T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Kanseri sanat aşkıyla yendi

Kanserin pençesine düşen, ancak sanat aşkıyla 1 yıl içinde hastalığı yenen sanatçı Ruth Benice, 550 saatte yaptığı seramik panoyu, kanserli çocuklar yararına 20 bin dolara satışa çıkardı.

Pençesine düştüğü kanser hastalığını azimle yenen porselen ve seramik bezeme sanatçısı Ruth Benice, kendisiyle aynı kaderi paylaşan çocuklar yararına, 550 saatte yaptığı seramik panoyu 20 bin dolara satışa çıkardı. "Klasik Porselen ve Seramik Dünyası Stillerinin Muhteşem Rüyası" isimli panonun satışından elde edilecek tüm geliri, kanserli çocuklara bağışlamaya karar veren sanatçı, şimdi bu bedeli ödeyecek hayırseveri bekliyor. Vakıfbank Sanat Galerisi'nde açtığı sergide, uzun süredir üzerinde çalıştığı eserlere yer veren Benice'nin hayatı mücadeleyle geçti. İsviçre'de dünyaya gelen Benice, 14 yaşında başladığı seramik ve porselen çalışmalarıyla dünyanın pek çok ülkesinde ün kazandı. İsviçreli ünlü ressam Nelly Perrin'in öğrencisi olan Benice'nin sanatla dolu yaşamı, bundan 13 yıl önce birdenbire değişti. Hayatını sanat üzerine kuran Benice'nin yaşantısında hiç beklemediği davetsiz bir konuk vardı: kanser... Kanser olduğunu öğrenerek yıkılan Benice, ilk başlarda büyük bir ümitsizliğin içinde buldu kendini. Göğüs kanseri olan Benice'nin önünde iki seçenek vardı; pes etmek ya da mücadele... İkinci yolu seçen sanatçı, inanılmaz azmiyle hastalığı yenerek bugünlere kadar geldi.

5 yıl daha yaşamak için yalvardım

Benice, kanserle mücadelesinde en büyük yardımcısının sanat olduğunu söyledi. Ölümün soğuk yüzünü hisseden sanatçı, o zamanki duygularını, "Ölümü gördüm, sonra hayatı. Gördüm ki, başka bir şekilde yaşamak lazım. Şimdi önemli olan şeyleri bir kenara koydum. Çünkü, o günlerde bir kitabı bile okuyacak gücü kendimde bulamıyordum" sözleriyle dile getirdi. Kendini sanata veren Benice, korkunç hastalığın ardından gelen "ikinci hayatını" şöyle anlattı:

"5 yıl daha yaşamak için yalvardım. Çocuklarım üniversiteyi bitirsin diye. 1 yıl böyle geçti. Ama, onun üzerine 5 yıl daha yaşadım ve hala da yaşıyorum. Şimdi, hayatımı kanserli çocuklara ve kanser mücadelesine adadım. Bu panoyu da 26 öğrencimle birlikte önce taslağını yaparak yarattım. Taslaktan büyüttüğüm panoyu 550 saatte bitirdik. Tam 2,5 ay evimin kapısı sürekli açıktı. Bugüne kadar hiç görülmemiş, değerli bir çalışma oldu. Panoyu 20 bin dolara alacak hayırseveri bekliyorum. Tüm geliri kanserli çocuklara verilecek bu panoyu, eğer bu bedeli veren çıkmazsa satmayacağım."

 
Kol gibi dil
İngiltere'nin Norfolk bölgesindeki bir koroda soprano olarak yer alan Marlene Gaunt'a, geçirdiği dil kanseri sonrasında alınan dilinin 3'te 1'inin yerine, kol dokularından dil yapıldığı açıklandı. Geçen yıl noelde dilinin üzerindeki yaranın basit bir ağız ülseri olduğunu düşünen Marlene Gaunt, diş hekimine başvurduğunu ve hekimi tarafından hastaneye sevk edildiğini anlattı. Hastanede yapılan tetkikler sonrasında kendisine "dil kanseri" teşhisi konulan Gaunt, bunun üzerine bir daha asla şarkı söyleyemeyeceğini düşündüğünü, ancak geçirdiği ameliyat sonrasında kol dokularından yapılan dilin kendisine umut olduğunu kaydetti. Cambirdge'deki Addenbrooke's Hastanesi'nde Ocak ayında 12 saatlik ameliyat geçiren Marlene Gaunt'un dilinin 3'te 1'ini alan doktorlar, genç kadına kolundan alınan dokular, sinirler ve damarlarla yeni bir dil yaptılar.
12 Nisan 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED