T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

YABANCI DİL BAHANE

Genci yaşlısı her kesimden binlerce kişi yurt dışına yerleşmek için çare arıyor. Bu kişilerin istedikleri ülkeye gitmek için kullandıkları en kestirme yol ise dil kurslarına kayıt yaptırmak.

ÖSS'de istediği bölümü kazanamayan öğrenciden işleri kötü giden işadamına kadar her kesimden binlerce kişi yurt dışına çıkmak ve oraya yerleşmek için çareler arıyor. Bu kişilerin yurt dışına çıkmak için kullandıkları en kestirme yol ise yurt dışındaki dil kurslarına kayıt yaptırmak.

52 ülkede 400'e yakın eğitim merkezinde yabancı dil eğitimi veren ve 123 yıldır bu alanda çalışmalarını sürdüren Berlitz Dil Merkezi Türkiye Direktörü Prof. Dr. Solmaz Ayarslan, son yıllarda Türkiye'den yurt dışına yabancı dil öğrenmek maksadıyla çıkan ve dönmeyen kişi sayısının yüzde 200-250 oranında artış gösterdiğini söylüyor. Prof. Dr. Solmaz Ayarslan, "Son zamanlarda ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden yurt dışındaki dil kurslarına kayıtlarını yaptırıp gitmek isteyenlerin büyük çoğunluğu dil öğrenmek için yurt dışına çıkıp bir daha Türkiye'ye dönmeyi düşünmeyenler. İnsanlar artık dil kurslarından daha çok o ülkedeki yaşam şartları hakında bilgi alıyorlar" şeklinde konuştu.

İşsizlerin umut kapısı

Yaşanan ekonomik krizin ardından işten çıkarılan elemanların, işleri kötü giden işadamlarının da öğrenciler gibi yurt dışını artık 'umut kapısı' olarak görmeye başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ayarslan, "Bu kişiler yurt dışına çıkarken yaptıkları işlere göre gidecekleri bölgeleri seçmelerine yardımcı oluyoruz. Pekçok işadamı ülke ekonomisinde yaşanan inişler ve çıkışlar yüzünden bir ayaklarının Batı ülkelerinde olmasını istiyorlar. Rahatça yurt dışına çıkıp gelmek istedikleri için yabancı dil kursları onlar için son derece önemli"dedi.

Yurt dışına çıkmak isteyenler arasında kadın ve erkek cinsiyeti arasında bir fark olmadığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ayarslan, "Yurt dışına çıkan bayanlar yurt dışına neden çıktıklarını ne istediklerini erkeklere nazaran çok daha iyi biliyorlar. Ancak erkekler yurt dışını bir kurtuluş yolu olarak gördükleri için çok fazla planlı programlı değiller. Bir an önce yurt dışına cıkma hevesi içindeler" diye konuştu.

Konsolosluklar farkında

Son dönemlerde yurt dışına çıkan kişilerin sayısındaki artış karşısında konsoloslukların vize verirken daha dikkatli olmaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ayarslan, "Artık dil öğrenmek için yurt dışına çıkmak isteyenlerin bir daha geri dönmeye niyetleri olmadığını anlayan konsolosluklar vize başvurularında ince eleyip sık dokuyorlar. Göçün onlar da farkındalar" dedi.

Tercihlerin başı ABD

Yurt dışına çıkan kişilerin en çok tercih ettikleri ülkeler arasında Amerika'nın ve İngiltere'nin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ayarslan, bu ülkeler dışında son yıllarda Kanada ve Avustralya'nın da tercih edilen ülkeler arasında trendlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Türkiye'den yurt dışına çıkan kişilerin profilini de çizen Prof. Dr. Ayarslan, "Türkiye'deki eğitim sistemini beğenmeyen öğrenciden işleri kötüye giden işadamına kadar çok farklı kesimlerden kişiler yurt dışına çıkıyor. Liseyi bitirdikten sonra daha iyi bir eğitim almak isteyen ya da Türkiye'de istediği bölüme giremeyen öğrenciler artık yurt dışındaki ünivesiteleri tercih ediyorlar. Bu kişilerin büyük çoğunluğu eğitimini tamamladıktan sonra genellikle geri dönmüyor. Bugün 50 binin üstünde öğrenci yurt dışında eğitimini tamamlıyor. Bunun dışında üniversiteyi bitirdikten sonra master yapmak isteyen çok sayıda öğrenci de artık yurt dışını tercih ediyor. Bir çoğu bir daha geri dönmeyi düşünmüyor" diye konuştu.

 
Kriz kaosa döner
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, olağanüstü koşullardan çıkılmaması halinde bunalımın derinleşerek kaosa dönüşebileceğini söyledi
Borç batağındayız
2000 yılı verilerine göre Türkiye'de her doğan çocuğun sırtında 2.764 dolar iç ve dış borç var
Sendikacılardan liderlere uyarı

Fatura halka çıktı
Sivas olaylarının faturasının halka çıktığını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Doğan, "Yatırımcılar, Sivas'a yatırım yapmaktan vazgeçti. Bu olaylar bize 20 yıl kaybettirdi" dedi.
Hac için ön kayıtlar başladı

Basın Konseyi: Baskı artıyor
Basın Konseyi, Haziran ayında da Türk basınında iletişim özgürlüğüne yönelik baskıların devam ettiğini ve sıkıntıların arttığını bildirdi. Konsey, Haziran 2001'de Türk basınındaki gelişmeleri içeren raporunu açıkladı. Raporda, bu ayda medyaya ve basın organlarına yönelik baskı, gazete kapatma kararları, yargılama ve saldırıların sürdüğü belirtildi. Bu ayın en önemli olayının, TBMM'de iktidar partilerinin çabalarıyla kabul edilen, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen yeni RTÜK Yasası olduğu vurgulanan raporda, yasanın bazı önemli ve olumlu hükümleri yanında, yazılı ve elektronik basın aleyhine çok ağır para cezaları içermesi ve medya sahiplerine devlet ihalelerine girme hakkı tanıması nedeniyle özellikle bazı çevrelerden yoğun eleştiriler aldığı kaydedildi.

3 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED