T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

RTUK devri bitiyor

Komisyon'dan geçirilen RTÜK tasarısına göre, TV'lerde tekelleşmeye geçit var. Buna göre, frekanslar bedavaya geliyor, TV patronlarının devlet ihalelerine girmesine olanak tanınıyor

RTÜK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilirken tasarının önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'ndan geçirileceği belirtiliyor. RTÜK Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, RTÜK üyelerinin seçim yöntemi değiştirilirken RTÜK'ün idari ve mali özerkliği de ortadan kaldırılıyor. TV patrolarının devlet ihalelerine girmelerinin önündeki yasak ortadan kaldırılırken, bir kişinin bütün TV ve radyoların sahibi olabilmesine imkan sağlandı. Komisyondaki tasarıya eklenen maddelerle Basın Kanunu'ndaki cezaların arttırılması, patronları şoke etti.

İktidarın tekeline giriyor

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen RTÜK Kanun Tasarısı ile RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi yöntemi değiştiriliyor. RTÜK'ün 9 üyesinin sadece 5'i Meclis tarafından seçilecek. Geri kalan 4 üye ise Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, YÖK ve Milli Güvenlik Kurulu'nun bildireceği isimler arasında Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Meclis'te seçilecek 3 üyeninin iktidar partilerin kontenjanından ve 4 üyenin de Bakanlar Kurulu tarafından atanacak olması RTüK'ün iktidarın tekeline girmesine yol açacağı belirtiliyor.

RTÜK Kanunu'nun 9. maddesinde yapılan düzenleme ile RTÜK'ün denetimi Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu'na veriliyor. Bu, RTÜK'ün özerkliğinin bitmesi anlamına geliyor.

TV'ler tek kişinin elinde olabilecek

RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesinde en önemli nedenin, TV patronlarının devlet ihalelerine girmelerini önleyen 29. maddesinin değiştirilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. 29. maddede yapılan değişiklik ile TV patronlarının devlet ihalelerine katılmalarını önündeki yasak kaldırılıyor. 29. madde de yapılan değişiklik ile yüzde 25 izlenme oranının altında bulunan TV'lerin yüzde 100 hisssesinin bir kişiye veya gruba ait olmasına imkan sağlanıyor.

Kulislerde konuşulanlara göre, RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesindeki diğer bir neden, TRT Genel Müdürü Yücel Yener'in görev süresinin sona erecek olması. Tasarıya göre, RTÜK'ün TRT Genel Müdürü konusunda söz hakkı yok ve TRT reklam gelirlerinden RTÜK'e pay ödemiyor.

TV'ler için frekans ihalesi ise kanunun çıkmasından sonra imkansızlaşacak. Frekans planlama yetkisi Telekomünikasyon Kurumu'na veriliyor.

RTÜK Kanunu'nda, iktidar ortağı partiler tarafından verilen önergelerle, Basın Kanunu'ndaki cezaların astronomik şekilde arttırılması dikkat çekti. Bunun nedeninin Mesut Yılmaz'ın Mavi Akım ve Beyaz Enerji operasyonu nedeniyle bazı gazetelerden intikam almasına yönelik olduğu belirtiliyor.

RTÜK'ün üzerinden buldozer geçti

RTÜK Başkanı Nuri Kayış, 3984 sayılı yasanın bu şekilde değiştirilmesine karşı olduklarını belirterek, "Bu kanunun çıkması halinde RTÜK'ün idari ve mali özerkliği ortadan kalkacaktır. TV patronlarının devlet ihalelerine girmelerinin önündeki engel kalkacak ve TV patronları iktidarları istedikleri gibi etkileyeceklerdir. Ayrıca tasarı ile getirilen cezaların arttırılması özellikle yerel yayın kuruluşlarını zor durumda bırakacaktır. Çünkü bunlar reklam paylarını bile zor öderken, astronomik cezaları ödeyemezler. Tasarı ile RTÜK'ün ve Kanunu'nun üzerinden buldozer geçmiştir. Bizim de görevimiz fiilen bitti" dedi. Kayış, "Bu kanunun çıkması frekans ihalesinin hiç yapılmaması anlamını taşıyor" diye konuştu.


SEYRİ ŞAHANESeyri Şahane
Bu ne yaman çelişki?
Mustafa Nizamoğlu'ndan bir not daha: "Ateş Hattı'nda gençler Türkiye'yi tartışırken, bu ülkenin tezatlar ülkesi olduğunu ortaya koydular. Konu türban olunca, batılılaşmanın bayraktarlığını yapanların çömezleri batı düşmanı kesilirken, insan hakları sloganlarını kimseye bırakmayan eskinin maocu, günümüzün Atatürkçü Düşünce Derneği'ne mensup gençleri, bunları Türkiye'yi bölmek isteyenlerin çıkardığını savunuyor ve milliyetçi söylem geliştiriyorlardı. Ne diyelim? Sırf başörtüsüne karşı olabilmek için ideolojilerini altüst eden maoculara legalleşme çabaları hayırlı olsun!"

 
22:00/TGRT
Julian Po'nun küçük hayalleri
Amaçsız yaşamında Julian Po, artık tek bir amaç edinmiştir; okyanusu görebilmek. Bu amacı için için yola çıkar. Yolda arabası bozulur ve geceyi Bethel'de geçirmek zorunda kalır. Fakat kasabaya gelişi şüphe uyandırmıştır. Halk ona kasabaya kimi öldürmek için geldiğini sorar. Julian ise kendini öldürmek istediğini söyler. Kasaba halkının aldığı cevap onlarda bir saygı uyandırır. Julien'in insalara tavsiyesi hayalleri için yaşamalarıdır.
00:45/Kanal 7
İyi ve kötünün bitmeyen savaşı
Zengin beyaz ailenin oğlu Adrian, Amerika'daki tahsili sırasında Thalenka adlı zenci kızla evlenmeye karar verir. Amerika'da yaşayan Doktor Chabalala ise karısıyla birlikte ülkelerine dönerler. Chabalala doğup büyüdüğü Soweto'yu yeşillendirmek istemektedir. Uçaktaki bu dört insanın yolları kesişecektir.
19 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED