|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anadolu'da bilgisayar kullanma oranının büyükşehirlerden daha fazla olduğunu söyleyen Yalçın Yıldırım, vatandaşların çocuğunu iyi yetiştirebilmek için diğer ihtiyaçlarından feragat ettiğini söyledi.
Casper Bilgisayar Genel Sekreteri, işadamı Yalçın Yıldırım, Anadolu insanının kendini çocuklarının eğitimi ve geleceğine adadığı için taşrada bilgisayar kullanma oranının büyükşehirlerden daha fazla olduğunu söyledi. Anadolu insanının, gerekirse televizyon ve buzdolabı gibi ihtiyaçlarını erteleyerek bilgisayar aldığını belirten Yıldırım, "Çünkü bilgisayar çocuğu için, eğitimi için gereklidir. Bizim Van'da, Batman'da, Şırnak'ta, Rize'de, Erzurum'da, Muş'ta gösterdiğimiz başarı çok gurur verici bir seviyede" dedi. Sayın Yıldırım, bilişim sektörü 2002 yılını nasıl geçirdi? 2001, bilişim sektörü tarihinin en zor yılıydı. Sektör dibe vurmuştu. 2002'de bundan daha kötü olamazdı. Yavaş, yavaş yaralar sarılmaya başladı. 2001 yılında, bir önceki yıl satılan PC'nin hemen hemen yarısı satılmıştı. 2001'de yaklaşık 300 bin PC satıldı. 2002 yılında da 450-500 bin aralığında bilgisayar satıldığını tahmin ediyoruz. Sektör yaklaşık yüzde 50-60'lık bir büyüme gösterdi. Fakat hâlâ 2000 yılını yakalayamadık. Bu çok enteresan. Sektörün 2003 yılı için beklentileri nedir? 2000 yılında yaklaşık 600 bine yakın PC satılmıştı. Şu anda 450-500 bin aralığı, 2003 yılında da minimum yüzde 50 büyüme gerçekleşir ki, yaklaşık 700 bin adet pc satışı olur diye düşünüyorum. Casper olarak 2000'de 24 bin, 2001'de 20 bine yakın bilgisayar satmıştık. 2002'de 40 milyon doların üzerinde bir ciro yaptık. Yaklaşık 37 bin 600 pc ve notbook sattık. Sektörde yüzde 8'lik bir payımız var. Enteresandır; 2002'de sadece ve sadece mal yetiştirmeye uğraştık. Açıkçası biz de bunu beklemiyorduk. Seçimle oluşan iyimser hava, yaraların sarılması, markalara güven ve kampanyalarla talep patlaması oldu. 2003 yılındaki hedefimiz 55-60 bin aralığında bir rakama oturmak.
Köylerde bile bilgisayar var
Türkiye'de nüfus yoğunluğu ve gelir düzeyi batıya doğru artıyor. Irak savaşı talepte fazla bir değişiklik yapar mı? Enteresandır, Anadolu'da bilgisayar kullanma oranı büyükşehirlerden daha fazla. Bizim insanımız, Anadolu insanı çoluk, çocuğu için yaşar. Amacı, çocuğunu iyi yetiştirebilmek, ahlaklı, vatanına, milletine faydalı bir insan haline getirebilmek. Bilgisayarın gerekli bir matereyal olduğunu duyduğu anda mutlaka ilk aşamada, gerekirse televizyon, buzdolabı almaz ama bilgisayar alır. Çünkü çocuğu için, eğitimi için gereklidir. Bizim Van'da, Batman'da, Şırnak'ta, Rize'de, Erzurum'da, Muş'ta gösterdiğimiz başarı çok gruru verici bir seviyede. Ben Rizeliyim. Bu Kurban Bayramı'nda köye gittim. Köyde bile birkaç aile kendisine bilgisayar almış. Çocuk orta 2'de okuyor, bakıyorum, birtakım şekilleri, grafikleri, ödevlerini falan bilgisayarda yapıp, kağıt çıkış alıyor. Baba çiftçilik yapıyor. Köyde bir Kur'an kursu var. Baktım orada bilgisayar kursu düzenlenmiş. 6 tane bilgisayarı koymuşlar. Bunlar gurur verici şeyler.
