YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'HERAT ASLANI' İÇİN

AFGANİSTAN uçağını Londra'nın Stansted Havaalanı'nda bekleten korsanlar, efsanevi komutan İsmail Han'ın serbest bırakılmasını istiyor. 'Herat'ın Aslanı' olarak bilinen ve 1979'da Ruslar'ın Herat'ta 25 bin Müslüman'ı katletmesine tanık olduktan sonra direnişe geçen Han, Afgan cihadının en ünlü isimlerinden biriydi.
CEMAAT-İ İslami'nin de en önemli liderlerinden biri olan İsmail Han, Sovyetler'in Shindand Hava Üssü'ne bir saldırı düzenleyerek, tam 20 Rus MİG bombardıman uçağını imha etmesiyle unutulmaz bir ün kazandı. Savaşın ardından Taliban ile ters düşen 58 yaşındaki kahraman 1997'den beri Kandahar hapishanesinde.

LONDRA- Afgan Havayolları'na ait iç hat seferi yapan Boeing 727 tipi bir yolcu uçağını içindeki 178 kişiyle birlikte kaçırarak, önce Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e, sonra Kazakistan'a ardından da Moskova'ya götüren, son olarak ise Londra'nın Stansted Havaalanı'na indiren hava korsanları, efsanevi komutan İsmail Han'ın serbest bırakılmasını istediler. 'Herat'ın Aslanı' olarak bilinen İsmail Han, Afganistan'ı işgal eden Sovyetler Birliği'ne karşı direnen Afganlı mücahitlerin üst düzey komutanlarından biri olarak tanınıyor. 1979'da Ruslar'ın Herat'ta 25 bin Müslüman'ı katletmesine tanık olduktan sonra Afgan ordusuna katılan İsmail Han'ın, Sovyetler'e karşı direniş için kurulan Cemaat-i İslami cemaatinin de en önemli liderlerinden biri olduğu kaydediliyor. Herat Aslanı'nın en önemli başarılarından biri Sovyetler'in Shindand hava üssüne bir saldırı düzenleyerek, burada tam 20 Rus MİG bombardıman uçağını imha etmesi olmuştu. Savaşın ardından Taliban yönetimiyle ters düşen 58 yaşındaki Han'ın 1997 yılından beri Kandahar hapishanesinde olduğu belirtiliyor. Afgan İslam Haber Ajansı, uçakta bulunan 8 hava korsanının Han'ın hemen serbest bırakılmasını istediklerini belirtti.

Stansted'de gergin bekleyiş

Taliban yönetiminin lideri Molla Ömer, Afgan uçağının kaçırılmasından, muhalefet lideri Ahmed Şah Mesud'u sorumlu tuttu ve "teröristlerle" görüşmeyeceğini söyledi. Ömer, "Hava korsanları Ahmed Şah Mesud'a bağlılar. Eylemi belirli bir plan çerçevesinde yaptılar. Onlarla görüşmeyeceğiz ve taleplerini kabul etmeyeceğiz" dedi. Muhalif ittifak ise, olayla hiçbir ilgisi olmadığını ve eylemi kınadığını bildirdi. Afgan uçağının bulunduğu Londra'nın Stansted Havaalanı'nda gergin bekleyiş sürerken, hava korsanları ile görüşmeler devam ediyor. Essex polisi sözcüsü, "Korsanlarla irtibata geçtik, kendileriyle görüşmekteyiz" dedi. Uçağın etrafının sarılmadığını kaydeden polis sözcüsü, "Korsanlara baskı yapmak istemiyoruz" dedi. Taliban yönetimi ise, İngiltere'den, uçağa baskın düzenlemesini istedi. Taliban'ın Sivil Havacılık ve Turizm Bakanı Ahtar Muhammed Mansur, "İngiltere'den talebimiz, sorunu uçağa baskın düzenleyerek çözmesi" dedi. Mansur, İngiltere'nin bu operasyonu tecrübeleriyle yapabileceğini, uçağın mürettebatıyla yolcuları ayırarak, korsanları "dize getirebileceğini" söyledi.

Beş yolcu daha serbest bırakıldı

Hava korsanları dün uçaktaki 5 yolcuyu daha serbest bıraktılar. Londra polisinin açıklamasına göre, 2'si çocuk, 1'i kadın 5 kişi uçaktan dışarı çıktı. Uçak Londra'ya indiği sırada, korsanların elinde 165 rehine bulunuyordu. Yolcuların tamamının Afgan olduğu bildirildi. Afganistan sivil havacılık yetkilileri, Kabil-Mezar-ı Şerif seferi sırasında kaçırılan uçağın kontrolünün, tamamen 8 hava korsanının elinde olduğunu belirttiler.

Stansted'in SABIKASI kabarık

Afgan uçağı, kaçırılarak Stansted Havaalanı'na indirilen ilk uçak değil. En son 1996'da Sudan Havayolları'na ait bir uçağın kaçırılarak 186 yolcusu ve 18 mürettebatıyla birlikte inmek zorunda bırakıldığı alanda, can kaybı olmaksızın olayın atlatılabileceğine inanılıyor. Stansted Havaalanı lojistik imkanlarına yakınlığı nedeniyle kaçırılan uçakların indirilmesi konusunda tercih ediliyor. İlk olarak 1975 Ocak ayında Manchester-Londra seferini yaparken kaçırılan British Airways'e ait bir uçak Heatrow yerine Stansted'e indirilmiş ve hava korsanı etkisiz hale getirilerek tutuklanmıştı. 1982 Şubatı'nda Tanzanya Havayolları'na ait bir uçağın kaçırılarak getirilmesi bu alanda yaşanan ikinci olay olmuştu. Bu olayda da havaalanı 26 saat kapalı kalmış ve sonuçta korsanlar kendi tercihleriyle teslim olmuşlardı. 1984'te tekrarlanan polisiye olaylar dizisinde bu kez Nijeryalı bir diplomat bir kargo paketinin içinde bulunmuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...