T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Gelecek için ter döktüler

1,5 milyon ÖSS adayı eğitim hayatlarını belirleyecek üç saatlik maratonda ter dökerken, anne ve babaları okul kapılarında büyük bir heyecanla çocuklarını bekledi

Yaklaşık 1,5 milyon genç, geleceklerini belirleyecek kader sınavı için dün ter döktü. Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 473 bin 906 adayın katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), dün saat 09.30'da başladı. Sınava katılan adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren sınav yerlerine gelerek heyecanla beklemeye başladılar. Adaylar, saat 09.00'dan itibaren kimlik kontrolleri ve güvenlik taramasından geçirildikten sonra salonlara alındılar. Salonlara yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı.

Toker: Sınav sakin geçti

ÖSS, Türkiye'de 81 il ve 63 ilçe merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Adaylar sınava 5 bin 226 binada, 76 bin 405 salonda girdi. Sınav merkezlerinde 216 bin 426 personel görev aldı. Ankara'dan gönderilen ÖSYM temsilcisi, özürlü temsilcisi, koruma kuryesi, ödeme kuryesi ve nakil kuryesi olarak toplam 1268 öğretim üyesi ve görevli de sınav merkezlerinde görev yaptı. Sınavı düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Dr. Fethi Toker, yaptığı açıklamada, sınavın genelde sakin geçtiğini bildirdi. Adaylara, sözel ve sayısal alanlardan test usulü toplam 180 soru yöneltildi. Buna karşın ÖSS'de başkasının yerine sınava girmeye çalışan 3 kişi yakalandı. Toker, Şanlıurfa, Tarsus ve Dıyarbakır'da üç kişinin başkasının yerine geçerek sınava girdiğinin tespit edildiğini duyurdu. Ancak Şanlıurfa'daki kişinin nufüs cuzdanındaki değişiklik nedeniyle sınavdan çıkartıldığı ifade edildi.

'Geometri soruları zordu'

Bu arada ÖSS'ye katılan adaylar, sayısal bölümün, özellikle de geometri sorularının zorluğundan yakındılar. Bu arada, fikirlerini de dile getiren adaylar, sayısal alandaki soruların sözel alandaki sorulardan daha zor olduğundan yakındılar. Sözel alandaki soruların daha çok yoruma dayalı olduğunu belirten adaylar, soruların her yıl gittikçe daha da zorlaştığı görüşünü paylaştılar.

'Sessiz olun sınav var'

Bu arada sınav nedeniyle alınan bazı önlemler dikkat çekti. ANAP Kayseri 7. Olağan Kongresi nedeniyle bu kente gelen Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, davullu çurnalı karşılamayı iptal ettirdi. Kayalar, şehre girişte, 'Sessiz olun. Öğrenciler şu anda sınavda" uyarısında bulundu. Çanakkale'de ise ÖSS'ye katılan bir öğrenci, sınav sırasında fenalık geçirince, doktor müdahalesiyle iyileştirilip, sınava devam etmesi sağlandı.

ÖSS telaşı kaza yaptırdı

Öğrencileri ÖSS sınavına yetiştirmek isteyen minibüsün trafik kazası yapması sonucu ikisi öğrenci dört kişi yaralandı.

Kazada yaralanan sürücü Erkan Çam, İdris Holoğlu, İlknur Asan ve Hasan Şükrü Çam, Trabzon Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

1,5 milyon gelecek üç saate sığdırıldı

ÖSS sorularını inceleyen Eksen dersanesi 1999'daki soruları andıran ve özellikle sayısal bölümün zor olduğu soruların yorum yapma ağırlıklı olduğu, sözel bölümde ise anlama ve kavramlar arasında ilişki kurmaya yönelik sorular bulunduğunu açıkladı.

Eksen dersanesi rehberlik uzmanı Enver Ulaş, sınav sonuçlarının temmuzun ilk haftasında açıklanacağını ve adayların adreslerine postalanacağını hatırlatarak adayları uyardı. Ulaş:

"Sınavı kazanmak için sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil ağırlıklı puan türlerinin birinden 105 ve üstü puan almak yeterli olacak. Ancak 4 yıllık lisans proğramlarına yerleşebilmek için 120 baraj puanını aşmak gerekiyor. Bu arada adayların ÖSYS'ye yönelik tercihlerini yaparken rehberlik uzmanlarından faydalanmaları ve tercih hatalarına düşmemeleri gerekiyor. Bilinçli tercih yapmayan ve tercih hatasına düşen adaylar başarılı olsalarda istedikleri lisans proğramlarına yerleşemiyor" dedi.

 
AĞLATAN ÖSS
Başörtülü adayların alınmadığı ÖSS'de tam bir trajedi yaşandı. Sınava gireceği binanın kapısına 3 kez gitmesine rağmen bir türlü başını açamayan bir kız öğrenci gözyaşlarına boğularak evine döndü.
1 milyon 154 bin genç açıkta kalacak
Ansen'i 'yeğen' yaktı GÖZALTINA alınan Halkbank'ın eski Genel Müdürü Yenal Ansen'i ve banka yöneticilerini, Egebank'ın eski sahibi yeğen Yahya Murat Demirel'in grup şirketlerine verdiği teminatlar yaktı.
BÜROKRATLAR
tek tek gidiyor

MGK'nın 19 Şubat'taki toplantısının ardından krizle birlikte üst kademe bürokratlar koltuklarından oldular
Tayyip Erdoğan 'Yılın Babası'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Engelliler Vakfı (TÜREV) tarafından "yılın babası" seçildi. Babalar Günü nedeniyle vakfın Kartal Dragos'taki merkez binasının bahçesinde düzenlenen şenlikte, TÜREV Başkanı Zülfünaz Abedan, Erdoğan'a ödülünü verdi. Erdoğan, engellilerin sorunlarının çözülmesinin önemini vurgulayarak, Türk toplumunun henüz konunun hassasiyetini kavramış durumda olmadığını söyledi. Türkiye'nin engelliler konusunda yapılan çalışmalarda dünya standartlarının çok gerisinde olduğunu ileri süren Erdoğan, "Benim tek engelim var şu anda. Bu engelim, inşallah size çok daha fazlasıyla hizmet etmenin yolunu açabilmektir. Bu, Türkiye'de demokrasinin önündeki engellerdir. Bu engelleri aştığımızda inanıyorum ki sıkıntıları hep birlikte çok daha rahat aşacağız" diye konuştu.
18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED