T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Menderes'in Irak planı

İsmail Tansu'nun "Aslında Hiç Kimse Uyumuyordu" adlı anılar kitabı tarihî bir olayı açığa çıkardı. Menderes, darbeyle devrilen Iraklı yöneticileri kurtarmak için operasyon planlamış.

Türkiye'yi ziyaret edeceği gün, bir askeri darbeyle devrilen Irak Başbakanı Nuri Said Paşa ve Kral Faysal'ı kurtarmak için Demokrat Parti iktidarının bir operasyon düzenlenmeye karar verdiği ve bu amaçla Ürdün'e bir ekip gönderdiği ortaya çıktı. Ancak darbeyi yapan General Kasım'a bağlı birliklerin Kral Faysal'ı ve Başbakan Nuri Said Paşa'yı öldürmesi üzerine, operasyon için Ürdün'ün başkenti Amman'a kadar giden özel ekibin Türkiye'ye geri çağrıldığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin ilk Özel Harekatçı subaylarından İsmail Tansu'nun Kıbrıs'ta EOKA'ya karşı oluşturulan Türk Mukavemet Teşkilatı(TMT)'nı anlattığı kitabında, Irak'la ilgili anısı tarihe ışık tuttu. Tarihe "Menderes'i en çok sarsan" olaylardan biri olarak geçen ihtilal, General Kasım'ın askeri tatbikat için Bağdat'tan geçen birliklerle Kral Faysal'ın sarayını basarak, kraliyet ailesini katletmesi ile başlamıştı. İhtilal, Türkiye dostu olarak bilinen Irak Başbakanı Nuri Said Paşa'nın Ankara'da yapılacak Bağdat Paktı toplantısı için Türkiye'ye geleceği gün yapılmıştı. Başbakan Nuri Said Paşa'nın feci bir şekilde öldürüldükten sonra bacaklarından ipe takılarak, Bağdat sokaklarında gezdirildiği ihtilal, Türkiye'ye karşı yapılmış bir harekat olarak değerlendirilmişti.

Hayatı Nuri Said Paşa gibi bir ihtilal sonucu darağacında son bulan Menderes'in çok etkilendiği olay ihtilal hazırlığı içinde olan 27 Mayısçılar'ı cesaretlendirirken, Menderes'in, Balıkesir konuşmasında, "Türkiye'de de Irak'taki gibi bir ihtilal yapıp, beni asacaklarmış" şeklinde konuşmasında kendini göstermişti.

Tansu'nun anıları

O sırada Özel Harp Dairesi'nde görev yapan emekli subaylardan İsmail Tansu'nın anılarında ortaya çıkan Irak'a müdahele hazırlığı hükümetin talimatı üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Salih Coşkun tarafından koordine edilmiş. Irak'a bir hava operasyonu düzenlenmesi ve Kral Faysal, Kraliyat Naibi Abdülilah ve Başbakan Nuri Said Paşa'nın kurtarılmasının amaçlandığını belirten İsmail Tansu, operasyona Özel Harp Dairesi'nden kendisinin gönüllü olarak katıldığını anlatırken ekipte, Genelkurmay'dan Kurmay Binbaşı Fikret Elbizim, Özel Harp Dairesi'nden Yedeksubay Teğmen Çelik Sınal'ın bulunduğu bilgisine yer veriyor. Tansu, Bağdat'a yapılması düşünülen operasyonun, Irak'ta karışıklığın sürmesi ve devrik yönetimin yerinin tesbit edilememesi üzerine son anda değiştirilerek, ekibin Ürdün'ün başkenti Amman'a gönderildiğini, Nuri Sait Paşa'nın katledildiği haberinin gelmesi üzerine operasyondan vazgeçildiğini anlatıyor.

 
Tören için bıyıklarını uzattı
Dört yıldır Alparslan rolüyle sahneye çıkan ilköğretim müdürü Ramazan Birer, Malazgirt kutlamaları için iki aydır bıyık uzatıyordu.
Bodrum'da "Resim ve Kapı" Sergisi
Yaz ayı etkinliklerini çeşitli sanatçıların eserlerine yer vererek değerlendiren Yosun Art Sanat Galerisi, Bodrum Gümbet'te 27 Ağustos-7 Eylül 2001 tarihleri arasında Sadık Erk, Op.Dr. Haluk Recai Ünalp, Sema Menteşoğlu'nun "Resim ve Kapı" isimli resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Sadık Erk; 1953 doğumlu sanatçı, ilk sanat öğrenimini hocası Fikret Tarhan'ın yanında gördü. Samsun'da hat ustalarından M.Dağıstanlı, Salim Arel ve Mahmut Çelik'ten hat ve süsleme sanatları konusunda eğitim aldı. 1988 yılında İstanbul 8. Uluslararası Sanat Fuarı'na katıldı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok koleksiyonda sanatçının eserleri bulunmaktadır. Op. Dr. Haluk Recai Ünalp, 1963 Merzifon doğumlu. 1984 yılında Ankara Vakıfbank Galeri'de karma resim sergisine katıldı. Hocası Sadık Erk'ten dersler alan sanatçı halen Muğla-Ortaca Devlet Hastanesi Başhekimliği görevini yürütmekte olup, çalışmalarına Ortaca'da devam etmektedir. Sema Menteşoğlu, 1952 Köyceğiz doğumlu. İzmir'de Şeref Bigalı Atölyesi'nde ve Perugia (İtalya) Sanat Akademisi profesörlerinden B.Orfei ile çalıştı. İzmir'de çeşitli karma sergilere katıldı. Sergi şu adreste açılacak: Adnan Menderes Caddesi No: 55/B Gümbet/Bodrum.
28 Ağustos 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED