|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rusya ve İran, enerji hatları ve silah anlaşmalarından sonra, uzay araştırmalarında da işbirliği imkanlarını araştırıyor. Kremlin yönetimi, İran ile uzay alanında da işbirliğinin düşünüldüğünü açıkladı.
Enerji hatları ve silah anlaşmalarından sonra Rusya ve İran uzay araştırmalarında da işbirliği yapma kararı aldı. Kremlin yönetimi, İran ile uzay alanında da işbirliğini düşündüğünü açıkladı. Rusya'ya yaptığı resmi ziyaretini sürdüren İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, başkent Moskova yakınlarındaki uzay çalışmaları yer kontrol merkezine gitti. Hatemi'ye ziyareti sırasında, Rusya Uzay Ajansı Genel Müdürü Yuri Koptev, Yer Kontrol Merkezi yetkilileri ve Araç Yapım Merkezi Araştırmalar Enstitüsü yetkilileri eşlik etti. "Rusya, uzay alanında İran ile çok geniş bir çerçevede işbirliği olanaklarına sahiptir" diyen Koptev, işbirliğine örnek olarak, İran'ın açtığı iletişim uydusu ihalesine katılımlarını gösterdi ve "Umarım İran, Rusya'nın projesini seçecektir" dedi. Hatemi, merkezi ziyareti sırasında, uzaydan yeryüzünün çeşitli kısımlarını gözleme yöntemlerini ve olanaklarını sordu. Hatemi ayrıca, uzay araçları, içindeki kozmonotlarla iletişimin nasıl sağlandığına ilişkin sorular yöneltti. İran Cumhurbaşkanı, ABD'nin de dahil olduğu Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı ile iletişim kurmak istedi, ancak bu şansı elde edemedi. Rus yetkililer kendisine, "İletişim kanalı şu anda kapalı. Açılmasına henüz saatler var" yanıtı verdiler. Koptev, Hatemi'nin uzay çalışmalarına ilgisi hakkında, "İran kalkınmakta olan bir ülke. Teknolojinin çeşitli kulvarlarında ilerlemek istiyor. Yüksek teknoloji ürünü uzay çalışmalarına da girmek istiyor. Bu nedenle ilgileri doğal" dedi. İran'a silah ihracını yeniden artırmayı hedefleyen Rusya, Tahran'a aralarında S-300 hava savunma füzelerinin de bulunduğu birçok türde silah satma konusunda anlaşma yaptı.
Rus ve Batılı kaynaklar, Moskova'nın Tahran'a satmayı öngördüğü silahlar arasında, S-300 füzelerinin yanısıra diğer hava savunma sistemlerinin ağırlığı oluşturacağını belirttiler. İran'a satılması öngörülen diğer askeri malzeme arasında Mig-29 ve Su-24 tipi savaş uçaklarının yedek parçalarının yer aldığı kaydedildi.
|
|
|
|
|
|
|