AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Güneydoğu'da 'uyum' rüzgarı

Diyarbakır'da üç aydır satışa sunulan Kürtçe mealli Kur'an-ı Kerim ile mevlidi şerif ve namaz eğitim kitapları büyük ilgi görüyor. Uyum yolunda Güneydoğulular, düğün davetiyelerini de artık Kürtçe basıyor.

Avrupa Birliği'ne uyum yasaları kapsamında 59. hükümet tarafından hazırlanan 6 ve 7'nci uyum paketinde geniş yer verilen anadilde eğitim ve yayın tartışmaları devam ederken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kürtçe hazırlanan dini kitap ve kaset satışları büyük ilgi görüyor. AB'ye uyumda başı çeken Kürtler, düğün davetiyelerini de artık Kürtçe basıp dağıtıyorlar.

Diyarbakır'da satışa sunulan Kürtçe mealli Kuran-ı Kerim, mevlidi şerif ve namaz eğitimi kitapları büyük rağbet gördü. Diyarbakır'daki Ravza Dini Kitabevi tarafından, Arapça'dan Kürtçe'ye çevrilerek satışı sunulan kitaplar ilk günden bu yana oldukça fazla tüketiliyor.

Kitaplara talep çok

Kitabevi Müdürü Cemalettin Acar, Kürtçe dini kitapların da iyi bir satış potansiyeli yakaladığını söyleyerek, "3 aydır Kürtçe dini kitap satıyoruz. Beklediğimizin çok üzerinde bir taleple karşılaştık. Birçok vatandaşımızın bu konudan hala haberdar olmamasına rağmen ilginin her geçen gün artması oldukça sevindirici" dedi.

Diyarbakırlılar ise Kürtçe'nin serbest bırakılmasından sonra bu tür yayınların çoğaldığını belirterek, "Önceleri Kürtçe kitaplar yasaktı. Şimdi ise Kürtçe'nin serbest kalmasıyla birlikte bu tür dini kitaplara büyük ilgi başladı. Bizim açımızdan çok iyi. Çünkü Türkçe bilmeyenlerimiz artık bu kitaplar sayesinde dini bilgileri çok daha rahat öğreniyor" diye konuştu.

Düğün davetiyeleri Kürtçe

Güneydoğulu vatandaşlar, düğün davetiyelerini de Kürtçe yazıp dağıtmaya başladı. "Ana Dilde Eğitim" programı tam olarak hayata geçmeden, vatandaşlar konuştukları dili diğer alanlarda da kullanmaya başladı. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde oturan Baver ile Serhat isimli çift, 'yapılacak olan düğün töreninde sizleri de aramızdan görmekten onur duyarız' cümlesini Kürtçe "Hün bı xer werın Daweta keça me Bwar ü kure me Serhat Eme gelek kef xwesbın bı hatına we Hatına we ji bo me serbılındi ye Malbatawan" şeklinde düğün davetiyelerine yazarak, yakınlarını düğün törenine çağırdı.



16 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED