AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Irak için yeni paket

Irak'ta 2 Türk'ün öldürülmesinden sonra Dışişleri Bakanlığı'nda iki gündür süren çalışmaların hatları da ortaya çıkmaya başladı. Paket Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra özel firmalara uyarı yapılacak.

Irak'ta 2 Türk'ün art arda öldürülmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, bu bölgede çalışan Türklerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik alacağı önlemleri masaya yatırdı. Dışişleri'nde iki gündür süren toplantılarda önlemler paketi tüm ayrıntılarıyla ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesiyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin ABD mallarını taşımama kararına bazı şirketlerin tepki göstermesi üzerine yeniden durum değerlendirmesi yapıldı. Irak'tan Türk şirketlerinin ve işçilerinin güvenli olarak çekilmesini isteyen Bakanlık, bazı özel şirketlerin karara tepki göstermesi üzerine ortak strateji belirleme kararı aldı.

Şirketlere uyarı hazırlığı

Kaçırılan Türk işçilerinin çalıştığı Kahraman ve Öztunç şirketlerinin de faaliyetlerini durdurduğuna dikkat çekilirken, Bakanlık Irak'ta faaliyetlerine devam etmek isteyen özel şirket temsilcilerine uyarılarda bulunmaya hazırlanıyor. Özel şirket temsilcileriyle ortak önerilerin oluşturulması için önümüzdeki günlerde görüşme yapılacağı kaydedildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül çalışmaları ilk olarak Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu'nda, Irak'ta Türklerin güvenliği için atılacak adımlar ve izlenecek strateji ele alınacak. Bu çerçevede değerlendirilen bazı görüşler ise şöyle:

  • Türk şirketlerinin güvenliğini Iraklılar'ın sağlaması

  • Türk işçilerin Koalisyon güçlerine bağlı şirketlerde çalışmalarının teşvik edilmemesi.

  • Türk TIR'larının güvenliği için toplu ulaşımın tercih edilmesi.

  • Irak'ta ihale alan Türk şirketlerinin Türk işçi yerine, Iraklı personel çalıştırmasının teşvik edilmesi.

  • Güvenli bulunmayan ihalelerin devredilmesi veya projenin kısıtlı sayıda Türk ile devam ettirilmesi. Yüce'nin okuduğu metnin bir Türk tarafından kaleme alındığı şüphesi üzerine Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak'taki ABD yetkilileri ile temasa geçerek istihbarat paylaşımı da yapıyor. Yüce'nin cesedinin bulunması için bazı müslüman ülkelerle de istihbarat işbirliği yapıldığı belirtildi.

    Gül: Polemiğe girmek yanlış

    Kayseri'de bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Irak'ta rehin tutulan Türk vatandaşları ile ilgili olarak "Hepimizin görevi vatandaşlarımızı kazasız belasız kurtarmaktır'' dedi. Gül, UND'nin ABD birliklerine ait yüklerin taşınmasını durdurma kararı konusunda "İnsanların hayatları, canları söz konusuyken bu işleri polemik konusu yapmak çok yanlış bir şey" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA



  • 4 Ağustos 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED