda yaklaşık 12.5 milyon kişi bulunuyor. Bunların yüzde 50.8'i erkeklerden yüzde 49.2'si de kızlardan oluşuyor. Sözkonusu yaş grubundaki 12.5 milyon gencin, 5.5 milyonu bir işte çalışırken, geri kalan 7 milyonu ise babasından aldığı harçlık ile geçiniyor.

Türkiye Cumhuriyeti'ni korumakla görevli gençlerin büyük kısmı, bugün yeni istihdam sahalarının açılmaması nedeniyle işsizlik sorunu ile karşı karşıya bulunuyor. DİE verilerine göre, kayıtlı 1 milyon 740 bin işsizin 905 binini 15-24 yaş arasındaki gençlerin oluşturturduğu belirlendi. Yine, her yıl yaklaşık 600-700 bin genç üniversite kapısından dönerken, üniversiteyi bitiren gençlerin de işsizlik sorunu ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Aynı verilere göre, üniversiteli işsizlerin sayısı, kayıtlı işsizlerin yüzde 6.2'sini teşkil ediyor. Kayıtlı 1 milyon 740 bin işsiz baz alındığında, yaklaşık 108 bin gibi büyük bir üniversiteli işsizler ordusunun bulunduğu görüldü.

Verilere göre, Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 93'ü okuma-yazma bilirken, yüzde 7'sinin ise hiç okuma-yazma bilmediği belirlendi.

Rakamlarla GENÇ NÜFUS

Türkiye'de 15-24 yaş grubunda 12.5 milyon kişi bulunuyor.
.......
Bu nüfusun sadece 5.5 milyonu bir işte çalışıyor.
.......
Genç nüfusun 7 milyonu ise babasından aldığı harçlık ile geçiniyor.
.......
Aynı yaş grubundaki nüfusun yüzde 7'si de okuma yazma dahi bilmiyor.
.......
Kayıtlı işsizlerin yüzde 6.2'sini üniversite mezunu gençler oluşturuyor.
.......
Her yıl yüzbinlerce genç üniversite kapısından geri dönüyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Miras, mayınlamış'
İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, TOBB Başkanı'nın söz verdiği halde seçim sistemini değiştirmediğini, ancak buna rağmen seçime hazır olduğunu söyledi.
Şef de bizden biri oldu
Türkiye'deki para programını izlemek için Türkiye'ye gelen ekonominin asıl şefi Cottarelli, TÜSİAD ve Koç'u ziyaret etti.
Bayiler yürüyor
TÜTÜN üreticilerinin en az 2 milyon lira fiyat beklediği Ege Ekici Tütün Piyasası, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen tarafından 1 milyon 750 bin lira başfiyatla açıldı. Yücelen, üreticilere balya başına 10 milyon lira pey akçesi verileceği bildirdi. Yücelen, tütünde desteklemenin devam edeceğini söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, açıklanan fiyat üzerine "Alımına başlanan ürün, geçen yılın ürünü. Bu tütüne, geçen yılın tarım ürünlerine uygulanan fiyat politikası uygulanmalıydı. Biz, maliyetlere göre tütünün kilosuna 2 milyon 410.9 bin lira fiyat istemiştik'' dedi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da tütün baş fiyatına sert tepki göstererek, "Yüzde 70 enflasyon oranıyla yetiştirilen tütüne yüzde 25 zam vermek yanlış politikadır" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...