T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Geleceğimizi karartmayın'

Gürsoy Erol, kızı Kadıköy İmam Hatip Lisesi'nde okuyan bir veli. İmam Hatip Liseleri'nde baş gösteren başörtüsü yasağı ile birlikte ileri derecedeki fiziksel problemlerine rağmen, her gün Kadıköy İHL önüne giderek, yasak nedeniyle okula alınmayan lise birinci sınıf öğrencisi kızına destek veren Gürsoy Erol, kızını yalnız bırakamayacağını söylüyor. Yasakçılara, "Çocuklarımızın geleceğini karartmayın" diye seslenen Erol, yasal mücadelelerinin sonuna kadar devam edeceğini ifade ediyor. Gürsoy Bey'in yasak karşısında sergilediği bu fedakarca tavır, diğer mağdur öğrenci velilerine de moral kaynağı oluyor. Mazlumder Basın Bürosu'na içini döken Gürsoy, yasakların bir an önce kaldırılmasını temenni etti.

Fiziksel problemleriniz olmasına rağmen her gün kızınızın okuduğu okula giderek ona ve arkadaşlarına destek veriyorsunuz. Sizi bu duruma iten neden ne?

Öncelikle bu okulda okuyan bir öğrencim var. Kızım süper lise 9-B sınıfı öğrencisi. Kızım da arkadaşları gibi okuluna bugüne kadar geldiği kıyafetiyle girmek istiyor. Biz de aynısını istiyoruz. Buna karşılık haklı talepleri, polis müdahalesiyle cevaplanıyor. Okul kapısında önleri kesiliyor. "Ya başını aç ya da girme" diyorlar. Polis müdahalesi ve gözaltılar oldu. Dolayısıyla öğrencimizi orada yalnız bırakmaya da gönlümüz razı değil.

Yasakla nereye varılmak isteniyor?

İki tercihle karşı karşıya bırakılıyor öğrenciler. Ya bizim arzu ettiğimiz kıyafetle okula girersiniz ya da okumazsınız. Bizim uygulamalardan çıkardığımız anlam bu. Bu kıyafet okula başvurduğumuzda bize sunulan kıyafetti. Okul yöneticileri, şu şu kıyafeti alacaksınız, hatta hangi mağazalarda satıldığını bile belirtmişlerdi.

Çocukların aile baskısıyla bu okullara gönderildiği iddia ediliyor.

Benim kızım süper lisede. Süper lise İmam Hatipler'de iki tane var. Biri Kadıköy İmam Hatip Lisesi'nde diğeri Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi'nde. Süper liselerde ortaokul diploma notu 4'ün üzerinde olması gerekir. 4.86 ile benim kızım başka yerleri tercih edebilirdi. Israrla İmam Hatip Lisesi'ni tercih etti. Bilinçli bir tercihti. Üniversite sınavında puan kaybedeceğini bile bile yaptı bu tercihi.

Yasak sizi nasıl etkiledi?

Maddi manevi zarar gördük. Okulun önüne çocuğumuzu bırakamıyoruz korkuyoruz. Dolayısıyla işimizde aksamalar oluyor. Bunun haricinde manevi açıdan da, yarınlardan endişe ediyoruz. Aynı endişeyi 14-15 yaşında kız çocuklarımız da paylaşıyor.

Siyasi davranan onlar

Başörtüsünün arkasında siyasi bir tutumun olduğu ileri sürülüyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Biz bu iddiaları okul idaresinden, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'na kadar bütün yetkililerle konuştuk. Onlara, "Bu çocuklar başörtüsünün dinin gereği olduğunu bu okullarda öğreniyorlar. Tercihlerini inandıkları gibi yaşamak yönünde kullanıyorlar. Bunun siyasi olduğunu düşünüyorsanız biz sizin önereceğiniz çuvala da razıyız. İlle bir kılık kıyafet, üniforma gibi algılanıyorsa sizin önereceğiniz örtü tarzına razıyız" dedik. Bu kabul edilmedi. Görülüyor ki siyasi düşünen ve siyasi bir amacı olan bu çocuklar değil, bunu çözmeye yanaşmayan kişilerdir.

Sorun nasıl çözülecek, siz nereye kadar mücadele edeceksiniz?

Sonuna kadar. Bu bir haksa ve bunu da elde etmek istiyorsak sonuna kadar gitmeliyiz Türkiye'de de maalesef hak mücadele ederek kazanılamıyor. Yasal ve legal bir şekilde hak arama mücadelemizi sonuna kadar götürmeye kararlıyız.

Yasağı gündeme getirenlere ve uygulayanlara bir mesajınız var mı?

Öğrenciler okullarına giremiyor. Bu çocukların gelecekleri karartılmasın. Bu konuda ne yapılacaksa bir an önce yapılısın. Çocuklar okullarına dönsün eğitimlerine devam etsin. Yasakçılar yaptıklarının yanlış olduğunu inşaallah bir gün anlarlar diye ümit ediyorum. Meclis'te de olumlu adımlar atıldı.

Bakan Bostancıoğlu hakkında soruşturma komisyonu kuruldu. Bu işin çözüm yeri Meclis. Meclis'teki milletvekilleri biraraya gelerek bu sorunu çözmeli ve aylardır eğitim hakkından mahrum olan bu çocuklar okullarına girmeli.



29 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED