AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Eserleri değil
tarihi temizliyoruz

Hat tarihi üzerinde çalışmalar yapan Dr. Süleyman Berk, Osmanlı mirası tarihi eserlerin bir çoğunun koruma çalışmaları sırasında, bilgisizlikten ve bilinçsizlikten tahrip edildiğini söylüyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Tüm dünyada hat sanatının en ileride olduğu ülke olan Türkiye ve en yoğun olarak bu eserleri barındıran İstanbul, eserlerini koruma anlamında tarihin kendine verdiği görevi taşıyamıyor. Hat tarihi üzerine çalışırken tarihin nasıl yok olduğuna şahit olan Dr. Süleyman Berk'in yaptığı açıklamalar sahip olduğumuz kültür mirasımızı ilerletmek bir yana elimizdekini korumaktan aciz olduğumuzu gözler önüne seriyor. Birçok yabancı turist için açık hava müzesi görünümünde olan eski binalar, çeşmeler, kemerler ve mezartaşları, koruma çalışmalarındaki bilinçsiz uygulamalar giderilmezse bizden sonraki nesillere aktarılamayacak.

    KURTARIRKEN KAYBEDİYORUZ

    Hattat Mustafa Rakım Efendi üzerinde bir çalışması geçtiğimiz aylarda yayınlanan Dr. Süleyman Berk eski eserlerin doğa şartlarının acımasızlığı altında yok olduğunu ifade ediyor. "Eski eserlerimizin, özellikle mezar taşlarının birçok özelliği var. Heykeltraşlara taş çıkartacak güzelliklteki taş işçiliği, ustalıkla yazılmış hatları ve ifadeleri çok güzel. Dolayısıyla bunların çok iyi muhafaza edilmeleri gerekiyor ama maalesef korumasız. Açıkhavanın acımasızlığına terk edilmiş. Mermer kirli havada kendi kendini yiyip bitirme özelliğine sahip. Bir de insanların tahribatı söz konusu."

    Tüm bu dış etkenlerin oluşturduğu olumsuzlukların üzerine eklenen bilinçsiz koruma çalışmaları eserleri tanınmaz hale getiriyor. Süleyman Berk, taşı ve yazıyı yıpratan kum ve asitle yapılan temizlemelere Fatih Türbesi ve Sultan Mahmut Türbesi'ni örnek gösteriyor. Resmi makamların izniyle yapılan bu muamelelerdeki en büyük yanlış, işi yapan personelin bilgisizliği. İçiçe yaşadığımız bu eserlerden zarar görenler sadece mermer olanlar değil hatta mermer olanlar kalem işi çalışmalara göre biraz daha şanslı. Cami iç süslemelerinde kullanılan kalem işi yazılar sıva bahanesi ile siliniyor ve geri dönüp yapılamıyor. En son Sinan Paşa Camii'ndeki Alaaddin Bey'e ait Cel'i Sülüs Esmül Hüsna'nın yarısının silindi. Ağa Camii'nin Mustafa Halim Özyazıcı'ya ait kuşak yazısı tamir edilirken harflerin birbirine yanlış eklenmesi sonucunda katledilmiş bir eser. Bakkal Arif Efendi'nin kırılan mezar taşı ve Kur'an yazısının zirvedeki isimlerinden Şevki Efendi'nin mezar taşı bu örnekler arasında sayılabilecek diğer önemli eserler.

    KAYIT OLMAYINCA KAYIPLAR ARANAMIYOR BİLE!

    Eserlerin boyandıktan sonra altınlanmak suretiyle korunmasının en sağlıklı yol olduğunu söyleyen Süleyman Berk, İstanbul Üniversitesi girişindeki levhayı örnek gösteriyor ve altınlama işlemin sandığımız kadar pahalı olmadığını belirtiyor. Eserlerin envanterinin olmamasının en büyük eksiklik olduğunu söyleyen Berk bunu şöyle örnekliyor: "Geçtiğimiz yıl Selimiye Camii'nden kapı büyüklüğünde bir hilye çalındı. Balkan harbini ve I. Dünya Savaşı'nı görmüş, o kadar badireyi atlatmış bu hilye ilgisizlik sonucunda elimizden kayboldu. Bir fotoğrafı olmadığı için aranamıyor bile."


    Frankfurt Kitap Fuarı başlıyor

    Dünyanın önemli kültür etkinliklerinden Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı bugün açılıyor. 55. kez düzenlenen ve 13 Ekim'e dek sürecek olan fuarın bu yılki konuk ülkesi Rusya. Fuarda ülkemizi 200 metrekarelik Türkiye Ulusal Standı ile Türkiye Yayıncılar Birliği temsil edecek. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun yarın ziyaret edeceği standda bu yıl 90 yayınevinin 2.000 kitabı sergilenecek. Ayşe Kulin, Buket Uzuner ve Ahmet Ümit standda sürekli bulunacağı fuarda ziyaretçilere Türkçe - İngilizce olarak hazırlanan Türkiye Yayıncılar katoloğu dağıtılacak.


    En ciddi komedi filmi belli oldu

    TÜRSAK tarafından Garanti-Bonus Card'ın ana sponsorluğunda 19-25 Eylül 2003 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen 2. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali'nin "En Ciddi Komedi Filmleri Yarışması"nın "En Ciddi Komedi Filmi" izleyicilerin oylarıyla seçildi. Yedi filmin yer aldığı yarışmada izleyicilerin oluşturduğu Jüri, Doris Dörrie'nin yönettiği 2002 Almanya yapımı "Çıplak" adlı filmi seçti. 5 ayrı salonda 46 filmin sunulduğu festivalde soruları doğru cevaplayan 31 kişi de TÜRSAK'ta sezon boyunca ücretsiz film izleme hakkı kazandı.


    KÜLTÜR HARİTASI

  • Moğollar-İnti İllimani konseri Bostancı Gösteri Merkezi'nde.
    Tel: 0 216 454 15 55

  • Yaprak DÖkümü saat:20.30'da Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde.
    Tel: 0212 526 53 80

  • Hayata Batman'dan, Batman'a Batman'dan kadın olarak bakmak paneli saat:13.30'da Kasankeyf Esentepe Sosyal Tesisleri'nde.
    Tel: 0 488 212 96 58

  • Mim Kemal Öke, Atilla İlhan, Altay Öktem, Nevzat Erkmen, Beşiktaş Kitap Fuarı'nda.

  • Prof. Ahmet Tabakoğlu, saat 17:00'de Türk Edebiyatı'nda İslam ekonomisi üzerine sohbet edecek.
    Tel: 0 212 526 16 15

  •  
    FİLMEKİMİ ZENGİN BİR SEÇKİYLE İSTANBUL'DA
    Filmekimi, sinemaseverlere güz ortasında yönetmenleri, senaristleri ve oyuncularıyla birinci sınıf filmler sunuyor. 10-16 Ekim tarihleri arasında Emek Sineması'nda, tüm sinemaseverleri festival jürilerinin, eleştirmenlerin ve seyircilerin beğendiği filmlerden oluşan zengin bir seçki bekliyor. İKSV tarafından Axess sponsorluğunda yapılacak olan Sonbahar Film Haftası filmekimi'nin bu yılki programında, aralarında dünyanın dört bir yanındaki film festivallerinde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerinin de dahil olduğu 50'ye yakın ödül kazanmış olan 20 film izleyiciyle buluşuyor. Filmekimi'nin 9 ve 6 milyon olarak belirlenen rezervasyondan kalan biletleri Emek Sineması gişesinde satışta.
    CRR YUNUS'LA AÇILIYOR
    Genel Sanat Yönetmenliğini Arda Aydoğan'ın yaptığı Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), yeni sezonu yarın görkemli bir törenle açıyor. Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu'yla başlayacak olan sezon, bütün bir yılın sanatın büyüsünü taşıyacağının işaretlerini veriyor. Oratoryo'yu Rengim Gökmen'in şefliğini üstlendiği CRR senfoni orkestrası eşliğinde, Türk Operasının genç sanatçıları sunuyor.
    8 Ekim 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED