T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Renk körlüğü 'erkek' hastalığı

Renk körlüğünün kadınlarda binde 4, erkeklerde ise binde 60 oranında görüldüğü, bu nedenle renk körlüğünün genelde "erkek hastalığı" olarak bilindiği belirtildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Ersöz, halk arasında "renk körlüğü" olarak bilinen "renk algılama bozuklukları"nın, önemli bir göz sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Renk görme zayıflıklarının önemli bir kısmının genetik orijinli ve baskın olmayan bir genin yarattığı bozukluklardan kaynaklandığını ifade eden Ersöz, "Bu gen (x) kromozomunda yerleşir. Erkeklerde (x) kromozonu tek olduğu için de renk görme zayıflığı daha sıklıkla görülür" dedi.

Rahatsızlığın çoğunlukla "renklerin hiç algılanamaması" değil, "bazı renk tonlarının birbirinden ayırt edilmemesi" şeklinde kendini göstertiğini bildiren Ersöz, "Yani renk körü olarak bilinen kişiler zannedildiği gibi çevrelerini grinin tonları olarak görmezler" dedi.

Çevresini 'kirli sarı' görenler

Ersöz, renk algılama bozukluğu olanların ana renkleri seçebildiklerini, ancak örneğin kırmızı ve yeşil renklerin bazı tonlarını ayırt etmekte zorlandıklarını belirterek, kataraktın bazı türlerinde ise göz merceğinin renk değiştirmesine yol açtığını ve bunun sonucu olarak bu kişilerin çevrelerini "kirli sarı" bir camdan bakar gibi gördüklerini anlattı.



29 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED