T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

IMF'ye 'tütün' darbesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4685 sayılı "Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması İle Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 Sayılı Kanunda ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanı Sezer iade etme gerekçesinde, yasada tütün ve tütün ürünlerinin dışalımının serbestleştirilmesi sonrasında yerli üreticilerin ve geçimini tütün tarımıyla sağlayan çiftçilerin sorunlarını çözümleyecek herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğini bildirdi.

Sosyal sorunlar

Gerekçede, tütün yerine başka bir ürüne yönelinmesi, gerek arazinin toprak yapısının elverişsiz olması gerekse iklim özellikleri gibi nedenlerle kolayca ve kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir çözüm olmadığı belirtilerek, yasanın belirtilen konulardaki düzenleme eksiğinin büyük sosyal sorunlara yol açmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Sezer, Anayasa'nın 2. maddesinde, toplumun çıkarlarına öncelik tanındığı, yine anayasanın 5. maddesinde de, bireylerle toplumun gönenç, huzur ve mutluluğunu sağlamanın devletin temel görevleri arasında yer aldığı anımsatıldı.

Serbest rekabet

Sezer, ayrıca Anayasa'nın 167. maddesinin de devletin, para, kredi, sermaye,mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcıve geliştirici önlemleri alacağını, piyasalarda eylemli ya da anlaşma sonucu doğacak tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önleyeceğini kurala bağladığını anımsattı. Bu arada Ekonimiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, veto ile ilgili olarak, "Tütün Yasası'yla ilgili bir taahhüdün yerine getirilmemesi diye bir şey yok" dedi.



7 Temmuz 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED