T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Bir Microsoft klasiği

Birçok şirket tarafından standart kabul edilen Bluetooth teknolojisine yeni işletim sistemi XP'de yer vermeyeceğini açıklayan Microsoft, Bluetooth yerine kendi standardı olan 802.11'i dayatıyor.

Microsoft'un geliştirmekte olduğu işletim sistemi "XP"de "Bluetooth" teknolojisine yer vermeyeceği bildirildi. Microsoft'un bu kararının, cep telefonu ve cep bilgisayarları gibi cihazların internete bağlanması amacıyla geliştirilen Bluetooth'un sonu anlamına gelmeyeceği, ancak teknolojinin ağır yara alacağı ifade ediliyor.

Uzmanlar, Microsoft'un destek vermemesi durumunda, Bluetooth'un donanım ve yazılım geliştiricileri tarafından benimsenmesinin zor olacağına dikkat çekiyor. Microsoft cephesindeki bu gelişme aslında, şirketin rekabet stratejisinin bir yansıması. Microsoft, her alanda kendi standartlarını yaygınlaştırmak ve kabul ettirmek için çaba gösteren ve bu yolda her yolu deneyen bir kuruluş olarak biliniyor. Microsoft, Bluetooth teknolojisinin 2001'in ilk yarısında yeterince gelişme kaydetmesi durumunda, bu yıl sonunda piyasaya çıkaracağı Windows XP işletim sisteminde ona destek vereceğini açıklamıştı. Ancak bu gelişmenin şu ana kadar sağlanamadığı belirtildi. Microsoft'un buna karşılık yeni işletim sisteminde, Bluetooth'a rakip olarak geliştirilen "802.11" teknolojisine destek vereceği ifade ediliyor.

Bu arada, Microsoft'un XP işletim sistemine ileride ekleyeceği basit bir yazılımla Bluetooth'a destek verebileceği uzmanlar tarafından öne sürüldü. Öte yandan, dünyanın çeşitli ülkelerindeki havaalanları, oteller ve ofis binalarına "802.11" nakledicileri (transmitter) yerleştirilmesine başlandığı bildiriliyor. Sanayi çevreleri, diz üstü bilgisayar yapımcılarının da "802.11" teknolojisini Bluetooth'a tercih ettiklerini söylediler. Bluetooth, sabit ve mobil cihazlar arasındaki iletişimde kablolara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran, veri ve ses iletişimini kolaylaştıran global bir standart olarak tanımlanıyor. Bluetooth ile özel amaçlı network'lerin kurulması, tüm kişisel cihazlar arasında senkronizasyonun kablosuz bir şekilde sağlanması kolayca gerçekleşebiliyor. Bluetooth sadece donanım değil aynı zamanda yazılım ve birlikte çalışabilirlik gereksinimlerini de kapsıyor.

Bluetooth'a rakip teknolojiler

Kablosuz iletişim alanında Türkiye'nin teknoloji merkezi olma yolunda ilerleyen Crea-World'ün web sitesinde şu anda Bluetooth teknolojisinin çözüm sunduğu her alana hitap eden tek bir teknoloji olmadığı ifade ediliyor. Bluetooth'a rakip teknolojiler ve özellikleri ise şöyle:

IrDA
Bir kızılötesi iletişim standardı olan IrDA gayet yaygın olarak kullanılmakta olan kablosuz bir teknolojidir. IrDA Bluetooth'a göre daha hızlıdır ancak sadece noktadan-noktaya bağlantılar için kullanılabilir. İiletişim kuracak cihazlar üzerinde bulunan kızılötesi port'ların birbirlerini açık bir şekilde görebiliyor olması gerekmektedir. Frekans sıçratma tekniklerini kullanan diğer iki kısa menzilli radyo teknolojisi 2.4 GHz bandında yer alır:

802.11
IEEE 802.11 standardını esas alan kablosuz LAN'ler. Bu teknoloji bir bina içerisindeki LAN yapısını kablosuz bir şekilde yeniden dizayn etmeyi öngörür. İletim kapasitesi ve eş zamanlı kullanıcıların sayısı yüksektir. Diğer yandan, Bluetooth ile karşılaştırılacak olursa, daha pahalı ve daha fazla güç tüketimine sahiptir. Ayrıca donanım daha geniş bir kullanım alanı gerektirmektedir, bu da küçük mobil cihazlar için uygun değildir.

Home RF
2.4 GHz'lik diğer teknoloji de Bluetooth ile büyük benzerlikler taşıyan Home RF'dir. Home RF özel veri network'lerinde kullanılabilir. Ayrıca sistemi koordine eden ve telefon şebekesine (ses ve veri) bir gateway sunan bir bağlantı noktasının altında da Home RF kullanılabilir. Sıçrama frekansı 8 Hz'dir. (Bir Bluetooth bağlantısında ise bu değer 1600 Hz'dir.)

UWB
Ultra-Wideband Radio (UWB) geliştirilme çalışmaları hâlen sürmekte olan yeni bir radyo teknolojisidir. Kısa pulse'lar geniş bir frekans aralığında iletilir. Kapasitesi yüksektir, güç tüketiminin düşük olması beklenmektedir.

Bilgi için;
http://www.bluetooth.com
http://www.crea-world.com


 
Toshiba'dan 1 Ghz Notebook
Toshiba Türkiye Distribütörü TNB Bilgisayar, Intel'in Mobil PentiumÆ III 1GHz ve 900Mhz işlemcisi, IntelÆ SpeedStepÆ teknolojili, Tecra 8200 notebook bilgisayarını Türkiye'ye getirdi. Entegre kablosuz LAN çözümü destekli SPANWorks (Spontaenous Personal Area Networking) bağlantı yazılımı ile Tecra 8200 serisi opsiyonel olarak parmak izi PC Card okuyucusu içeriyor ve kullanıcılara güvenlik sunuyor. Dahili anten ile opsiyonel Mini-PCI kablosuz LAN Card Kit*, Tecra 8200 kullanıcıların en yakın cihazdan 100 metre mesafede kablosuz iletişim kurmalarını sağlıyor. Tecra 8200 2.2 kilo ağırlığında ve 3.5 saate kadar dayanıklı pil ömrü ile geliyor.
Sunucu pazarında lider IBM
Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından International Data Corporation'ın (IDC) raporuna göre IBM, 2000 yılında rakibi Sun Microsystems'ı hem gelir, hem de satış adedi bazında geride bırakarak dünya sunucu pazarının bir numaralı şirketi oldu. IDC'ye göre gelir bazında yüzde 23'lük payıyla pazarın lideri olan IBM'in gelirleri 13,6 milyar dolara ulaşırken, Sun Microsystems'ın satış geliri 10,3 milyar dolarda kaldı. IBM, sunucu pazarında satış adedi bazında da liderliğini korudu. IBM 2000'de, 608.118 adet sunucu satışı gerçekleştirerek, 343.803 adet sunucu satan en yakın rakibi Sun Microsystems'ı yüzde 77 oranında geride bıraktı.
10 Nisan 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED