AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
34 şirket Irak'ın inşasına talip

Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, BMínin gıda karşılığı petrol programı çerçevesinde Türkiye'nin bağlamış olduğu 1,5 milyar dolar değerindeki ihalelerin, hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Washington'da, Irak'ın yeniden yapılandırılması için düzenlenen toplantıya, Türkiye'den 34 firma katıldı. Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, BM'nin gıda karşılığı petrol programı çerçevesinde Türkiye'nin bağlamış olduğu 1,5 milyar dolar değerindeki ihalelerin, hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Aksoy, Türkiye'nin Irak ile ikinci bir sınır kapısı açmak üzere olduğunu ve böylece malların sınırdan hızlı akışının sağlanabileceğini belirtti. Aksoy, yine bu çerçevede, Türkiye'den Bağdat'a doğrudan bağlantı için yeni demiryolu yapılması hazırlıklarının bulunduğunu da söyledi.

JP: Yüzde 0 enflasyon yakın

Yatırım bankası JP Morgan, Türk Lirası'nın güçlenmesi, petrol ve tarım fiyatlarının düşmesi nedeniyle önümüzdeki aylarda enflasyon rakamlarının yüzde 0'a yakın değerlerde gerçekleşeceğini savundu. Kuruluş, çekirdek enflasyonun nisanda yüzde 0,7 artmasının oldukça cesaret verici olduğunu belirtti. Yatırım bankası, enflasyondaki düşüşün devam etmesinin, beklentileri iyileştirerek, yeni faiz indirimi için fırsat yaratacağına da dikkat çekti.

454 bin kamu işçisi bu yıl yüzde 10 refah payı istiyor

454 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin görüşmeleri sürüyor. Yaklaşık 350 bin işçi ile ilgili görüşmelerin uyuşmazlık sürecine doğru gittiği belirtilirken, sendikalar, hükümetin yeni iş kanununu beklediğini öne sürüyor. Sendikalar, işçi ücretlerine birinci altı ay gerçekleşen enflasyon oranında zam ve yüzde 10 refah payı, ikinci üçüncü ve 4. dilimler için de gerçekleşen enflasyon oranında zam ve yüzde 5 refah payı talep ediyor.

Hükümet ise, Uluslararası Para Fonu'na verilen niyet mektubu çerçevesinde işçi ücretlerine yapılacak artışı yıllık yüzde 15 ile sınırlama niyetinde.

Krueger Ankara'ya geldi

Uluslararası Para Fonu (IMF) 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Ankara'ya geldi. Krueger bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Krueger ile birlikte IMF İcra Direktörü Willy Kiekens ile IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in yerine atanacağı açıklanan Rıza Rıza Moghadam da Ankara'ya geldi.

Dün akşam Devlet Bakanı Ali Babacan ile biraraya gelen Krueger, bugün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca ile görüşecek. Krueger, ertesi gün İstanbul'da bir toplantıya katılacak.

Sanko: Yarına umutla bakıyoruz

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'nin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ancak mevcut potansiyelleriyle bu zorluğu aşabilecek güçte olduğunu söyledi. Konukoğlu, topluma sürekli karamsarlık mesajı vermenin, mesajı verene de mesajı alana da hiçbir yararı olmayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu ülkede her şey kötü gitmiyor, iyiye giden işler de var. Niyetimiz üzüm yemekse bekçiyi dövmeye gerek yok. Tek pazar, tek ürün şablonundan sıyrılıp kalite anlayışı içerisinde ürün çeşitliliğine yönelip tüketicinin bulunduğu her yeri pazar görmeliyiz. Çıkmaz sokağa mahkum olmayacağız."

Fuarda 10 kişiden 1'i araç aldı

İstanbul'da yapılan Otoshow 2003'de fuar alanının ziyaret eden her 10 kişiden biri otomobil aldı. Yaklaşık 5 bin otomobilin yeni sahipleriyle buluştuğu fuar sonrasında otomotiv sektöründe de hareketlenme başladı. İlk günlerden itibaren lüks araçlara gelen talep bir anda otomotiv sektörünün ve daha sonra da ekonominin hareketlenmesine neden oldu. Ocak-Nisan döneminde 141 ülkeye ihracat yapıldı. Nisan ayında 638 milyon doları bulan ihracat, yılın ilk üç ayında 2 milyar 90 milyon dolara yükseldi. Türk otomotiv sektörünün en iyi müşterisi Almanya oldu.

Bülent Eczacıbaşı yeniden başkan

Eczacıbaşı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na F. Bülent Eczacıbaşı, Başkan Vekilliği'ne ise R. Faruk Eczacıbaşı seçildi. Şirketin 22 Nisan 2003 tarihinde gerçekleştirilen olağan Genel Kurul toplantısında oluşan yeni Yönetim Kurulu'nda görev dağılımı yapıldığı belirtildi.Yönetim Kurulu Başkanlığı'na F. Bülent Eczacıbaşı'nın, Başkan Vekilliği'ne ise R. Faruk Eczacıbaşı'nın seçildiği kaydedildi.

SARS ihracatı % 15 artıracak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İHKİB olarak yeni müşterilere ulaşmak ve yeni iş imkanlarını artırmak üzere uluslararası hazırgiyim alıcılarına 60 bin mektup göndererek, Türkiye'ye davet ettiklerini hatırlattı. İlk dört ayda yüzde 28.3 artış gösteren hazır giyim ihracatında SARS'ın etkisinin olmadığını kaydeden Orakçıoğlu, "İhracatta normal artışın dışında SARS'ın yüzde 10-15'lik ek bir artış olarak yansıyacağını düşünüyorum" dedi.

Yumurta fiyatları sıcağa dayanamadı

Yaz sıcaklarının başlamasıyla yumurta tüketimi azalınca fiyatlar düşmeye başladı. Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri ve Afyon'un Başmakçı İlçesi'nde toptan yumurta fiyatları bu hafta düştü. Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ünal Yılmaz, geçen hafta değişmeyen toptan yumurta fiyatlarının bu hafta 7 bin 560 lira düştüğünü söyledi. Yılmaz, talebin azalması ve üretimin artması sonucu fiyatların gerilemeye başladığını kaydetti. Kayseri'de bu hafta toptan yumurta fiyatları 62 bin 640 lira ile 100 bin 440 lira arasında değişirken, bakkal ve marketlerde yumurtanın tanesi 120 ila 125 bin liradan satılıyor.

Hazine 3.9 katrilyon borçlandı

Hazine, 287 gün vadeli iskontolu bono ihalesinde bileşik yüzde 54.40, 385 gün vadeli iskontolu tahvil ihalesinde de bileşik yüzde 53.59 faiz ile borçlandı. İki iç borçlanma ihalesinde net 3.9 katrilyon lira borçlanıldı. 287 gün vadeli iskontolu bono ihalesinde net satış, 1 katrilyon 470.3 trilyon lira, 385 gün vadeli Türk Lirası cinsinden iskontolu tahvil ihalesinde ise net satış miktarı, 2 katrilyon 433 trilyon lira olarak gerçekleşti. Hazine önceki günkü ihalede de 878.4 trilyon liralık satış yapmıştı. Bileşik faiz yüzde 49.20, basit faiz yüzde 44.30 olmuştu. Öte yandan Hazine, bugün 4 katrilyon 576 trilyon lira iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

İKV Başkanı: AB'ye tam üyelik 2012'de

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü, Avrupa Birliği (AB) tam üyeliği hedefinin konjonktürel dalgalanmalardan etkilenmesine izin verilmeyecek ölçüde önemli bir toplum projesi olduğunu belirterek, bir an önce gündemdeki öncelikli yerini alması gerektiğini söyledi. Müzakereler için gerekli altyapı hazırlıklarının başlatılması olduğuna değinen Davut "Türkiye siyasi kriterleri yerine getirdiğinde 2004 sonunda müzakereler başlar. Devam eden prosedürler sonucu, tam üyelik aritmetik olarak 2010-2012 tarihlerine oturur" dedi.



7 Mayıs 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED