T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Acı ilacın faturası ağır

The Economist, Türkiye'de Derviş'in uyguladığı ekonomik programa 'Acı ilaç' nitelendirmesi yaparken, 'IMF'den gelen taze paranın sosyal faturası var' değerlendirmesini yaptı.

Dünyanın önde gelen ekonomi dergisi The Economist, yeni ekonomik programa 'acı ilaç' nitelendirmesinde bulunurken, 'IMFíden gelen taze para, Türk ekonomisini içinde bulunduğu durumdan çıkarabilir ancak bunun sosyal faturası var' değerlendirmesini yaptı.

IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan paranın, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve ödenemeyen borçların bertaraf edilmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken dergi, öncekilerle birlikte toplamı 19 milyar doları bulacak kredi paketi çıkarılmasının nedeninin, tümüyle ekonomik olmadığını ve bu yardımların 'gönüllü' olarak yapılmadığını öne sürdü.

Dergi, diğer pek çok yayın organı gibi, IMF paketinin ardında Türkiye'nin Batı açısından taşıdığı önemin bulunduğunu da ima ederken, 'Türk Ordusu NATO'nun ikinci büyük ordusu' dedi. Avrupa hükümetlerinin kenarda durup Türkiye'nin batışına seyirci kalamayacaklarını belirten dergi, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in durumdan umutlu olduğuna dikkat çekti.

Başarılırsa devrim olur

Bakan Derviş'in çıkar gruplarının programı rayından çıkarmalarına izin verilmesi halinde istifa edeceğini açıkladığını da hatırlatan The Economist, 'Eğer Derviş söylediklerini başarabilirse, bu sadece ekonomi idaresinde değil, çok partili döneme geçildiği 1945 yılından beri değişmeyen Türk politikasında da bir devrim niteliği taşıyacaktır' yorumunda bulundu.

Dergi, Derviş'in halktan büyük destek aldığına dikkat çektiğini bildirdi. Aynı desteğin, iş çevreleri ve askeri çevrelerden de geldiğini belirten dergi, Derviş'in reformlarına asıl tepkinin çıkarları zedelenen çevrelerden değil, reformlarla yaşamları değişen halktan gelebileceğini savundu.

Dergi, Şubat ayından bu yana Türkiye'de çok sayıda çalışanının işlerini kaybettiklerini, kentlerdeki işsizliğin zaten yüksek olduğunu ifade ederken, tarım kesimine uygulanan sübvansiyonlardaki kesintiler dolayısıyla kente göçün artabileceğini de öne sürdü.

 
Koç, Migros'la Batı'ya yöneldi
Koç'un Migros'u yurtdışında Ramstore ile yaptığı atılımını doğu da Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan`dan sonra ilk kez batıda Bulgaristan ile başlattı.
Doğu'ya 'Zorlu' yatırım
Zorlu Holding'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu, kalkınmanın istihdamdan geçtiğini belirterek, işadamlarının istihdam konusuna dikkat etmelerini istedi.
Dolardaki kayıp yüzde 13
IMF'nin krediyi onaylamasıyla birlikte dövizde satışlar artıyor. Serbest piyasada dolar, 11 Nisan'daki 1.291.000 liralık zirvesine göre yüzde 12,47 düştü.
Batık faturası 43,6 katrilyon TL
Hükümet, büyük tavizler karşılığında IMF ve Dünya Bankası'dan yaklaşık 15 milyar dolarlık kredi sağlarken, kamu bankalarına ve batık bankalara toplam 43.6 katrilyon liralık kaynak aktarıldığı belirlendi. BDDK tarafından hazırlanan, "Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı"nda, kamu bankalarına ve Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan bankalara bugüne kadar aktarılan kaynaklar konusunda ayrıntılı bilgi verildi. Programa göre, 3 kamu bankasına görev zararları karşığı toplam 25.9 katrilyon liralık devlet iç borçlanma senedi verildi.
19 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED