T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Parti kapatmayın'

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkanı Lord Johnston, Ankara'da "zirve temasları" yaptı. Johnston, "RP, Avrupa'daki Hıristiyan Demokratlar'la aynı kategoride. Parti kapatmak yanlış" dedi

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Başkanı Lord David Russel-Johnston, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'e, "Kapattığınız Refah Partisi, Avrupa'daki Hıristiyan Demokrat partiler ve kuruluşlarla aynı kategoride düşünülmeli" dedi.

Lord Russel-Johston'un, Başbakan Ecevit'e de "FP'nin kapatılmasının Türkiye'yi zor durumda bırakacağını" söylediği beirtildi.

Ankara'daki temaslarına FP'den başlayan lord Johston, Recai Kutan ile yaptığı görüşmede, Kutan'ın kendisini Strasbourg'da ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Strasbourg'da sizinle görüştüğümüzde Türkiye'ye geldiğim zaman FP Genel Başkanı olarak sizi ziyaret edeceğimi söylemiştim. Gördüğünüz gibi sözümde durdum" dedi.

Johston'un Kutan'a, "Biz Konsey olarak şiddete karışmadığı sürece siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Türkiye'ni de Avrupa standarlarına uyması gerekir, AİHM'in bu yöndeki kararları esas alınmalıdır. Fazilet Partisi'nin kapatılmayacağını ümit ediyorum" dediği öğrenildi.

Bumin'e Avrupa örneği

Daha sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'i ziyaret eden Johnston, Batı Avrupa'daki Hıristiyan demokrat parti ve kuruluşlarla kapatılan Refah Partisi'nin benzer niteliklerde olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Bumin, demokrasiye karşı ve dini ayrımcılık temelinde olan bir partinin faaliyetlerine izin vermenin mümkün olmadığını belirterek, din ve inanç hürriyeti altında çıkar sağlama amaçlı örgütlenmeler bulunduğunu, ülkelerin, yasalarını geçirdikleri deneyime göre değiştirdiklerini kaydetti. Türkiye ve Avrupa'nın kültür yapısı açısından aynı topluluğa sahip olmadığını ifade eden Bumin, "Avrupa'da kabul edilemeyen birtakım din toplulukları Türkiye'de kolayca kendilerine büyük bir taraftar bulabiliyor" dedi.

Johston'un, AB üyeliği ve diğer gelişmelerin özünde "anayasal değişiklikler" olduğunu belirtmesi üzerine Bumin de bu görüşe katılarak, gerekli anayasal değişiklikler yapılmadan AB üyeliğinin söz konusu olmadığını söyledi. Görüşme, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Ecevit'e de FP uyarısı

Lord Russel-Johnston, daha sonra Başbakanlık'a giderek Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Başbakan Bülent Ecevit ile görüştü. Başbakan Ecevit ile "azınlık dilleri" konusunu görüşmediklerini kaydeden Johnston, "Gerek Avrupa Komisyonu, gerekse AKPA, azınlık dillerinin korunmasından ve bu dilerde tam bir yayın özgürlüğünden yanadır. Türkiye'de köklü bir bölücülük korkusu var. Bu korku bazı reformların yapılmasını engelliyor" dedi.

Lord Johnston'un Başbakan Ecevit'le görüşmesi sırasında da AİHM'de Türkiye aleyhine açılan davaların ve FP'nin kapatılması davasının gündeme geldiği, Johnston'un Ecevit'e, "Demokratik çoğulcu sistemlerde bütün görüşlerin ifade edilmesine imkan sağlanması gerekir" dediği öğrenildi. Ecevit'in ise Johston'a, "FP'nin kapatılması davasında kararı Anayasa Mahkemesi verecektir. Bizim Anayasa Mahkemesi'ne müdahale etmemiz sözkonusu değildir. Ben siyasi partilerin kapatılmaması gerektiğini düşünüyorum" dediği belirtildi.

Yemeğe Gül de katıldı

Lord Johnston, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, verdiği öğle yemeğine katıldı. Yemekte AKPM Türk Grubu Başkanı Uluç Gürkan ile FP'li Abdullah Gül ve Oya

 
ANAP: Tantan'la sorun yok
ANAP Genel Sekreteri Baş, yasa dışı telefon dinlemeyle ilgili verdikleri soruşturma önergesinin İçişleri Bakanı Tantan'a yönelik olmadığını söyledi.
'58. Derviş hükümeti'
FP'li Esengün, Türkiye'yi Ecevit'in Başbakanlığı'ndaki 57. hükümetin değil, Bakan Derviş'in yurtdışı talimatlarla yönettiğini öne sürerek, "Bugün 57. Hükümet yok, 58. Derviş hükümeti var" dedi
DYP: Hükümet boşluğu var
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, Türkiye'de hükümet boşluğu bulunduğunu, bunun giderilmesi için hükümetin bir an önce istifası etmesi gerektiği görüşünü savunarak, "Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu değiştirilerek bir an önce seçime gidilmelidir" dedi.
'Daha karar vermedim'

'Yönetici halka güvenmeli'
DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu, "yönetenlerin millete, milletin de yönetenlere güvenmesi gerektiğini" söyledi. DYP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Kozakçıoğlu, demokrasilerde egemenliğin sahibi olan millet ile yönetim arasındaki güvenin önemli olduğunu belirterek, "Yönetenler millete, millet de yönetenlere güvenmelidir" dedi. Hükümetlerin, kamu görevlilerine güvenmek zorunda olduklarını ifade eden Kozakçıoğlu, hükümetin, yerel yönetim idarelerine, sivil toplum örgütlerine güvenmesi, bu kuruluşların da hükümete güvenmelerinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

19 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED