T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Kar geçit vermiyor

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Birçok köy yolu ulaşıma kapanırken, İstanbul Boğazı deniz trafiğine kapatıldı, vapur ve uçak seferleri aksamalı yapılabildi.

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor. Yurdun büyük bölümünde kar nedeniyle köy yolları kapanırken, kar kalınlığı Uludağ'da 2,5 metreye, Kartalkaya'da ise 2 metre 2 santime ulaştı. Bolu'da 491 köy yolu ulaşıma kapandı.

Karayolları ekipleri, Bolu Dağı geçişinin ulaşıma kapanmaması için kar mücadelesi ve tuz dökme çalışması yaptı. Kar kalınlığı Bolu Dağı'nda 10 cm ulaşırken yüksek kesimlerde 50 cm.'yi buldu. Bolu'da önceki gün öğleden sonra tipi şeklinde başlayan yağıştan sonra kar kalınlığı kent merkezinde 15, Kartalkaya'da 220, Bolu Dağı'nda 45 santimetreye ulaştı. Sakarya'da, yoğun kar yağışı dolayısıyla, 122 köyün yolu ulaşıma kapandı. D-100, E-130 ve TEM Otoyolu'ndaki ulaşım aksarken, zincir, takoz ve çekme halatı bulunmayan araçların trafiğe çıkmasına izin verilmedi.

Doğu kar ve çığla uğraşıyor

Depin mevkiindeki çığ nedeniyle Van-Hakkari karayolu ile Şemdinli-Alan, Dağlıca-Kamışlı, Yüksekova- Şemdinli, Gevaş-Gürpınar ayrım Çatak ile Erciş ayrım Çaldıran yolları ulaşıma kapandı.

Yüksekova Karayolları 114. Şube Şefliği'nden 5 iş makinesi içinde bulunan 10 kişilik ekip, çığ nedeniyle 13 saat mahsur kaldı. Aralarında Şube Şefi Şaban Çiftçi'nin de bulunduğu ekip, Durak Jandarma Karakolu ekiplerince kurtarıldı. Yetkililer Van'da 350, Hakkari'de ise 100 köy ile irtibatın kesildiğini, kar ve tipi nedeniyle çalışmaların aksadığını belirttiler.

Trafik kazaları arttı

Trafik yetkilileri ise olumsuz hava koşulları ve yoğun kar yağışının kentte ulaşımı kötü yönde etkilediğini ifade ettiler. Yetkililer, sabah erken saatlerden itibaren yüzlerce maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini ve trafik polislerinin ihbarlara yetişmekte zorluk çektiğini kaydettiler. Karayolları yetkilileri, gece saatlerinden itibaren yaklaşık 175 ton tuz ve 6-7 ton üre atılarak, karayolları ile köprülerde buzlanmaya karşı mücadelenin sürdüğünü belirttiler.

TEM'de zincirleme kaza

TEM Otoyolu Samandıra Mevkii'nde şehirlerarası bir otobüsün devrilmesi sonucu meydana gelen zincirleme trafik kazasında 20'ye yakın kişi yaralandı. Samandıra'da Denizli Seyahat'e ait şehirlerarası bir otobüs, yolun kaygan olması nedeniyle devrildi. Arkadan gelen başka bir şehirlerarası otobüs, duramayarak devrilen otobüse çarptı. Kaza nedeniyle yolun trafiğe kapalı olduğunu gören başka bir şehirlererası otobüsün, kaza yerine 500 metre kala aniden durması üzerine arkadan gelen ve aralarında tankerin de bulunduğu birçok araç birbirine girdi. Kaza sonucunda yaralanan 20'ye yakın kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.

İSTANBUL BOĞAZI ULAŞIMA KAPANDI

İstanbul'da dün sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı, günlük hayatı olumsuz etkiledi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Boğaz transit tanker geçişine bir süre kapatıldı. Yetkililer, radarı faal olan küçük kuru yük gemilerinin ise geçiş yapabildiğini kaydettiler. Bu arada yoğun kar yağışının görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle, Üsküdar-Kabataş ve Üsküdar-Beşiktaş vapur seferleri gecikmeli yapılabildi. Kar yağışı hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Uçuşların kontrollü olarak yapıldığı Atatürk Havalimanı'nda uçak seferleri gecikmeli gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Yol Bakım Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin sürekli çalıştığını ve kapalı yol bulunmadığını belirterek, sorunlu bölgelere anında müdahale edildiğini kaydettiler.

KAR VE YAĞIŞLI HAVA SÜRECEK

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu kar yağışlı, öteki yerler parçalı bulutlu geçecek. Yağışlar, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yer yer etkili olacak. Hava sıcaklığı yurdun kuzeybatı kesimlerinde biraz azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar kuzey ve batı, yurdun doğu kesimlerinde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuvvetli olarak esecek.

EKMEK ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİLER

Büfelere va bakallara ekmek dağıtan araçlar kar nedeniyle gidecekleri yerlere ulaşamayınca, vatandaşlar ekmek almak için uzun kuyruklar oluşturdu. Özellikle, belediyelerin çıkardığı ucuz ekmekten alabilmek için erkenden satış noktalarına giden vatandaşlar, ekmek taşıyan araçlar olumsuz hava koşullarından dolayı gecikince, büfelerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

Ambulans köyde mahsur kaldı

Hakkari'ye 90 kilometre uzaklıktaki Çığlı Köyü'nde yolların kapalı olması nedeniyle köyde mahsur kalan 7 çocuk annesi hamile Besna Berk, 112 Acil Servis ekiplerinin çalışmaları sonucu kurtarılarak Hakkari Devlet Hastanesi'ne getirildi. Besna Berk'in eşi Nasrettin Berk, hamile eşinin aniden rahatsızlandığını, yolların kapalı olması nedeniyle köyde mahsur kaldıklarını söyledi. Nasrettin Berk, "Durumu 112 Acil Servisi'ne bildirmemiz üzerine köyümüzün yolu ulaşıma açılarak bir ambulans gönderildi. Ancak kar yağışından dolayı yolların tekrar kapanmasıyla birlikte şehre gidemedik. Ambulans şoförü de geceyi köyde geçirmek zorunda kaldı. Ertesi gün yolların yeniden açılmasıyla birlikte eşimi ambulansa bindirerek hastaneye getirdik. Eşimin durumu şimdi iyiye gidiyor. Bugünlerde doğum yapması bekleniyor. Köyümüze ambulans gönderilmemiş olsaydı, belki eşim şu an hayatta olmazdı. Eşimi ölümün eşiğinden kurtaran 112 Acil Servisi yetkililerine teşekkür ederim" dedi.

Karda mahsur kalan anne adayı kurtarıldı

Balıkesir'de, doğum sancıları başlayan hamile kadın, kar yüzünden mahsur kaldığı köyden, jandarmalar tarafından kurtarıldı. Akşam saatlerinde ambulans ile Balıkesir Doğumevi'ne yetiştirilen Vildan Avcı isimli genç anne, ikiz kız çocuğu dünyaya getirdi.Balıkesir il merkezine bağlı Yaylacık Köyü'nde oturan Vildan Avcı (25), önceki gece doğum sancıları başlayınca zor anlar yaşadı. Saatler süren çalışmalar sonunda güçlükle açılan patika yoldan köye ulaşan jandarma devriyesi, hamile kadını alarak yola çıktı. Jandarma aracıyla yakınlardaki Tatlıpınar Köyü'ne getirilen Vildan Avcı, burada tam teçhizatlı 112 ambulansı ile Balıkesir'e götürüldü.


 
Gül: Önyargılı değiliz
Yükseköğretim reformu ile ilgili sürecin son aşamasına gelindi. Çalışmaya kısa bir süre katılan Başbakan Abdullah Gül, yükseköğretim konusunda ideolojik ve önyargılı bir yaklaşım taşımadıkların söyledi.
Saddam'ın zalim yüzü
Human Rights Watch'ın Irak raporu, cezaevlerindeki insanlara uygulanan işkencelerin, dünyada bilinen işkence yöntemlerini gölgede bıraktığını ortaya koydu.
Savaş karşıtı ABD'liler
Türkiye'de eğitim programına katılan ABD'li öğrenciler, "Savaş değil barış istiyoruz" diyerek, savaşı sadece Bush ile yanındaki birkaç adamın istediğini dile getirdiler.
'Ballı maaş'ta eşitlik
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu, 'ballı maaşları' aşağı çekmek yerine, düşük ücret alan genel müdür yardımcılarının ücretlerini de diğer yüksek ücretler seviyesine çıkardı.
İHH yoksullara bayram yaptırdı
İnsani Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) bu bayramda da mağdur olan insanları, yaptığı et yardımlarıyla sevindirdi.
Halkın sesine kulak verin!
Halkın savaşa karşı olduğu ifade edilen çağrıda, milletvekillerinin buna göre karar vermesi istendi.
Altın bilezik öksüz kalıyor
Kökleri yüzyıllar öncesine dayanan el sanatları her geçen gün hüzne bürünüyor.
Fay'ın tansiyonu yüksek
TÜJEK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da son 13 yılda ortalama deprem sayısında artış gözlendiğini belirtti.
Muhalifler 25 Şubat'ta toplanıyor
Irak muhalefetinin Kuzey Irak'ta yapacağı toplantının, 25 Şubat'ta gerçekleştirileceği belirtildi. Toplantıyı izlemek için 366 gazeteci akreditasyon işlemi yaptı. Muhaliflerin toplantısını izlemek için geçişlerine izin verilmeyen gazeteciler Habur Sınır Kapısı'na gelerek askeri yetkililerle görüştü. Geçişlere izin verilmemesini protesto eden gazeteciler, daha sonra geri döndü.
İHD: Yeniden çatışmalara dönülmesin
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül, ülkenin bir daha çatışma ortamlarına girmesini istemediklerini belirterek, OHAL'e dönüş projeleri reddettiklerini söyledi. İHD Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere Elazığ'a gelen Öndül, "Geçmişte yaşanan çatışma ortamlarını halkın yeniden yaşamasını istemiyoruz. Tüm kesimlere sorumluluk düşüyor. Geçmiş hükümetler döneminde başlatılan demokratik girişimlerin devam etmesini istiyoruz" dedi. Türkiye'nin süratle sürüklenmek istendiği savaşa karşı olduklarını belirten Öndül, Türkiye'nin yüzde 94'nün savaşa karşı olduğunu söyledi.
Ilısu'nun ihale dosyası istendi
Danıştay 10. Dairesi, Ilısu Barajı'nın yapım ihalesinin iptali istemiyle Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü aleyhine açılan davada ara kararını açıkladı. Danıştay 10. Dairesi ara kararında, Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan 2886 sayılı 89. maddesi uyarınca, ilgili bakanın onayı ile belirlenen ''ihale usul ve esaslarının'', teklifleri içeren ihale ve işlem dosyalarının gönderilmesini ve şirketlerin hangi kriterlere göre belirlendiği hususlarının tekrar sorulmasını kararlaştırdı. Ara kararın gereğinin yerine getirilmesi için kararın tebliğinden itibaren davalı idarelere 30 gün süre verildi.
23 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED