T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Medya Bush'u terketti

Murdoch'ın Fox TV ve New York Post gazetesi ile Wall Street Journal ve Washington Post hariç, ABD medyası Bush yönetiminin saldırgan dış politikasına cephe alıyor. Amerikan medyasındaki 'U' dönüşü dünyayı şaşırttı.

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, Amerika'daki kartel medyasının George W. Bush'un Irak konusunda izlediği dozu hayli yüksek ve saldırgan dış politikasına tavır almaya başladığını yazdı. Patrick Barrett imzasıyla yayınlanan haberde, ABD merkez medyasının bile Bush yönetiminin politikalarını ikna edici bulmadıkları, Birleşmiş Milletler'den yana tavır almaya başladıkları kaydedildi.

Haberde, herhangi bir askeri müdahalede, Amerika'da kamuoyu üzerinde etki gücü çok yüksek olan ABD medyasının, dünya kamuoyuyla birlikte aynı safta yer alacağı ve BM'nin onayı olmadan muhtemel Irak harekatını desteklemeyecekleri vurgulandı.

Haberde şu ifadeler yer aldı: Bazı medya yorumcuları, ABD medyasındaki bu 'U' dönüşünü, Irak'taki savaşı protesto etmek için 15 Şubat'ta tüm dünyanın ayaklandığı gösterilere; toplumun fikir öncüleri olan yazar, sanatçı, bilim adamı ve akademisyenlerin bulabildikleri her platformda yayınladıkları bildiri ve katıldıkları eylemlerle savaşa karşı sergiledikleri etkili muhalif tavra bağlıyorlar.

Irak'a savaş kararının ancak BM kararı olursa destekleneceğini belirten ve başını Almanya ile Fransa'nın çektiği daha ılımlı devletlerle, ABD'nin savaş yanlısı şahinleri arasında giderek artan gerginliği de, Amerikan gazeteleri ve televizyonlarının bu tavır değişikliğinde etkili oldu.

Bütün dünyayı şaşırttı

Amerika'da yayınlanan 37 büyük gazetenin 15-19 Şubat tarihleri arasındaki yayınları üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırmadan ortaya çıkan sonuç pekçok kişiyi şaşırttı.

Araştırmanın sonucuna göre, Amerikan medyasının 3'te 2'si, Ortadoğu'ya yönelik her hangi bir askeri müdahaleden önce bir "dünya koalisyonu" oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyor ve bu "dünya koalisyonu" fikrini şart koşuyor. Ayrıca, Kuzey Amerika bölgesinde yayınlanan haftalık bir gazetenin basın ve yayıncılar arasında gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Irak müdahalesi konusunda takındıkları tavır ve yayın politikaları açısından, Amerika'daki 37 büyük gazeteden, 15'inin 'şa hinciler, 9'unun 'güvercinciler' ve geri kalan 13 tanesinin de 'internationalist-uluslararasıcılar' olduğunu ortaya koydu.

Savaş çığırtkanı Murdoch

Araştırmaya göre, 'BM onayı' artık mitleşmiş durumda. Medyanın büyük bir kesimi, olası bir müdahale için uluslararası kamuoyunun onayı ve katılımından yana. Pekçok muhafazakar yayın kuruluşu arasında, uluslararası katılım ve BM onayı olmadan müdahale fikrini destekleyen sadece iki medya kuruluşu var: Biri Fox Televizyonu, diğeri ise New York Post gazetesi. Bu savaş yanlısı iki medya kuruluşu da, Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corporation adlı şirkete bağlı.

Detroit Free Press, The Dallas Morning News, Star Tribune, San Francisco Chronicle ve Orange County Register gibi medya organları, 'eğer savaş kaçınılmazsa, dünya kamuoyuyla ortak hareket etmek gerekir. Bu durum ilerde karşılaşacağımız olası tehlikeleri de azaltır. Eğer BM'yi by-pass edip ABD tek başına hareket edecek olursa, savaştan sonra dünyanın geri kalanı tehlikeden uzakta güvenli bir yer olarak kalırken, Amerika tehlikenin merkezi haline gelecektir' uyarısında bulunuyor.

Bush, kafanı kaldır ve etrafına bak!

Forth Worth ve Oregonian gibi orta halli medya organları, Bush'u 15 Şubat'taki protestoların ne anlama geldiğini iyi okuma tavsiyesinde bulunuyorlar. New York'ta yayınlanan Newsday gazetesi, 18 Şubat'taki spot yazısında, "Başını kaldır ve etrafına bak! Barış gösterilerinin işaret etmek istediği şey: Bush şu an bir savaşın gerekli olduğuna kimseyi inandıramadı, oldu" ifadelerine yer verdi. Dünyanın ayağa kalktığı protesto gösterilerini yorumlayan savaş yanlısı The Wall Street Journal, "Protestolar, rotasını şaşırmış ve yanlış adrese yönelmiş kalabalıklar açısından çok etkileyiciydi. Gösteriler, müdahale için bize bir neden daha olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı. İngiliz görsel medyasının haber portallarının yüzde 33'lük kesimi de ABD politikalarını çok sert bir dille eleştiriyor.

  • BERCAN TUTAR

  •  
    Essamud ültimatomu
    Blix, Essamud füzelerinin 1 Mart'tan itibaren imha edilmesi için Irak'a ültimatom niteliğinde bir mektup verdi. Irak, sorunun, "işbirliği içinde" çözüleceğini açıkladı.
    SÜRPRİZ TEKLİF!
    SUUDİLER, Türkiye ile ortak şekilde Irak'ı yönetmeyi teklif etti. Gizli teklif, resmî kanalların dışında bizzat Suudi Veliaht Prensi'nin oğlu tarafından Bush yönetimine iletildi.
    Çeçen mücahitler 5 Rus askerini öldürdü
    Çeçen mücahitlerin saldırıları ve patlayan mayınlar 5 Rus askerinin ölümüne, 9'unun da yaralanmasına yol açtı. Mücahitler son 24 saat içinde Rus görevlilere yönelik 14 silahlı saldırı üzenledi. Grozni ve Urus- Martan bölgesinde birer mayının patlaması sonucu 2 Rus görevli öldü. Shali şehrindeki çatışmada ise 2 Rus görevli ve 1 askerle 1 Çeçen hayatını kaybetti.
    Sokağa çıktılar diye iki Filistinli'yi öldürdüler
    Batı Şeria'da, dün sabah iki Filistinli İsrail askerlerince öldürüldü. Filistinli güvenlik yetkililerine göre, İsrail birlikleri sabah Nablus'a baskın düzenledi. Sokağa çıkma yasağı ilan eden askerler, evinin önündeki Sami Halavi (43) adlı Filistinli'yi öldürdüler. Nablus yakınlarında da Velit el Masri (23) adlı Filistinli, yine askerlerin kurşunlarına hedef olarak can verdi. 2000 Eylülü'nde patlak veren Filistin ayaklanmasında İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinliler'in sayısı 3 bine yaklaştı.
    BM Genel Sekreteri Annan bugün Ankara'da
    BM Genel Sekreteri Kofi Annan bugün Kıbrıs konusunda temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gidecek. BM tarafından verilen bilgiye göre Annan bugün Fransa'nın başkenti Paris'ten doğruca Ankara'ya gelecek. Annan'ın yarın Ankara'da Türk yetkililerle Kıbrıs barış planını müzakere etmesi bekleniyor. Annan 25 Şubat Salı günü de Ankara'dan Atina'ya gidecek ve Kıbrıs barış planıyla ilgili görüşmelerini orada sürdürecek. Yunan başkentinde de 24 saat kalacak olan Genel Sekreter Annan'ın 26 Şubat çarşamba günü Kıbrıs'ta olacağı ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yeni lideri Tasos Papadopulos ile görüşmelerde bulunacağı bildirildi.
    23 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED