YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Hayvana hayvan demeyin

Hayvanlara geniş haklar tanıyan yasa tasarısıyla boğa, deve ve horoz güreşlerine sınırlama getirilirken, eşeğine, katırına fazla yük çektirenler para cezasına çarptırılıyor.

Hayvanlara geniş haklar tanıyan yasa tasarısı sebebiyle Çevre Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı karşı karşıya geldi. DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ve MHP'li Tarım ve Köy İşleri Bakanı H. Yusuf Gökalp yasa yüzünden sert bir tartışmaya girdi. Hükümet ortağı partilerin grup başkanvekilleri araya girerek iki bakanı uzlaştırmaya çalıştı. Veteriner Hekimler Odası ve Tarım Bakanlığı, yasanın bu haliyle hayvancılığa balta vuracağını iddia ederken Çevre Bakanlığı, hayvanseverler derneğinin duyarlığının da gözardı edilmemesi gerektiğini savunuyor. İki bakanlık arasındaki görüşmeler halen sürüyor.

Bütün hayvanlar eşit...

Bütün hayvanların eşit doğduğu ve yaşama hakkı bulunduğunu ilke edinen yasa ilginç düzenlemeler getiriyor. İşte tepki iki bakanın üzerinde anlaşamadığı ilginç yasadan ilginç bölümler:

Hayvan Hakları Yasası'na göre, eşeğe, katıra veya ata fazla yük çektirmek yasak. Bu yasağı ihlal eden köylüler 1 milyondan 5 milyona kadar para cezasına çarptırılacak. Tasarı yasallaşırsa televizyonların sevimli maymunu Çarli, artık ekrana çıkamayacak. Hayvanları filmlerde oynatmak belirli izne bağlanacak, bu filmlerde kullanılacak hayvanlara kapasitesinin üstünde işler yaptırılmayacak. Sokaklarda zincire vurulmuş ayılar oynatılamayacak.

Geleneksel boğa, deve ve horoz güreşleri yasanın çıkması halinde sınırlandırılacak. Hayvanların birbirine zarar vermemesi için bu yarışların bir veteriner hekim nezaretinde yapılması gerekecek. Veteriner hekim istediği zaman güreşleri yarıda kesebilecek. Horoz ve develerin ağzı bağlanırken, boğaların boynuzları özel eldivenlerle sarılacak. Hayvan haklarını ihlal edenler 1 milyondan başlayan para cezalarının yanı sıra 2 yıl hapse kadar ceza alacak. Aynı suçu iki kez işleyenler en ağır cezaya çarptırılacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...