Bu durum Türkiye'nin topyekün kalkınışının ilk habercisi olabilir mi? Yeter ki toplumsal uzlaşıya biz gidelim, emin olun Türkiye şaha kalkar. Özlediğimiz tablo çok uzak değil. Çok büyük bir anormallik olmazsa savaş, kriz bertaraf edilir ve memleketin önü açılır. Yani yazık etmeyelim diyorum. Şu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Şu anki yeni Meclis tabandan çıkmış, sokağa çıkın herkesin bir tanıdığı vardır. Adam çünkü o esnaflıktan, o bölgeden, o muhitten çıkmış biri. Belki de çok uzun bir zamandan beri ilk kez tabanla, Meclis aynı kafada. Aynı şeyi düşünüyor, aynı şarkıyı söylüyor, aynı şeyi konuşuyor. Bu çok gurur verici ve umutlandırıcı bir durum.
Casper, artık bir dünya markası
Casper'ın ürün ve kampanyaları hakkında ne söyleyeceksiniz? Casper, bir Türk markası. Markamıza öncelikle ulusal bir boyut kazandıralım, sonra uluslararası boyuta geçeriz diye düşündük. Uluslararası birim de yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Arnavutluk, Bulgaristan gibi ülkelere yönelik hizmetlerimiz mevcut. Casper'in marka olarak kabul edilmesinin sebebi, Batı'nın kurumsal yapısının yanında, Doğu'nun samimiyete, hoşgörüye dayalı yapısını birleştirerek, bayi ve destek hizmetlerimizle halka sunmamızdır. Sadece PC'de değil, yazıcıda liderliğe oynadık, UPS'de, mağaza ürünlerinde firmaların tedarikçisi pozusyonuna geldik. Güçlü bir ağ kurduk. Biliyoruz ki, marka imajı ne kadar kuvvetliyse, üretim de o kadar fazladır.
Mart'ta kampanya yapılacak
Bilgisayar fiyatları ne durumda? Bireysel kredilerle çok uygun fiyatlarla, çok düşük taksitlerle bilgisayar edenmek mümkün. Biz Kuveyt Türk ve Koç Bank ile bu şekilde çalışıyoruz. Krizden önceki dönemlerde PC'ler 1.200-1.300 dolarlar mertebesindeydi. Şu anda 550-900 dolar aralığında çok güzel PC'lere sahip olabiliyor insanlar. Son 1,5 yıldır dövizin durağanlaşması, elektronik fiyatlarındaki aşırı düşüş, alımı kolaylaştırdı. Bir veli, çocuğuna bilgisayar almak istediğinde, 1 milyar liraya çok güzel bir konfigürasyon düzebilir. Mart ayında yeni bir kampanyaya başlıyoruz. Bu sene notbooka muazzam bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Amacımız bunu 800-1000'li rakamlara oturtmak. 2002 satışlarını seçim kurtardı 2002 yılında sektörde satışların durumu ne oldu? Son 3-4 ay çok iyi satış oldu. Seçimle beraber piyasalara müthiş bir güven geldi. Piyasalarda resmen bir bahar havası var. Bakın savaş rağmen dövizde herhangi bir kırılganlık yok. Borsa ayrı. Borsayla ilgili bilimsel bir açıklama yapmak mümkün değil. Borsayı ben izah edemiyorum. Ben bir işadamı olarak şunu görüyorum; şu anda devlete bir güven geldi. Halk artık önünü az da olsa görebiliyor. Kaldı ki seçimlerden sonra büyük talihsiz olaylar yaşadık, AB, Kıbrıs, Irak krizi gibi. Bu talihsiz olaylara rağmen rağmen Allah'a şükür biz 2002 yılını toparladık.
OEM'cilerle büyük mücadele Toplama bilgisayarlar, sektörü etkiliyor mu? 2002 yılının en çarpıcı özelliği, yerli markalar ve OEM (toplama bilgisayar sektörü) bazlı bir satışın kıran kırana geçmesiydi. OEM'le, fiyat ve kalite savaşı oldu. OEM'le markanın bir savaşı halinde geçti. 2001'de kriz olduğu için ucuz parçaları biraraya getirerek bilgisayar oluşturan OEM'ciler rekabet etme şansımız yoktu. Geçen yıl ise bizim kalite avantajlarımız vardı. Biz halka çok daha yeni teknolojiler sunabiliyoruz. RÖPORTAJ: YILMAZ YILDIZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |