T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İsrail usûlü şiddet

İsrail dün İslami Cihad'ın önde gelen üç ismine suikast düzenledi. Helikopterden fırlatılan 8 füze ile vurulan otomobilde bulunan İslami Cihad'ın üç lideri hayatını kaybetti.

Suriye üssüne saldırarak Şam'ı savaşın içine çekmeye çalışan İsrail, akeşkesi bozup gerilimi tırmandırma stratejisi uyguluyor. İsrail savaş uçakları dün Beyrut üzerinde uçtu.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları durdurmak için ABD öncülüğünde sağlanan ateşkesi yaşatma çabaları devam ederken çatışmaları önlemek mümkün olamıyor. İsrail Başkanı Ariel Şaron bütün cephelerden şiddeti tırmandırmaya çalışıyor.

Önceki gün Lübnan'daki bir radar üssünü vuran İsrail dün de İslami Cihad'ın önde gelen üç ismine suikast düzenledi. İsrail saldırı helikopterinin İslami Cihad mensuplarının bulunduğu otomobile yaptığı füze saldırısı sonucu Muhammed Bichara, Sameh Deib ve kimliği belirlenemeyen bir kişinin öldüğü belirtildi. Helikopterlerden otomobile sekiz füze fırlatıldı. Görgü tanıkları, hayatını kaybeden kişilerin İslami Cihad mensubu olduğunu söylediler. Muhammed Bichara'nın, örgütün Batı Şeria'daki liderlerinden biri olduğu açıklandı.

Bomba yüklü araç infilak etti

Dün ayrıca İsrail'in orta kesimindeki Yahud kentinde, iki bomba yüklü aracın arka arkaya infilak ettiği, patlamalarda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. Saldırının sorumluluğunu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi. Örgüt, saldırıyı, öldürülen 3 Filistinlinin intikamını almak amacıyla düzenlediğini belirtti.

Filistin Yönetimi, İslami Cihad üyesi 3 Filistinli'nin öldürülmesini kanıt göstererek, İsrail'i ABD destekli ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Yaser Arafat'ın yardımcısı Ahmed Abdürrahman, 3 kişinin öldürülmesinin, taraflar arasındaki sorunun çözümü amacıyla dünya genelinde gösterilen çabayı baltaladığını söyledi.

Uçaklar Beyrut semalarında

İsrail savaş uçakları dün Beyrut'un üzerinde yaptıkları uçuşlarda ses duvarını aştılar. İsrail'in Lübnan'daki Suriye mevzilerine düzenlediği hava saldırısı ve Hizbullah'ın karşılık vermesini izleyen olayda, jetlerin Beyrut'tan sonra güneydeki Sur kentine yöneldikleri bildirildi. "Suriye'ye, Hizbullah'a verdiği desteği ödeteceğini" söyleyen İsrail, hafta sonunda Suriye'nin uçaksavar sistemlerine saldırı düzenlemişti.

Suriye cevap verecek mi?

İsrail'in Lübnan'daki Bekaa Vadisi yakınında Suriye radarına yaptığı saldır İsrail içinde bile tartışma yarattı.

Jerusalem Post, "Saldırıyla İsrail, Hizbullah saldırılarına karşılık Lübnan'daki hedefleri kuvvetle vurabileceği mesajını verdi. Suriye bölgeyi savaşa götürmek istemiyor, çünkü kaybedeceğini biliyor ama Beşşar Esad cevap vermezse de zayıf olarak algılanacak. Saldırı riskliydi ve İsrail bu riski aldı" diye yazdı.

Ha'aretz gazetesi, İsrail'in de Suriye'nin de bir çatışmanın kırmızı çizgisine yaklaştıklarının bilincinde olduklarını belirterek, "Suriye cevap verebilir" diye yazdı.

Cevap gelebilir

Yedioth Ahronoth ise Suriye'nin İsrail ile askeri bir çatışmayı göze alamayacağını ve bu nedenle farklı cephelerden saldırıya geçebileceği olasılığını ortaya atarak, "Suriye, İsrail'in yumuşak karnı olan Batı Şeria'da terörist saldırılarla cevap verebilir" diye yazdı.

Ma'ariv, savunma çevrelerinin de Suriye'nin başka cephelerden saldırıya geçebileceği olasılığı üzerinde durduklarını belirtti. Gazete, Suriye'nin bir İsrail yolcu uçağını inmeye zorlayabileceğini veya Lübnan üzerinde uçan İsrail uçaklarına kendi topraklarından füze gönderebileceğini iddia etti.

 
'İran ordusu alarma geçti'
The Washington Times, Hobar davasından sonra İran ordusunun olası Amerikan saldırısına karşı alarma geçtiğini iddia etti.
Cezayir'de yaralandı
Bulgaristan yeni başbakan arıyor
Bulgaristan'da 17 Haziran'da yapılan parlamento seçimlerinde, hiçbir siyasi gücün tek başına iktidarı için yeterli oy alamamasının ardından, yeni başbakan ve hükümete ilişkin arayışlar sürüyor. En fazla oyu alarak 240 sandalyeli parlamentoda 120 milletvekilliği kazanan "2'nci Simeon Ulusal Hareketi"nin (NDSV) lideri eski Bulgaristan Kralı 2'nci Simeon, Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov ile ikinci kez biraraya gelerek son gelişmeleri değerlendirdi. 1,5 saat süren görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan 2'inci Simeon, başbakanlık görevini kabul edip etmeyeceği konusunda yine kesin bir görüş belirtmedi. Lideri olduğu NDSV'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkması eski Kral 2'inci Simeon'u, "Krallık" ile "Başbakanlık" sıfatlarından birini tercih etmek zorunda bıraktı. Yakın çevresi 2'inci Simeon'un "Krallık" sıfatını oğluna devrederek başbakanlık görevini kabul edeceğini öne sürüyor.
3 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED