T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Big Brother ve Siyasal İslam

Fawas Gerges "Amerika ve Siyasal İslam" adlı kitabında, Carter döneminden Clinton'a kadar son 20 yılda Beyaz Saray'dan geçen başkanlar etrafında Amerika'nın İslam politikalarını masaya yatırıyor

Amerika ve İslam kelimeleri ne zaman yan yana kullanılsa, farklı iki medeniyetin "birbiriyle çelişen yapısına" bir vurgu, bilinçli olmasa bile, sürekli bulunmaktadır. Yani bu güne kadar yapılmış araştırmalar ve kitaplara daha dikkatli bir gözle bakıldığında, bu iki kelimeyi yan yana kullananların "iyi" ve "kötü" gibi iki farklı nitelikten bahsettiklerini hissetmemek mümkün değil. İster Amerika'da yazılmış olsun ister bir İslam ülkesinde, kültürel koşulların böylesi bir yaklaşımı haklı çıkaracak bakış açıları dayattığı düşünüldüğünde, eğer doğruları çarpıtmıyorsa, yazarları kınamak pek mümkün değildir. Böylesi bir taraftarlıktan, çok az sayıda yazarın kendini kurtardığını söylemek de yanlış olmayacaktır.

Carter'den Clinton'a kadar

Bu açıdan bakıldığında Anka Yayınları tarafından yayınlanan "Amerika ve Siyasal İslam" isimli kitabın, son yıllarda yazılmış en dürüst kitaplardan biri olduğunu rahatlıkla söylenebilir. Zira, yeni bir şey keşfediyormuşçasına büyük iddialarda bulunmak yerine, tamamen yaşanan gerçekliği ortaya koymaya çalışan Fawaz Gerges, Amerika'nın son 20 yıldaki İslam politikasını mercek altına yatırmış. Amerika'nın İslam'la ilişkileri konusunda taraf olmak yerine, durum tespiti yapan Gerges, objektifliğini kitap boyunca korumayı başarmış.

Kitap oldukça düzenli bir sistematiğe sahip. En özgün tarafı da bu olsa gerek.

Söz konusu olan Amerikan yönetiminin İslam'a bakışı ve politikaları olduğu için, öncelikle, Washington yönetiminin karar alma sürecinin nasıl işlediğini ve İslam politikası belirlenirken ne gibi faktörlerin rol oynadığını ele almış. Daha sonra somut veriler ışığında Carter döneminden Clinton'a kadar tüm Amerikan başkanlarının İslam, İslami hareketler, siyasal İslam ve İslam ülkeleri konusundaki politikalarını ayrı ayrı ele alarak, bu politikaları etkileyen unsurları ortaya sermiş.

Durumu Amerikan başkanları açısından doyurucu biçimde açıklığa kavuşturan yazar, daha sonra İslam aleminden seçmiş olduğu dört ülke (Mısır, Cezayir, İran, Türkiye) özelinde Amerika'nın tutumunu ortaya sermiş.

Siyasal İslam kavramı konusunda ideolojik ya da felsefi bir tartışmaya girmeyen yazar, tamamen somut veriler ışığında bu güne kadar yaşanan süreci okuyucuya sunmuş. İslam'ın Amerikan stratejik çıkarları açısından ne gibi roller oynadığına sık sık atıfta bulunan kitap, bu açıdan bakıldığında, şu an Amerika'nın yeni başkanı olan George W. Bush'un İslam politikalarını anlamada da iyi bir fikir verecektir. Amerikan yönetimine kendi önerilerini sunmaktan kaçınmayan Gerges, eğer gelecekte iki medeniyetin barış içinde bir arada yaşaması isteniyorsa, İslam'a daha yapıcı ve olumlu bir gözle bakılması gerektiğini ifade ediyor.

Anka Yay. Tel: 0 212 513 30 30

 
Düş ile gerçek arasında

Yeniden yapılanalım mı?
Emekli Tuğgeneral Korkmaz Tağma, "Yeniden Yapılanma Kuralları" adlı kitabında ülkemizin sancılarını yaşadığı değişim ve yeniden yapılanma sorununa farklı bir bakış açısı getiriyor. Tağma ülkenin lider, yönetici ve bürokratlarını, körlerin filleri el yordamıyla tarif etmesine benzetiyor. Ülke sorunlarının da doğruya yakın olarak tesbit edildiğini, fakat liderlerin problemi bir bütün olarak ele almadıkları için de yanıldıklarını anlatıyor. Timaş Yayınları / Tel: 0 212 665 35 56
Kur'an notlarına devam
Münib Engin Noyan, Kur'an-ı Kerim okurken tuttuğu notlardan derlediği kitabı "Kur'an Günlüğü"nün ikinci cildinde de kendi iç muhasebesini gönül dostu okurlarıyla paylaşmaya devam ediyor. Kitap, yazarın kendisini düşünceye sevkeden ayetler ve ardından düştüğü notlardan oluşuyor. Birinci cildin ümit ettiği başarıya ulaştığını söyleyen yazar, okurların da 'Kur'an günlüğü' tutmaya başladıklarını heyecanla aktarıyor. Birun Yayınları / Tel: 0 212 528 52 32 Eğer bir maniniz yoksa..
19 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED