AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Kavgalı Anayasa'da referandum çıktı

Seçilme yaşını 25'e indiren ve orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan sağlayan Anayasa değişikliği Meclis'te kabul edildi. Anayasa değişikliği oylamasına 385 milletvekili katılırken 366 kabul oyuna karşılık 19 ret oyu çıktı. Kabul oylarının sayısı 367'nin altında kaldığı için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in değişikliği onaylaması halinde referanduma gidilecek.

Anayasa değişikliğinini tümü üzerinde yapılan oylamaya ise 385 millletvekili katıldı. Oylamada 365 kabul oyuna karşılık 19 ret oyu çıktı. Oylamaya CHP'liler katılmazken, AK Partililer tam kadro oylamaya katıldı. Yozgat Milletvekili Ahmet Yaşar Öztürk bile ambulansla oylamaya getirildi.

Gözler Sezer'de

Anayasa değişikliğinin 366 oyla kabul edilmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi. Sezer, Anayasa değişikliğini Meclis'e geri göndermemesi halinde ise Anayasa'nın 175. maddesine Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için gerekli olan 367 oydan 1 oy eksik çıktığı için zorunlu olarak referanduma gidilecek.

CHP'li Ateş ortamı gerdi

Anayasa değişikliğinin tümünün oylanması öncesinde Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İçtüzük'ün ilgili maddesi gereğince Anayasa değişiklik teklifini komisyona bir defalığına geri çektiklerini açıkladı. Oturumu yöneten CHP'li Yılmaz Ateş ise maddeler üzerinde oylama yapıldığını oylanacak önerge ve başka bir madde bulunmadığını belirterek iç tüzük gereği değişikliğin tümü üzerinde oylama yapacağını açıkladı. Bu gelişme üzerine Genel Kurul'da arbede yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise Ateş'i suçladı. Kapusuz, "Yılmaz Ateş Anayasa ve İçtüzük'e aykırı uygulamalara imza attı. CHP yöneticileri de kendisine çok baskı yaptı. Bu baskıların tesirinde kaldı"dedi. n BİLAL ÇETİN-SAMİ GÖKÇE

NELER DEĞİŞTİ?

  • Anayasa'nın 76. maddesinde yapılan düzenleme ile seçilme yaşı 30'dan 25'e indirildi.

  • Anayasa'nın 169. maddesinde yapılan düzenleme ile özel ormanların kurulmasına imkan sağlandı

  • Anayasa'nın 170. maddesinde yapılan düzenleme ile orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan sağlandı. Anayasanın tümü üzerinde yapılan oylamaya 385 milletvekili katılırken 366 kabul oyuna karşılık, 19 red oyu çıktı.



  • 5 Nisan 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED