T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

MONARŞİNİN DÖNÜŞÜ

Bulgaristan'da 6,4 milyon seçmen dün sandık başına gitti. Komünist dönemde ülkeden sürülen monarşinin üyesi II. Simeon, 55 yıl sonra geldiği ülkesinde seçimin favorisi ve oy oranı yüzde 40.

Bulgaristan'da 6,4 milyon seçmen genel seçimler için dün sandık başına gitti. Sabah saat 06.00'da başlayan oy verme işlemi saat 19.00'da sona erdi. Seçimlerde, 36 partiden 5 bin aday arasından tek kanatlı parlamentonun 240 üyesi seçilecek. Seçimlerde 160 Bulgar vatandaşı ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan temsilcileri dahil, çok sayıda uluslararası kurumdan gözlemciler izledi. Oy verme işleminin başladığı saatlerde Türkler'in yaşadığı bölgelerde seçime katılım oranının yüksek olduğu ancak Türkiye'den gidenlerin o verme sırasında bazı sorunlarla karşılaştıkları belirtildi.

Komünist dönemde ülkeden sürülen kraliyet ailesinin üyesi Kral İkinci Simoen, 55 yıl sonra geldiği ülkesinde seçimin favorisi olarak gösteriliyor. "Simeon II Ulusal Hareketi" koalisyonu ile seçime giren II. Simeon, seçimi kazanması halinde kuracağı koalisyonda, Bulgaristan'daki Türklerin partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) yer vereceğini ifade etti. Anketlere göre, kraldan sonra iktidardaki Birleşik Demokratik Güçler'in (ODS) yüzde 22, Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) yüzde 19, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) ise yüzde 5,3 oranında oy alması bekleniyor.

Kraliçe Elizabeth'in akrabası

Anketler, 63 yaşındaki eski kralın " Simeon II Ulusal Hareketi"nin oyların yüzde 40'ını alacağını gösteriyor. Bu oy oranının gerçekleşmesi halinde, Simoen II, komünizmin 1989'da çökmesinden beri vatanında iktidara tekrar gelen ilk eski monarşi olacak. İngiltere Kraliçesi Elizabeth II'nin akrabası olan, eski kral, hayatının çoğunu İspanya'da başarılı bir işadamı olarak geçirdi. II. Simoen, kazanması halinde atıl haldeki ülke kaynaklarını 800 gün içinde harekete geçirme sözü vermişti. İkinci Simoen'un, küçük işletmelere vaizsiz kredi, polis ve öğretmenlere ücret artışı gibi vaadleri, şimdiki başbakan dahil rakipleri tarafından populist ve gerçekçi olmamakla itham ediliyor.

HÖH kilit parti

Yüzde 5,3 oy alması bektlenen Hak ve Özgürlükler Hareketi seçimlere Liberal Birliği (LS) ve ülkedeki en büyük Çingene örgütü olan Evroroma ile ittifak yaparak girdi. HÖH liderliğindeki ittifak, yüzde 4'lük seçim barajını aşması durumunda 15-20 sandalye kazanacak. Son parlamentoda HÖH, 19 milletvekiliyle temsil ediliyordu. Türkiye'de kullanılacak oylar Dobruca bölgesindeki oylara ilave edilecek. Seçimlerde oy kullanabilmek için, Türkiye'den son bir hafta içinde 15 bin soydaş Bulgaristana geldi. Türkiye'de ise İstanbul'da 16, Bursa'da 15, Ankara'da 1, Edirne ve İzmit'te 2'şer, Çorlu ve İzmir'de ise 3'er sandıkta oylarını kullandı. Ancak oy sendıkları yetersiz kaldı. İstanbul'da yaşayan soydaşlar Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oluşturulan sandıklarda oy kullandılar. Hiçbir siyasi parti tek başına iktidara gelecek oy oranını alamayacağı için, yine koalisyon hükümeti kurulucağı belirtiliyor. Gözlemciler, koalisyon hükümetinin eski Kral İkinci Simeon'un liderliğini yaptığı NDSV ile ODS arasında kurulma ihtimalinin yüksek olduğu görüşünde birleşiyor. NDSV'nin seçim sonunda ortaya çıkacak tabloya göre milletvekili sayısının yeterli olması durumunda, HÖH ile de koalisyona gidebileceği belirtiliyor.

Balkanlar'ın sürgün kralları ayakta

Kral 2. Simeon, Balkanlar'da İkinci Dünya Savaşı döneminde silinen monarşilerin yeniden ayağa kalkma çabasının bir örneği. Balkanlar'daki hanedanlarının monarşi tablosu ve son durumları şöyle:

BULGARİSTAN:

Sofya'da 1937 yılında doğan ve babası 3. Boris'in 1943'de ölümüyle tahtı devralan Kral 2. Simeon'un ailesi, 1946 yılında ülkeden sürüldü. 2. Simeon, ilk kez 1996'da, sürgün edilişinden 50 yıl sonra, Bulgaristan'a döndü ve 1998'de kendisine kraliyet mülkünün çoğu iade edildi. Seçimlere "İkinci Simeon Ulusal Hareketi"nin lideri olarak katıldı.

ARNAVUTLUK:

Kral 1. Zog'un oğlu ve halen Johannesburg'da yaşayan Kral I. Leka, ailesi Arnavutluk'tan kaçmadan birkaç gün önce 1939 yılında doğmuştu. Kral I. Leka, sürgündeki "Arnavutluk Ulusal Meclisi" tarafından 1961'de kral ilan edildi. Leka'nın, 1997'de ülkesine dönerek monarşiyi tekrar kurmak için giriştiği referandum başarısız oldu. Leka, yeni bir referandum için ülkesine döneceğini söylüyor.

ROMANYA:

İsviçre'de yaşayan I. Michael, 1921'de Foischor Kalesi'nde doğdu. 1927 yılında kral ilan edildi, ancak 1930'da babası Kral 2. Carol tarafından tahttan indirildi. 1940'da yeniden tahta geçen Mihail, 1947'de komünistlerce devrildi. Romanya'ya ilk kez 1990'de dönen I. Michael, geri çevrildi. Koruma, maaş ve ikametgah verilince tekrar Romanya'ya geldi.

YUGOSLAVYA:

Son kral 2. Peter'in oğlu Veliaht Prens Aleksandır Karacorciyeviç, 1945'de Londra'da doğdu. Babası 1970 yılında öldükten sonra kral unvanını almadı. Londra'da işadamı olarak yaşayan Karacorciyeviç, ilk kez 1991'de Belgrad'ı ziyaret etti. Miloseviç rejimine muhalefet eden Karacorciyeviç, yeni Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'ya tam destek veriyor.

MACARİSTAN:

1912 doğumlu Arşidük Otto von Habsburg, babası Arşidük Charles'ın 1922'de ölümünün ardından Habsburg hanedanının başına geçti. Habsburglar I. Dünya Savaşı'nda dağılan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu yönetmişti. Otto Habsburg, halen Almanya'nın Bavyera eyaletinden Avrupa Parlamentosu üyesi ve uluslararası ilişkiler konusunda konferanslar veriyor.

 
Bakü-Ceyhan'a savaş açtılar
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni lobisine bağlı 4 milletvekili, Ermenistan'dan geçmeyecek bir Bakü-Ceyhan projesini engellemek için tasarı hazırladı.
Bush geride harabe bıraktı
5 ülkeye gidip 4 zirveye katılan, 22 devlet başkanıyla görüşen Bush, hiç bir politik taviz vermedi ve arkasında harabe bir Avrupa bıraktı.
Çeçenler büyük saldırıya hazır
Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı, Çeçen mücahitlerin, topraklarındaki Rus kuvvetlerinin tam imhasi için büyük çaplı bir karşı saldırının son aşamasına hazırlanmaya başladıklarını bildirdi. Çeçen resmi internet sitesinde yer alan habere göre, önceki gün, Şatoy yakınlarında, düşürülen Su-25 savaş uçaklarının enkazını arayan komandolara operasyon düzenlendiği ve en az 6 Rus askerinin öldürüldüğü ve 5'in yaralandığı, Çeçen tarafından ise 1 ölü ve 2 yaralı verildiği belirtildi. Ruslar'ın kayıplar şu şekilde belirtildi: Urus-Martan'da bir Rus zırhlı aracının havaya uçurulmasıyla en az 6 ölü, Itum-Kale'de Rus hatlarına mayın döşenerek en az 5 ölü ve 4 yaralı; Gudermes'te bir askeri aracın havaya uçurulmasıyla 4 ölü, Kurchaloy'da Rus askerlerin sığındığı bir eve düzenlenen havan ve makineli tüfek saldırısında en az 4 ölü.
UÇK, Türkiye temsilcisi atandı
Makedonya'daki Arnavut gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (UÇK), "Türkiye ve yakındoğu için bir siyasi temsilci" atadığını açıkladı. UÇK'nın siyasi lideri Ali Ahmeti imzasıyla yayınlanan bildiride, "UÇK askeri liderliği, Türkiye ve yakındoğu ülkeleri için yeni bir siyasi temsilci atamıştır. Bu temsilcinin adı Mevlüddin Ali'dir" denildi. Bildiride, söz konusu atamanın, "Makedonya Arnavutlarının amaçları ve durumu hakkında bilgi vermek" amacını taşıdığı kaydedildi. UÇK'nın halen İsviçre'de bir siyasi temsilcisi bulunuyor.
Ürdün kralı meclisi feshetti
Ürdün Kralı II. Abdullah, bu yıl sonundan önce parlamento seçimlerinin yolunu açmak için mevcut parlamentoyu dün feshetti. Kral bir kararname yayınlayarak 80 kişilik alt meclisin yanısıra kraliyet tarafından atanan 40 kişiden oluşan Senato'yu da feshettiğini bildirdi. Öte yandan bu yılın sonunda yapılması beklenen parlamento seçimlerinin erteleneceği ve mevcut parlamento süresinin de bir yıl daha uzatılacağı yolunda haberler ülke basınında yer almıştı.
18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED