T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Gidersem kriz olur'

Her kesimden gelen istifa çağrılarını, "hükümet bunalımı çıkar" gerekçesiyle dinlemeyen Başbakan Ecevit, "Koltuğa çakılı değilim. Gerekli görürsem kendi isteğimle ayrılırım" dedi.

DSP lideri ve Başbakan Ecevit, başbakanlık görevinden gerekli görürse ayrılacağını bildirdi. Ecevit, "Yeni bir hükümet arayışının, bunun bir hükümet bunalımına dönüşmesinin memleket hayrına olmayacağına inanıyorum, onun için görevde kalıyorum, kalacağım" dedi.

Eski istifalarını anlattı

Ecevit, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, koltuk düşkünlüğü olmadığını bildirerek, seçimle geldiği her görevden kendi isteğiyle ayrıldığını söyledi. 12 Mart 1971 askeri müdahalesi döneminde CHP Genel Sekreterliği'nden ayrıldığını, 1974'de koalisyon ortağı ile Kıbrıs konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle başbakanlıktan ayrıldığını, 1979'da ara seçimlerde yenilgiye uğradığı için görevinden ayrıldığını, 12 Eylül sonrasında "topla tüfekle görevinden ayrılması istenmeden" kendi iradesiyle genel başkanlıktan ayrıldığını kaydeden Ecevit, "Şimdi de gerekli görürsem ayrılırım. Ama şu sırada yeni bir hükümet arayışının, bunun bir hükümet bunalımına dönüşmesinin memleket hayrına olmayacağına inanıyorum, onun için görevde kalıyorum, kalacağım" dedi.

Esnaf eylemleri bitmeli

Esnaf eylemlerine değinen Başbakan Ecevit, Halk Bankası faizlerinin yüzde 200'lerden yüzde 55'e indirildiğini, gelir vergisi borçlarının taksitlendirme süresinin 30 Nisan'a uzatıldığını, SSK prim borçlarının ödenmesinde bazı kolaylıklar sağlandığını hatırlatarak, "Buna rağmen protesto mitingleri devam ediyor. Bu tür mitingler vatandaşlarımızın anayasal haklarıdır, ancak ölçü kaçarsa sakıncalı katılım yaygınlaşır. Onun için artık bu eylemler bitirilmelidir. Bu arada hepsinin değil fakat bir kısım medyanın da kışkırtıcılığı araya giriyor. Nitekim meşhur yazarkasa bazı ekranlarda savrulup duruyor" diye konuştu.

Miting yaparsanız turist kaçar

Turizm mevsiminin geldiğini, turizmden 10, 12 milyar dolar gelir sağlama imkanının bulunduğunu hatırlatan Ecevit, "Yani kendi olanaklarımızla ihtiyaçlarımızı büyük ölçüde karşılayabileceğiz. Fakat eğer bu mitinglerde ölçü kaçacak olursa turizm o yüzden olumsuz yönde etkilenebilir. Vatanını, milletini düşünen halkımızın bu hükümete karşı olsalar bile Türkiye'yi turistik mevsimde güç durumda bırakamayacaklarına inanıyorum" dedi.

TOBB'a karşı TÜSİAD

Ecevit, gösterilerde, "Hükümet istifa", "Ecevit istifa" sloganlarının devam ettiğini, ancak TOBB bu slogana katılırken, TÜSİAD'ın bu taleplere karşı çıkarak, şu sırada Türkiye'nin yeni bir hükümet ve seçim sorunuyla ilgilenmesinin vaktinin olmadığını belirttiğini söyledi. Ecevit, şöyle konuştu: "Bu sloganları haykırmak bütün vatandaşların hakkıdır. Ancak, istifa etmesini istedikleri hükümet yerine nasıl bir hükümet düşündüklerini hiçbiri şimdiye kadar açıklamadı. Oysa vatandaşların sorumluluğu vardır devlet yönetiminde."

Ecevit, TOBB toplantısını değerlendirirken de, TOBB Başkanı Fuat Miras'ın bazı güçlükler içinde olduğunu tahmin ettiğini, iyiniyetli olduğunu bildiğini söyledi. Ancak Miras'ın ekonomik program ile ilgili kendilerine bilgi verilmediği sözlerini yadırgadığını bildiren Ecevit, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in kapı kapı dolaşarak bilgi verdiğini ifade etti. Ekonomik programın gecikmesini de Derviş'in kendi kadrosunu kurmasına bağlayan Ecevit, Derviş'e destek istedi.

 
Hiçbiri partisi: Yüzde 67
Strateji Mori Genel Müdürü Oktar'a göre Türkiye'de artık kararsız seçmen yok, hiçbir partiye oy vermeyi düşünmeyen yüzde 67'lik bir kitle var. Yaklaşık 26 milyon kişi partilerden umudunu kesti.
'Milletin güvenini kaybettin, artık git'

'Hükümeti Mayıs'ın ikinci haftası gider'
Başörtüsü yasağının Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu ifade eden mağdur öğrenciler, "Biz yasağın kalkması için ne yapılması gerekiyorsa yaptık. Şimdi sıra Meclis'te"dediler.
Fehmi Koru 312'den DGM'de
Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Fehmi Koru, bugün saat 09.25'de İstanbul 2 numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargıç önüne çıkacak. Koru'nun 12 Ekim 1999 günü Kanal 7'de yaptığı yorumda, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin 2. fıkrasını ihlal ettiği DGM savcılığı tarafından iddia edilmişti. Koru, Kanal 7 haberlerinde yaptığı yorumda Marmara depreminden sonra bazı gösterilerde açılan "7,4 yetmedi mi?" yazılı pankartları konu edinmişti.

12 Nisan 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED