AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
By-Passlılar Kızıldeniz'e

By-Pass ameliyatlarının kralı olarak bilinen ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez, dünyada hastalarıyla ameliyat bitimine kadar değil de, yıllarca ilgilenen belki tek doktor. Çünkü, bilgisayarlara ve dalış sporuna meraklı, aynı zamanda da iyi bir kayakçı olan Sönmez, ameliyat ettiği hastalarıyla birlikte piknikler düzenliyor ve yürüyüşlere çıkıyor. Hastalarını bu tür etkinliklerle sıkı bir takibe alan Memorial Hastanesi cerrahlarından Sönmez, by-pass ameliyatı ettiği 3 hastasını AKUT'un desteğiyle birlikte Ağrı Dağı'na da çıkarmıştı. Kalp ameliyatı olan bir hastanın ameliyattan sonra yaşadığı en büyük problemin "Ben artık yarım bir insanım" önyargısından kaynaklanan depresyon olduğunu ifade eden Sönmez, "Biz düzenlediğimiz yürüyüşler ve Ağrı Dağı tırmanışıyla, bir by-passlının normal sağlıklı bir insan gibi yaşayabileceğini göstermek istedik" diyor.

Hastalarını Kızıldeniz'e daldıracak

Club By-Pass aracılığıyla hastaları ile irtibatını sürekli kılan Sönmez'in, www.bingursonmez.com adlı bir web sitesi de var. Bu site aracılığıyla kalp hastalarının sorularını da yanıtlayan Sönmez, "Gerek doktorlar, gerekse hastalar olsun üzerlerine düşen görevleri yerine getirmiyorlar. Doktor ameliyatı yapar yapmaz hasta ile olan ilişkisini kesiyor. Hasta ise, çektiği sıkıntıları bir kaç ay içinde unutup, yeniden sigara içmeye, kilo almaya ve sağlıksız beslenmeye başlıyor" şeklinde konuşuyor. Önümüzdeki ay 70 yaş üzeri hastaları için bir vals gecesi düzenleyeceğini de belirten Sönmez devam ediyor: "Daha sonra ise, hastalarımı toplayıp Kızıldeniz'de daldırmayı düşünüyorum."

Avrupa ile başabaş gidiyoruz

Koroner kalp ameliyatlarında Avrupa ile başabaş gittiğimizi ve internet aracılığıyla tüm dünyadaki tıbbi gelişmeleri takip edip, yapılan birçok ameliyatı izleme olanağına sahip olduklarını söyleyen Sönmez, 10 yıl içerisinde genetik biliminin gelişmesi ile, insan ömrünün 150 yıla kadar uzatılabileceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Kollesterolsüz et, devekuşu

Kalp hastalıklarından korunmak için, öncelikle sigarayı bırakmak gerektiğini ifade eden Sönmez ekliyor: "Bol lifli yiyecekler ve kabuğuyla birlikte sebze meyve yemek gerekiyor. Bir de beyaz et tüketimine ağırlık verilmeli. Balık, tavuk, hindi gibi. Ayrıca yakında pazara girmesi beklenen devekuşu da çok faydalı bir et türü. Hiç kollesterol ihtiva etmiyor."

Kadınlar erkekleştikçe kalp hastası oluyorlar

Kalp hastalarının genelini erkeklerin oluşturduğunu, ancak gün geçtikçe kadınların da erkeklerin sayısına yaklaşmaya başladığına değinen Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Kadınların östrojen hormonu onları kalp hastalıklarından koruyor, ta ki menopoza kadar. Ancak, kadınlar eskisi gibi değil, erkek gibi yaşıyorlar. Hepsi iş kadını, çocuk doğurmuyorlar, bol bol sigara içiyorlar ve doğum kontrol hapı kullanıyorlar. Sigara östrojeni parçalıyor ve erken menopoza sebep oluyor. Doğum kontrol hapları ise pıhtılaşmayı arttırdığı için, kalp hastalıklarının önünü açıyor."

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL



  • 19 Aralık 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED