T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

İzgi: Cheney'e asıl ben kırgınım

Savaşa onay verecek makamın Meclis olduğunu hatırlatan TBMM Başkanı İzgi, "Cheney'in Meclis Başkanı ile görüşmesi gerekirdi. Kırgınım..." dedi.

TBMM Başkanı Ömer İzgi, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Ankara ziyaretinde asıl kendisinin kırgın olduğunu söyledi. Türkiye'nin körfezde olası bir savaşa girmesinde kararın TBMM'de alınacağını vurgulayarak, "Cheney'in Meclis Başkanı ile görüşmesi gerekirdi. Asıl ben kırgınım" diye konuştu.

Siyaseti bırakacağını açıklayarak büyük bir çıkış yapan TBMM Başkanı İzgi, Meclis Başkanlık Konutu'nda kabul ettiği Yeni Şafak gazetesi parlamento muhabiri Ercan Yavuz'a samimi açıklamalarda bulundu. İzgi, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Ankara ziyareti sırasında Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nu gözardı ederek direkt Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüşmesinin MHP içinde bir kırgınlığa yol açıp açmadığına ilişkin bir soruya, şu karşılığı verdi:

Onay makamı TBMM

"ABD, Irak'a müdahaleye karar verirse, Türkiye'de buna onay verecek makam TBMM'dir. Bu nedenle Cheney'in Meclis Başkanı olarak benimle görüşmesi gerekirdi. Bu konuya asıl ben kırgınım. Oysa bana hiç bir talep gelmedi. Ben Meclis başkanıyım. Irak'a müdahale edecek birisi önce gelip konuyu bana açmalı ve görüşümü almalıydı. Protokol açısından böyle bir gereksinim duymadıklarını söyleyebilirler. Ama geldikleri ülkenin yönetim şeklini dikkate almaları gerekirdi."

'Bir hesap içinde değilim'

Siyaseti bırakma kararına açıklık getiren İzgi, "Bir bıkkınlık yaşamıyorum. Ama siyasete devam edecek insanların enerjisi olmalı. Ben bu enerjiyi kendimde görmüyorum. Bu aşamada bu açıklamayı doğru buldum. Herhangi bir hesap içinde de değilim. Bunun doğru karar olduğunu düşünüyorum. 6 ay sonra herkes Ömer İzgi çok doğru yapmış diyecekler" şeklinde konuştu.

İzgi, Başbakan Bülent Ecevit'in enerjisine hayranlığını da dile getirerek, "Benim siyasete devam etme konusunda bir enerjim yok. Başbakan'a hayranım. Sayın Ecevit'in bugün üstlendiği görevi, o yaşta birisinin üstlenmesi gerçekten hayran duyulması gereken bir durum" dedi.

'Aysel milletvekili olmalıydı'

Başkan İzgi, 18 Nisan seçimlerinde eşi Aysel hanımın milletvekili olmasını istediğini itiraf ederek, "Aysel'e haber vermeden onun adına milletvekilliği için bankaya 200 milyon yatırmaya karar verdim. Parayı da temin edip bankaya gönderdim. Ancak o zaman bir bayram tatili vardı ve bankalar 12'ye kadar çalışıyordu. Parayı yatıramayınca eve geldim. Pazartesi yatırmayı düşünüyordum. Ancak Asyel, hemen farketti. Bana çocuklarımın üzerine yemin ettirerek, parayı kendi adıma yatırmamı sağladı. Asıl o milletvekili olmalıydı. Onun enerjisi benden fazla" dedi. Aysel İzgi, ise hiç bir zaman milletvekili olmayı düşünmediğini söyledi.

Milletvekillerinin sağlık faturaları hakkında çifte denetim başlattığını belirten İzgi, Meclis Hastanesi'nde çalışan SP Malatya Milletvekili Oğuzhan Asiltürk'ün damadı Bülent Kutluca'ya fatura yolsuzluklarını ortaya çıkardığı için ödül vereceğini açıkladı. İzgi, siyaseti bırakma kararını açıklamasından sonra Meclis'te daha rahat haraket edeceğini de vurguladı.

Fenerbahçe şampiyon olur

TBMM Başkanı Ömer İzgi, şampiyonluğun en güçlü adayının Fenerbahçe olduğunu söyledi. İzgi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul etti. Aziz Yıldırım, TBMM Başkanı İzgi'ye plaket ve futbolcuların imzalarının bulunduğu bir Fenerbahçe forması hediye etti. Formaya çok sevindiğini bildiren İzgi, "Akşam evde bu formayı giyerim" diye konuştu. Bir gazetecinin, "Hafta sonu Ankara'da oynanacak Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçına gidecek misiniz?" sorusu üzerine İzgi, "1957-58'lerde maçlarını kaçırmazdım. Paramız olmadığı zaman polisten kaçarak, duvardan atlayarak maça girerdik. Şimdi imkanımız var, ancak bu sefer de iş imkan vermiyor" dedi. TBMM Başkan Yardımcısı Yüksel Yalova da Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Yönetim Kurulu üyelerine, tören salonunda öğle yemeği verdi. Yemeğe Fenerbahçeli milletvekilleri de katıldı. Aziz Yıldırım yemekte, Fenerbahçe Üniversitesi için destek istedi.



29 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED