AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Memurun ILO silahı

Toplu görüşmelerde umduklarını bulamayan memurlar, ILO gibi uluslararası anlaşmaların Anayasa hükmünün üstünde olduğunu belirten Anayasa'nın 90. maddesini ileri sürerek hükümeti zorlayacak.

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL
    İstedikleri zammı alamadan masadan kalkan memurlar, Başbakan Erdoğan'ın hükümetin yüzde 8'lik artışı yüzde10'a çıkarma teklifi ile yumuşarken uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını da sonuna kadar almak için konuyu uluslararası boyutlara taşımaya hazırlanıyorlar. Hükümetin görüşmelerde sicil affı getirme ve 1991 yılından sonra işe başlayanlara kademe verilerek 30'ar milyon daha fazla almalarını sağlayacak yaklaşımlara olumlu baktıklarını söyleyen Kamu Sen İstanbul İl Başkanı Hanifi Bostan, başta ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmesi olmak üzere Anayasa'nın 90 maddesindeki "uluslar "uluslarası anlaşmalar Anayasa hükmünün üstündedir" maddesinden istifade ederek geçmişe dönük kazanımlarını da isteyeceklerini söyledi.

    Memurlar İLO'nun 87 sayılı sözleşmeninin kamu çalışanlarına uygulanmasını düzenleyen 151 ve 98 sayılı sözleşmeleri, BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklara ilişkin Sözleşmenin 8, Avrupa Sosyal Şartı'nın 5 ve 6. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddeleri ve Türkiye tarafından imzalanan sözleşmeler gereği toplu görüşme değil, toplu sözleşme hakkı istiyorlar. Memurlar, Uzlaştırma Kurulu'nun 2002 ve 2003 yıllarında aldığı ancak, hükümetlerin uygulamadığı kararların uygulanmasını da isteyecekler.

    Erdoğan: Memur için bütün limitimiz bu

    Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 zammı görüşmelerinde önceki gün yaptıkları yüzde 10 zam teklifinin üzerine çıkamıyacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'a cuma namazı çıkışında hükümetin zam oranının hatırlatılması üzerine, "Önceki gün kendilerine bütün limitimizin bu olduğunu söyledik" dedi.

    KESK, Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu

    Öte yandan tamamlanan toplu görüşmelerin istedikleri gibi sonuçlanmadığını öne süren KESK, Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu. KESK Başkanı Sami Evren, yaptıkları başvuruyla bir süreci başlattıklarını, Pazartesi günü talepleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Kurul'a sunacaklarını kaydetti.

    Zamda paylaşım sorun oldu

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA
    Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmeler dün sabah saatlerinde sona erdi. Yaklaşık 12 saat süren görüşmede, maaş artış oranının paylaşımında anlaşma sağlanamadı.

    Görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devreye girdi ve zam oranının yüzde 8,2'den yüzde 10'a çıkarılmasını önerdi. Erdoğan, çok maaş alana az oranda, az maaş alana çok oranda bir zam yapılmasını istedi. Sendikaları bu oranı kabul etti ancak bu oranının paylaşımında anlaşma sağlanamadı. Hükümet yüzde 10'luk zammın en düşük maaşa yüzde 12, en yüksek maaşa da yüzde 8 olarak uygulanmasını önerirken, sendikalar en düşük maaşa yüzde 16, en yüksek maaşa ise yüzde 4 önerdi. Taraflar bu konuda geri adım atmayınca mutabakat metni imzalandı ancak bu konu Uzlaştırma Kurulu'na bırakıldı.

    Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerde, sosyal ve özlük haklarını içeren toplam 50 maddede ise anlaşma sağlandı. Mutabakat metninde, 1991 yılından sonra memuriyete başlayan kamu çalışanlarının derecelerini 1 derece yükseltilmesi ve yüz kızartıcı suçlar hariç, memurların disiplin cezalarına af getirilmesi de yeralıyor.



  • 2 Ekim 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED