T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

İHL'lere rağbet artıyor

8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle kapanma noktasına gelen İmam-Hatipler yeniden canlanıyor. "Kesintisiz eğitim" kâbusundan kurtulan öğrencilerin, geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da İmam-Hatipler'e akın etmesi bekleniyor.

Uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi nedeniyle neredeyse kapanma noktasına gelen İmam-Hatip Liseleri'ne rağbet arttı. Zorunlu eğitim nedeniyle, İmam-Hatipler'in orta kısmına üç yıl boyunca kayıt yaptıramayan öğrenciler, geçtiğimiz yıl, İHL'lere kayıt oranını yüzde 100 artırarak, bu okullara sahip çıkmışlardı. Üniversiteye giriş sınavlarında taban puanlarının 0.2 ile çarpılması nedeniyle yüksek puan almalarına rağmen istedikleri fakültelere girmekte zorlanan öğrenciler, bu yıl da "Herşeye rağmen İHL" diyorlar. Ortaöğretim kurumlarına kayıtların başlamasıyla birlikte, İHL önlerinde sıraya giren öğrenciler, özellikle Anadolu İHL'lerin kontenjanını kısa sürede doldurdu. Kendi imkanlarıyla İHL'leri kuran ve son üç yılda kapanma noktasına kadar gelmesini büyük üzüntü içinde izleyen vatandaşlar, İHL'lerin yeniden hayat bulmasından büyük mutluluk duyuyorlar.

"Kalite artıyor"

Elazığ İmam-Hatip Lisesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Celal Arslanoğlu ise İHL'lerin, sınıftaki öğrenci sayısının azalmasıyla birlikte artan eğitim kalitesine dikkat çekiyor. Arslanoğlu yaptığı yazılı açıklamada, İmam-Hatipliler'in, tarihi kimliğin, milli kültürün ve öz değerlerine bağlı bir neslin sembolü olduğuna dikkat çekerek, "İmam-Hatipliler, toplumda gün geçtikçe aşınan sevgi, kardeşlik, huzur ve barışı yeniden yerleştirmek için çaba gösteren bir nesildir. Kendilerinden başlayarak, ailesine, topluma ve tüm insanlığa karşı sorumlu oldmalarının bilinciyle hareket eden bir nesildir" diyor. Açıklamasında, birkaç yıldır bu okullar üzerinde oyunlar oynandığına dikkat çeken Arslanoğlu, öğrencileri 25 kişilik sınıflarda rahat ve huzur içinde eğitim görmeye davet ediyor.

ÖNDER Başkan Yardımcısı Yusuf Kara:
Gösterilen ilgi sevindirici

8 yıllık kesintisiz eğitimin ilk üç yılının bitmesinin hemen ardından İmam-Hatip Liseleri'ne geçtiğimiz yıl müracaatlar beklenenden de fazlaydı. Bu, İmam-Hatipler'in sahipi olan halkın, teveccühünde bir azalma olmadığının işareti. Bu yıl ise özellikle Anadolu İHL'lerde kontenjan, beklenenin üzerinde talep görerek, kısa sürede doldu. ÖSS'ye giren öğrencilerimizin başarı oranında yüzde 18'lik artış var.

Ensar Vakfı Müdürü Sabahattin Karasu:
Başarı grafiği çok iyi

İmam-Hatipler, fen bilimleri, genel kültür ve dini bilgiler vermesi açısından daha fazla talep görüyor. Son yıllarda, 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle öğrenci sayısı azaldı ama bu da daha az öğrencinin bulunduğu sınıflarda, daha kaliteli eğitim almak anlamı taşıyor. İmam-Hatipliler'in başarı grafiği oldukça iyi.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim:
Daha çok çalışmaları gerek

Kendine özgü olan İmam-Hatipler, 1950'li yıllarda, köylerde cenaze namazı kıldıracak imam kalmadığı gerekçesiyle açılmıştı. Fakat, 8 yıllık kesintisiz eğitim ile imam-Hatipler'in önü kesilmek istendi. Muhafazakar çocukların aileleri bugün risk alıyor fakat diğer öğrencilerden biraz daha fazla çalışarak açığı kapatabilirler.

ÖNDER Genel Sekreteri Av. Güven Yılmaz:
Kayıtlarda % 100 artış var

Geçtiğimiz yıl İHL'lere kayıt olan öğrenci sayısının, önceki yıla oranla yüzde 100 arttığına dikkat çekiyor. Yılmaz, açıklamasında, bu yıl da aynı talebi görmeyi istediklerini belirterek, İHL mezunu öğrencilerin mağduriyetlerini önlemek için rehberlik yaptıklarını ifade ediyor.



28 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED