T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Nereden nereye?

Ekonomik sıkıntılarımıza rağmen, başımızda esen savaş rüzgarlarına rağmen, siftahsız günlere rağmen bugün bayram... Kutlu olsun. Bayram havasından istifade bugün sizleri biraz eskilere götürecek bir yazı yazmayı uygun gördüm. Tabii ki konumuz yine esnaf ve sanatkârımızla iligili. Eskiden Anadolu'da esnaflık yapmak, her istediğini her zaman bulmak öyle kolay bir iş değilmiş. Fabrikalar, üreticiler, toptancılar hep İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde yoğunlaştığı için Anadolu esnafı, satacağı malı almak için ayda yılda bir, kar-kış demeden İstanbul'a gelir, dükkan dükkan dolaşır, fiyat araştırması yapar, ne satıyorsa ona göre malını alır memleketine dönermiş. Hatta bir esnaf aldığı mal ile kamyonu veya TIR'ı dolduramadığı için ya da tek başına bir kamyon kiralamak pahalıya geldiği için de birkaç esnaf bir araya gelir, tek bir kamyon kiralarlarmış. Ortak tuttukları kamyona biri kumaşını, biri elbiselerini, biri çikolata-bisküvilerini, biri de temizlik maddelerini yükler, o şekilde Bursa'ya, Ankara'ya Sivas'a, Samsun'a götürürlermiş.

Dağıtım şirketleri devrede

Günümüz esnafı, belki binbir zorlukla uğraşıyor ama şanslı olduğu noktalarda yok değil. Düşünsenize artık her taraf nakliye şirketleri, dağıtım şirketleri, toptancı tüccarlarla dolu. Üstelik sattıkları malları esnafın ayağına kadar götürüyorlar. Bir kuruyemişçi, bir bakkal tezgahına koyacağı malı, kapısının önüne gelen üretici firma ya da dağıtım şirketinin aracından alabiliyor.

Günümüz esnafının bu konuda şanslı olduğu bir gelişme daha var; ekonomik kriz nedeniyle pazar payını korumaya çalışan üretici firmalar, artık doğrudan esnafa satış yapmak için birer birer mağaza zinciri kuruyor. Geçen hafta Ülker Grubu'na ait Bizim Toptan Ticaret A.Ş'nin Altunizade Mağazası'nın açılışına katıldım. Ülker Grubu, Türkiye'de esnafın ayağına mal ve ürünlerini ilk kez götüren şirketlerden biridir. Ürünlerini Anadolu'nun dört bir yanına, esnafının ayağına kadar götürecek ilk dağıtım kanalını kuran ilk firmalardandır, Ülker... O Ülker, şimdi de ulaşamadığı esnaf ve sanatkâra hizmet verebilmek için tüm ülke genelinde mağazalar açıyor. Bu mağazalarda sadece vergi levhası olanlara satış yapılıyor. Her gün, her üründe indirim imkânı sunuluyor. Esnaf ister dükkânında satmak, isterse evinde kullanmak için buralardan toplu alışveriş yapabiliyor. Üstelik kredi kartı ile alışveriş imkânı da veriliyor.

Eskiden esnaf üreticiden mal alabilmek için bin türlü zahmete girerdi, şimdi üreticiler...


12 Şubat 2003
Çarşamba
 
YILMAZ YILDIZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED