YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Tüpraş ve Poaş'a ipotek

İMF'ye verilen sözler çerçevesinde, Türkiye'nin dev KİT'lerini ardı ardına özelleştiren hükümet, elde edilecek gelirleri de iç ve dış borç faizlerine aktarmayı öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresini uzatan Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamada reddedilmesiyle sallanan hükümet, bir yandan bu krizi aşmaya çalışırken, diğer yandan da özelleştirme gelirlerinin sadece iç ve doş borç ödemelerinde kullanılmasını öngören bir tasarının öncelikli olarak Meclis'te görüşülmesini kararlaştırdı.

Uluslararası Para Fonu ile imzalanan üç yıllık stand-by anlaşması kapsamında, IMF'ye 2000 yılında 7.6 milyar dolarlık özelleştirme yapma sözü veren hükümet, özelleştirme gelirlerine ipotek koymayı planlıyor. Hükümet, özelleştirme gelirlerinin sadece iç ve dış borç ödemelerinde kullanılmasını sağlayan bir tasarıyı Meclis'e sundu. Özelleştirme Uyugulamalarını düzenleyen ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler'de değişiklik yapan ve bazı fonların tasfiyesini öngören tasarının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yarın ele alınacağı bildirildi. Özelleştirme gelirlerini ipotek koyan tasarı, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasından önce komisyondan geçirilmesi amaçlanıyor.

Tüpraş'ın gelirleri de rantiyeye gidecek

Tasarının yasalaşması halinde özelleştirme gelirlerinden elde edilecek tüm gelirlerin, iç ve dış borç ödemelerinde kullanılmak üzere Hazine'ye aktarmasına imkan veriliyor. Tasarı Meclis'ten geçerse, başta POAŞ ve Tüpraş'ın özelleştirmelerinden sağlanacak gelir olmak üzere, gelecek yıllarda KİT'lerin satışından elde edilecek tüm gelirler iç ve dış borç ödemesi olarak rantiyeye aktarılacak.

Mevcut yasa İZİN VERMİYOR

Halen yürürlükte bulunun 24 Kasım 1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesi'ne ilişkin Kanun'a göre, Özelleştirme Fonu'ndan başka bir fona ya da bütçeye aktarma yapılması yasak. Ancak, Meclis'e yeni sunulan tasarıyla bu yasak ortadan kaldırılıyor ve fondan Hazine'ye borç ödemelerinde kullanılmak üzere kaynak aktarılmasına imkan veriliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

GSM ihalesinde SON GÜN
Tarlada biriken milyonlarca kilo patatesin nasıl eritileceğine ilişkin öneriler peşpeşe sıralanır, bu çerçevede bedava dağıtımı bile gündeme gelirken, vatandaş hâlâ ucuz patates yiyemiyor
Poaş satışında kirli oyunlar
Spekülatör 37 bin liradan aldığı hisseleri 2 günde 65 bin liraya satarak fahiş kâr elde ederken, 53 bin liradan hisse satın alan küçük tasarruf sahiplerinin hisse değerleri 40 bin liraya düştü.
Program yere çakılabilir

Yeni İMF başkanından liberalleşme uyarısı
ULUSLARARASI Para Fonu'nun yeni Başkanı Horst Köhler, Alman Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta uluslararası mali piyasalarda aşırı liberalleşmenin sakıncalarına karşı uyararak, görev dönemi içinde, aşırı liberalleşmenin bir sonucu olan spekülatif amaçlı küresel para hareketini azaltmak için hükümetlere daha çok yetki vermek için çalışacağını kaydetti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...