Talabani telaşa kapıldı
Kuzey Irak'ta son günlerde gergin olayların meydana gelmesi üzerine apar topar Türkiye'ye gelen Talabani, Dışişleri yetkilileriyle görüştü ve Ecevit tarafından kabul edildi.
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani, dün Ankara'da kritik temaslarda bulundu. Kuzey Irak'ta son günlerde oldukça gergin olayların meydana gelmesi üzerine kendi kararıyla Türkiye'ye gelen Talabani, Dışişleri yetkilileriyle görüştü ve Başbakan Bülent Ecevit tarafından da kabul edildi. Talabani ile yapılan görüşmelerde Kuzey Irak'ta meydana gelen son gelişmeler ile Ankara ve Washington süreçleri konuları ele alındı.
Diplomatik kaynaklar, Talabani'den PKK'ya karşı ek önlemler alınmasının talep edildiğini belirttiler. Bölge, 11 Temmuz gecesi Irak Türkmenleri Cephesi'nin Erbil'deki merkezine saldırı düzenlenmesi ve bu saldırının arkasında Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin olduğu yönündeki iddiaların ardından gerginleşti. Hafta sonunda İngiliz basınında çıkan ve Irak lideri Saddam Hüseyin'in Kuzey Irak'a saldıracağı haberlerinin ardından Talabani'nin Ankara'da temaslarda bulunması oldukça dikkat çekti.
Çay'ın açıklamaları
Talabani'nin Ankara'daki temasları sırasında MHP'li Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay'ın açıklamalarına da değindiği belirtiliyor. Irak Türkmen Cephesi heyetini kabul eden Çay, Saddam'ın politikaları, Körfez Savaşı ve 36. paralel uygulamaları sonucunda Talabani ve Kürdistan Demokratik Partisi lideri Besut Barzani yönetimindeki iki grubun, adeta bölge statükosunun geleceğini belirleyecek unsurlar haline getirildiğini belirtmişti.
"Türkiye, bu unsurların biri veya ikisine bağlı olarak bölgede çıban başı olacak bir devletin kurulmasına müsaade etmemelidir, ne Barzani'ye, ne de Talabani'ye devlet statüsü verilmesine şiddetle karşıyız" diyen Çay, bu grupların Türkiye'de temsilciliklerinin bulunması dahi sakıncalıdır. Bunları gündeme getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
|