T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Vergiyi gariban ödüyor'
diyen de 312'lik olacak

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 312. madde değişikliğinin gerekçesinde ilginç bir örnek verdi. Türk, "Türkiye'de herkesin vergi kaçırdığını, sadece saf insanların tam vergi ödediğini" söyleyenin de halkı kanunlara karşı tahrik suçu işlediğini belirtti.

Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin aralarında bulunduğu 6 maddelik kanun değişiklik tasarısını Başbakanlığı gönderen Bakan Türk, uzun bir gerekçe hazırladı. Maddi suçun oluşması için, failin işlenmiş bir cürmü övmesi veya bunu iyi gördüğünü söylemesinin yeterli olduğunu belirten Türk, kanun, tüzük ve yönetmeliklere uymamaya tahrik hallerinin de suçu meydana getireceğine işaret etti. Türk, konuyla ilgili şu örneği verdi: "Söz gelimi Türkiye'de herkesin vergi kaçırdığını, sadece saf insanların tam vergi ödediklerini, kaçırma hareketlerini destekler şekilde açıklamak veya suçluları mağdur gibi göstermek, dolayısıyla kanunlara uymamaya tahrik suçunu oluşturabilir."

Suç somutlaştı mı?..

Ceza hukukunda "soyut değil, somut tehlikeye" ceza verilebileceğini anlatan Türk, buna karşın "Kamu düzenini bozma olasılığı" ibaresinin "somut tehlike" suçu haline girdiğini savundu.

Türk, yasa teklifi ile ifade özgürlüğünün güçlendirilmesinin de amaçlandığını söyledi ancak, "Kin ve düşmanlığa açıkca tahrik, bir tehlike suçudur. Teknolojinin insan yaşamına egemen olduğu bir dönemde bireyler, tehlikelerle çevrilmiş olarak yaşadıkları için tehlike suçlarına yer vermek zorunludur" dedi.



15 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED