YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Tarihe temiz örtü

Mihrimah Sultan Camii'yle birlikte Üsküdar'ın iki gözdesinden biri olan Yeni Cami göz göre göre "temizleniyor." Caminin sanat eseri mermerleri "kirlenmiş" gerekçesiyle kireçle badanalandı. Ardından "temiz olsun" diye ikinci kat kireç çekildi.

İSTANBUL- Üsküdar Yeni Cami, yetkililerin duyarsızlığı ve özensiz çalışmalar nedeniyle tanınmaz hale getiriliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün vurdumduymazlığı yüzünden tarihî özelliklerini bir bir yitiren Üsküdar Yeni Cami'nin mermer duvarları bir süre önce kireçle badanalandı. Asırlardır özgün rengini koruyan tarihî mermerler bu cehalet nedeniyle tanınamaz hale geldi. Mermerler bu durumdayken kör fırça ikinci kez işledi: Beyaz badananın kirlendiği düşünülerek "temizlenmesi için" yeniden badanalama işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca, süs camlarının kırık olması nedeniyle camiyi mesken edinen kuşlar, namaz vakitlerinde bile ibadet ortamını olumsuz yönde etkiliyor. Halılarda da sık sık kuş pisliklerine tesadüf ediliyor.

Dernek çaresiz

Koruma derneği, katliamı çaresizce seyrediyor. Dernek Başkanı Ahmet Tombul, ancak bazı çürük tahtaları değiştirebildiklerini, kampsamlı bir iyileştirme için devletin desteğinin şart olduğunu söyledi. Tombul: "Biz, derneği 11 yıl önce kurduk ve bu süre içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduk. Ama Vakıflar'dan destek gelmedi" diye konuştu. Caminin iç mermerlerinin daha önceki görevliler tarafından beyaz badana ile boyandığını ifade eden Tombul: "Biz de mecburen eski boyanın üzerinden geçtik ve hiç değilse kirliliği kaybolsun diye düşündük..." dedi.

Recep YETER


Kağıda basmak için tıklayın.

Festival için 'perde'

Âdile Sultan su gibi azizdi
II. Mahmud'un kızı Âdile Sultan, Osmanlı Devleti'nin batıya açıldığı bir dönemde yetişti. Yeniliklere açık, dindar bir sultanefendiydi. Saraylarında kadınlara özel çeşitli toplantılar yaparak ve İstanbul gezintileri düzenleyerek kadınların sosyal hayata girmelerine yardımcı ve örnek olmuştur. Âdile Sultan doğduğu andan itibaren kendisini, İmparatorlukta yenilik, değişim ve savaşların devam edegeldiği bir dönemin içinde buldu. Doğduğu, yetiştiği yıllar ve hayatta olduğu müddetçe hik eksik olmayan karışıklık ve keşmekeşin yükünü çeken başta babası, sonra kardeşleri, daha sonra yeğenleri olmak üzere hep en yakınları idi.İyi bir eğitim almış ve hassas bir kişiliğe sahip Âdile Sultan, memleket meselelerine vâkıf bir sultan olarak, padişah olan kardeşlerine zaman zaman çözüm önerileri sunmuş veya gerektiğinde onları yanlış yapmamaları konusunda uyarmış, kurduğu vakıflar yoluyla mektepler yaptırmış, susuz yerlere su getirtmiştir. Osmanlı haremi ve padişah kızlarının hayatına duyulan ilgi ve meraka biraz olsun açıklık getirecek olan bu çalışma, mümkün olduğunca belgeler ve ciddi kaynaklar ışığında hazırlanarak, saray kadınlarının yetişmesinde mükemmel bir eğitim kurumu olan Harem-i Hümâyûn hakkında yazılan hayâl mahsulü ve objektif olmayan oryantalist görüşlere itibar edilmemiş. (Çamlıca Kültür ve Y. Vakfı, 0212 - 544 77 00).


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...