AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
1 milyar çocuk ölüm sınırında

UNİCEF'e göre dünyadaki 1 milyar çocuk yoksulluk, şiddet ve AIDS tehlikesi ile karşı karşıya. 700 milyon çocuk 'ağır yoksulluk' şartları altında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF), dünya çocuk nüfusunun yarısını oluşturan 1 milyar kadar çocuğun, yoksulluk, şiddetli çatışmalar ve AIDS gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu açıkladı. UNICEF, yayınladığı yıllık raporda, 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan çocukların sağlıklı yetişmesine yönelik kararın, hükümetlerin insan hakları ve ekonomik reformlar konusunda başarısız olmaları nedeniyle tehlikeye girdiği belirtildi. Örgütün "Çocuklar Tehlikede" başlıklı raporuna göre; yoksulluk gelişmekte olan ülkelerle de sınırlı değil. Sanayileşmiş ülkelerin yüzde 73'ünde, çocuklar giderek daha kötü koşullarda büyüyor. UNICEF Genel Direktörü Carol Bellamy, "Ne zaman ki dünyadaki çocuk nüfusunun yarısından fazlası aç olarak yetişiyor, okullar hedef alınıyor ve köyler AIDS nedeniyle boşaltılıyor, o zaman çocuklara verdiğimiz sözleri yerine getirmede başarısız olmuşuz demektir" dedi.

140 milyon çocuk okuyamıyor

UNICEF'in raporunda, 640 milyon kadar çocuğun barınacak uygun yeri olmadığı, 400 milyon çocuğun temiz suya ihtiyaç duyduğu, 270 milyon çocuğun sağlık yardımından yoksun olduğu ve çoğunluğu kız olmak üzere 140 milyon çocuğun ise hiç okula gitmediği açıklandı. Raporda ayrıca, 700 milyon çocuğun "ağır yoksulluk" koşulları altında yaşadığı vurgulanırken, 1990 yılından bu yana yapılan savaşlarda hayatını kaybeden 3 milyon 600 bin kişinin yarısının çocuk olduğu belirtildi.

Savaş ve AIDS öldürüyor

UNICEF Çocuk Koruma Programı Başkanı Karin Landgren, 6 milyon çocuğun, aralarında tecavüzün de bulunduğu çeşitli şiddet olaylarına maruz kaldığını söyledi. Raporda, Beslan'daki rehin alma olayı örnek verilerek, çocukların rehin alma olaylarında hedef seçildikleri ifade edildi. UNICEF HIV/AIDS Programı Başkanı Peter Mcdermott, salgın hastalığın, çocuklar için her geçen gün daha ciddi bir tehdit unsuru olduğunu belirtti. Mcdermott, AIDS nedeniyle 15 milyon çocuğun öksüz kaldığını, bunların 5'te 4'ünün Afrika'da yaşadığını dile getirdi.

  • LONDRA



  • 10 Aralık 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED