AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D İ Z İ
Paylaşacağımız çok konu var

Pasifik'teki bu dost ülkeye yaptığımız gezi sonrasında, hem Tayvan hem de Türkiye açısından paylaşılacak bir çok konunun olduğunu gördük.

Ankara, İstanbul, Dubai, Singapur ve nihayet Taipei'ye ulaşmak, aktarmalarla birlikte 24 saatimizi aldı. Bu yorucu yolculuğu çekilebilir yapansa, Singapur Havayollarının verdiği oldukça kaliteli hizmetti.

Asya'da ilk anayasal cumhuriyet, 1912 yılında Çin Cumhuriyeti adıyla kuruldu. 1949'da, Çin Komünist Partisi anakarada, Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurduğu zaman, Kuomintang liderliğindeki Milliyetçi Çin hükümeti, Tayvan adasına taşındı. O zamandan sonra Tayvan boğazının iki yanı ayrı yönetiliyor. 36 bin kilometrekarelik alanı ile bu sevimli ülkede 22 milyon insan yaşıyor. Kilometrekareye düşen 622 kişi ile, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Tayvan, genç ve üretken nüfusu, taşıdığı değişim heyecanı ile, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile yarışmaya hazırlanıyor.

1978'de devlet başkanı olan Chiang Ching-Kuo ile demokratikleşme sürecini yaşamaya başlayan Tayvan, yeni ve modern bir anayasa değişikliği için hazırlık yapıyor. 23 Mart 1996'da, tarihinde ilk defa devlet başkanının doğrudan seçilmesiyle demokratikleşme sürecini zirveye taşıyan Tayvan, önümüzdeki dönemde yeni demokratikleşme adımları atmaya hazırlanıyor.

Tayvan'ın Ankara'daki kültürel ve ticari ofisi temsilcisi Dr.Yih-Min Lin'den, ülkesine aldığım davet önce beni heyecanlandırmamıştı. Ancak yaptığım ziyaret sonrasında çok farklı duygularla ayrıldım Tayvan'dan. Hem Tayvan, hem de Türkiye için paylaşılacak çok şeyin olduğunu fark ettim. Beraber yolculuk ettiğim beş milletvekili arkadaşım (Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Mahmut Duyan, Mahfuz Güler, Hüseyin Tanrıverdi, Şükrü Ayalan) da bu ziyaretten çok etkilenmişti. Ben de, ilk kez geldiğim bu güzel adalar ülkesini size anlatmak, gördüklerimi sizinle paylaşmak istedim. Uzun ve yorucu bir yolculuktu. Ankara, İstanbul, Dubai, Singapur ve nihayet Taipei' ye ulaşmak, aktarmalarla birlikte 24 saatimizi aldı. Bu yorucu yolculuğu çekilebilir kılan şeyse, Singapur Havayolları'nın verdiği oldukça kaliteli hizmetti. Bizim için özel olarak hazırlanmış 'Müslüman menüsü' de mutluluğumuzu arttırdı. Gezimiz için bütün incelikler düşünülmüş, hepimizin odalarına Kuran-ı Kerim konulması dahi ihmal edilmemişti. Gezi boyunca bu ülke insanının sıcaklığını ve doğallığını hissettik.

SARS KONTROL ALTINDA

Ülke, bu günlerde yine SARS paniği yaşıyor. Ancak geçen salgında ölen 84 kişi epey deneyim kazandırmış ve ülkenin her yeri kontrol altına alınmış. Girdiğiniz her kapalı mekanda termal kameralar ve diğer yöntemlerle ateşiniz ölçülüyor ve anormal bir durum yoksa içeri alınıyorsunuz. Bu seferki salgın, alınan tedbirlerin ciddiliğine bakılırsa, ülke için pek önemli sorun olmayacağa benziyor.

Halk, meclisi takip ediyor

Tayvan'ın Meclis salonu bizdekine göre oldukça küçük. Ulusal kanallar meclis çalışmalarını naklen veriyor. Salonda konuşmacıları daha yakından görmek için dev bir ekran var. Milletvekilleri bazı gündemlerde başbakan ve bakanlara sözlü soru yöneltiyorlar. Böylece sorunlara diyalogla çözüm aranıyor.

YARIN: UZAKDOĞU'NUN PARLAYAN YILDIZI





 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Op.Dr.Turhan Çömez
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED