T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Boğaz'ın keyfini çıkarın

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Erkan Arıkan, tüm İstanbullular'ı "Ülkemize Allah'ın büyük bir lütfu" diye nitelediği İstanbul Boğazı'nın keyfini çıkarmaya davet ediyor

İstanbul Boğazı, tarihi ve doğal güzellikleriyle, ışıltılı geceleriyle, yakamozlarıyla herkesin hayalini süsleyen eşsiz bir mekan. Maviyle yeşilin, erguvanlarla çam ağaçlarının koyun koyuna arzı endam ettiği Boğaz'ın keyfini, kimileri sahildeki bir çay bahçesi, bir restoranda; kimileri Boğaz kıyısında yürüyüşle çıkarmaya çalışır. Ama Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürü Erkan Arıkan'a göre Boğaz'ın keyfine varmanın en uygun yeri denizden yapılacak bir gezidir. Genel Müdür Erkan Arıkan'la, Boğaz'ın güzellikleri, TDİ'deki yeni sezon çalışmaları ve projeleri hakkında görüştük.

Sayın Arıkan, TDİ'nin hizmetlerinde önceki yıllara göre bir farklılık, bir kıpırdanma var. Değişimden biraz bahsedebilir misiniz?

TDİ'ye bağlı Şehir Hatları İşletmesi'nin Özel Boğaz Gezisi 19 Haziran 2001 tarihinde başlıyor. Hedefimiz denize küsen vatandaşlarımızı yeniden kazanmak, kent içi ulaşıma katkı sağlamak. Gemilerimizin hizmet standartlarının yükseltilmesi, personelin halkla ilişkiler konusunda eğitilmesi, yolcunun rahat ve huzurlu bir yolculuk yapması da daimi hedeflerimiz arasında.

Yenilikler arasında teknoloji de var mı?

Elbette. Bunlardan biri Akbil uygulaması. 6 aydır bu konuda çalışıyoruz. Dolayısıyla daha önce İETT otobüslerinde başlatılan ve daha sonra İDO, tramvay, metro ve Demir Yolları ile yaygınlaşan Akbil sistemi içine girdik.

Kaç iskelede Akbil turnikesi var?

Karaköy-Kadıköy ve Üsküdar seferlerimizde Akbil sistemi denemeye tâbi tutulmuş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Şu anda 37 iskelede toplam 71 adet Akbil turnikesi faaliyete geçirilecektir. Eski özellikleri ile yeniden yapılacak Ortaköy, Bebek, Sarıyer ve Rumeli Kavağı iskelelerine de konulacak ilk etapta 41 iskelede toplam 77 Akbil turnikesi faaliyete geçirilecek. Bugün itibariyle Karaköy, Yeni Kadıköy, Eski Kadıköy, Eminönü 1 ve Eminönü 2 iskelelerinde 5, Üsküdar, Beşiktaş ve Harem iskelelerinde 4, Haydarpaşa İskelesi'nde ise 3 adet Akbil turnikesi bulunmakta. Karaköy-Kadıköy arası yolculuklarda Akbil taşımacılığı jetondan yüzde 10 daha ucuz yapılıyor.

80 milyon kişi taşınıyor

Şehir Hatları'nda kaç yolcu taşıyorsunuz?

1842'de kurulan Şehir Hatları İşletmesi, 47 iskelede günde bin 200 sefer yaparak yılda 80 milyon insan taşıyan bir kuruluş. İstanbul'la özdeşleşen, İstanbullular'ın vazgeçemediği bir sistem. Dünyada bize özgü olan tek toplu taşıma sistemi Şehir Hatları vapurları. Biz bunu özelliği kaybetmeden, geliştirerek 2000'li yıllarda daha kuvvetli, daha organize hale getirmek istiyoruz. Bir dönem güvenlik gerekçesiyle gemilerde tuvaletler kapatılmıştı. Bu konuda haklı birçok tenkid aldık. Yaşlısı var, çocuğu var, hasta olanı var... Onların bu ihtiyaçlarını maalesef karşılayamıyorduk. Şimdi bu sıkıntıyı ortadan kaldırdık. Tuvaletleri açmakla kalmadık, bir de modernleştirdik. Bunları kiraya verdik. Hem temiz, hijyenik hem de sosyal boyuta getirdik. Gemilerde lüks mevki projesini Bahçekapı gemisiyle başlattık. Diğer 11 gemideki çalışmalarımız devam ediyor. Bunları da yakında hizmete açacağız. Gemilerimiz, Allah korusun, olabilecek her türlü kazaya karşı da tedbirli. Bütün yolcularımız zaten sigortalı. Uluslararası kuralları haiz gemiler.

Boğaz gezisinden bahsediyordunuz, İstanbullular'a bu konuda söyleyecekleriniz olmalı?

İstanbul Boğazı, Allah'ın bize lütfu. Dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal güzellik. Bu doğa harikasını en güzel şekilde görme, yaşama, dokunma, hissetme şansının denizden olduğunu düşünüyoruz. Karadan gezi amaçlı seyahatler hiçbir zaman denizdeki kadar, denizden görülen derinliği ve güzelliği vermiyor. Bir de karadan yapılan gezilerdeki gibi stres, trafik yoğunluğu, klakson sesi yok. Terlemeden, yorulmadan, geminin arka tarafındaki açık mahalde oturup çayınızı içerek, simidinizi yiyerek, martılara simit atarak, isterseniz geminin içindeki canlı müzik eşliğinde gülerek, eğlenerek, oynayarak, dans ederek, Boğaz'ı gezebilirsiniz.

'Sahilleri denizden gezin'

TDİ'nin hizmetleri İstanbul'la sınırlı değil. Diğer hizmetlerinizden de biraz bahseder misiniz?

Eskihisar-Topçular arasında 24 saat kesintisiz arabalı vapur hizmetimiz var. Bundan başka Çanakkale- Gelibolu arasında 3 ayrı noktada arabalı vapur taşımacılığı yapıyoruz. Şehir Hatları İşletmesi yılda 6.5-7 milyon araç taşıyor. Bunun haricinde Deniz Yolları İşletmesi adlı birimimiz ile şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapıyoruz. 4 Nisan'da başladığımız ve bütün sezon devam ettireceğimiz Lüks Ankara gemisiyle sanatçılarıyla, barları, diskosu, restoranları, çok lüks döşenmiş kamaraları, isteyen yolcularımız için mescidi ile bir konsept oluşturduk. Lüks Ankara feribotu ile 18 Haziran'dan itibaren her Pazartesi günü İstanbul'dan başlayarak Karadeniz seferlerine başlıyoruz. Bu arada Karadeniz gezisine katılan yolcularımızı Trabzon'da kapsamlı bir şehir turu bekliyor. Tıpkı Karadeniz turu gibi İstanbul-İzmir seferlerimizde de İzmir'in tarihi turistik yerlerini kapsayan çok güzel şehir turları var.

Otantik Karadeniz gezisi

Uluslararası gezilerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Türkiye'nin tek kruvazör gemisi, TDİ Karadeniz yolcu gemimiz ile sezon sonuna kadar devam edecek 12 ayrı program yaptık. Bunların 3'ü yurt dışı Karadanez seferleri. Dağılan SSCB ülkelerinin sahillerini içeriyor. İstanbul, Sinop, Trabzon'dan sonra Soşi, Odesa, Yalta, Sivastopol ve Köstence'yi içeren, tarihi turistik yerlerini tanıtan şehir turlarını da muhteva eden, buraların otantik kültürünü tanıtan 7 günlük çok şirin turlar. Fiyatları da oldukça uygun. TDİ, fiyatlarını ekonomik krize rağmen yüzde 40'lara varan oranlarda düşürmüştür. Ve 1 peşin, 3 taksit imkanını da 1 peşin, 5 takside çıkarmıştır. Çocuklara, yaşlılara ve gruplara özel indirimler yapılmakta.

Akdeniz'e mavi yolculuk

Bunun haricinde Yunanistan ile başlayan dostluk ilişkilerine katkı sağlamak için Yunan Adaları Dostluk Gezileri seferleri düzenledik. 4 ayrı program ve 4 ayrı tarihte İstanbul'dan başlayan İzmir, Rodos, Tire, Atina ve Selanik'i kapsayan 7 gün 8 gecelik bir sefer. 3 sefer olarak düşündüğümüz 20 Haziran, 27 Temmuz ve 24 Ağustos'ta Batı Akdeniz turu ise biraz uzun ama gerçekten Akdeniz'in en seçkin limanlarını kapsayan çok güzel bir seyahat. Son turumuz da tarih ve medeniyetler diyarı olan Mısır ve İsrail'i kapsıyor. Farklı kültürleri, farklı medeniyetleri görebiliyoruz. İstanbul'dan başlayıp, Gazi Magosa, Kudüs, İskenderiye, Kahire gibi şehiler gezilecek.


 
Turizme büyük katkı Hafta içi her gün 10:30, 12:00 ve 13:35'te Eminönü'nden kalkış olmak üzere Barbaros Hayrettin Paşa, Yeniköy, Beşiktaş, Kanlıca, Sarıyer, Rumeli Kavağı ve Anadolu Kavağı iskeleleri olmak üzere Özel Boğaziçi Deniz Seferleri yapıyoruz. Hem yerli hem de yabancı turistlere yönelik yapılıyor bunlar. Gemilerimizde Türkçe ve yabancı dilde İstanbul'un özellikli yerlerini tanıtan kasetler var. Bilmeyen vatandaşlarımıza ve turistlere İstanbul'u tanıtmak amacıyla. Bu turizme büyük bir katkı sağlayacaktır.
Bunlara ilaveten Cumartesi ve Pazar günleri de saat 11:00'de Kadıköy'den kalkışlı bir sefer düşünüyoruz. İşte size İstanbul'un o nakış gibi bezenmiş yalılarını, tarihi köşklerini, mesire yerlerini, Emirgan çay bahçelerini izleyerek Anadolu Kavağı'na kadar gidebilecek bir imkan.
Dönüşte de Kanlıca'ya uğrayıp da o meşhur yoğurdunu tatmamak, Ortaköy'ün o meşhur camisi ve çay bahçesi ortamını yaşamamak olur mu? 19 Haziran'dan sonra İstanbullular'ı, Cumartesi-Pazar günleri, yaz sezonunun sonuna kadar İstanbul'un trafiğinden, stresinden arınmaya, İstanbul'da yaşadığının farkına varmaya, Boğaz'ın keyfini çıkarmaya davet ediyorum.

18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED