AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
AB, Rumlara yenildi

AB Dönem Başkanı Hollanda, Rumların baskısı sonucu, KKTC'nin 'Kıbrıs Türk Devleti' adıyla temsil edileceği AB-İKÖ zirvesine katılmayacağını açıkladı ve 24 üye ülkeye de, "Katılmayın" dedi. Dışişleri Bakanı Gül de toplantıyı iptal etti.

Türkiye'nin yaklaşık 3 aydır hazırlıklarını sürdürdüğü AB-İKÖ Ortak Forumu Rum Kesimi'nin girişimleri ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın tutumu nedeniyle iptal edildi.

3 Ekim'de İstanbul'da yapılması planlanan AB-İKÖ Ortak Forumu için yaklaşık 3 ay önce başlatılan çalışmalar sırasında İKÖ'de gözlemci olan KKTC'nin hangi isimle temsil edileceği sorun oldu. AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Gosses ile sürekli istişarede bulunan Ankara, dönem başkanını ikna edemedi. İlerleme Raporu'nun açıklanacağı 6 Ekim ve 17 Aralık'ta müzakereler konusunda AB ile karşı karşıya gelmek istemeyen Ankara, toplantıyı iptal etti.

Ara formül bulunamadı

Dönem Başkanı Hollanda ile yapılan görüşmeler sonrasında KKTC'nin temsili konusunda bir çok formül ortaya atıldı. Gosses önce toplantıya İKÖ'de gözlemci olan KKTC, Tayvan, Etopya gibi ülkelerin davet edilmemesini istedi. Bu öneri Ankara tarafından kabul edilmeyince, "Devlet" sıfatı yerine "Toplum" sıfatının eklenmesini önerdi. Gosses son olarak İKÖ'de gözlemci olan ülkelerin temsilcileri önünde isimlik yer almamasını önerdi.

Hollanda'nın arayışlarına karşı Ankara, toplantı sırasında AB'nin KKTC'yi "Kıbrıs Türk Devleti" olarak tanımadığını belirten bir açıklama yapmasını veya yazılı metin dağıtılmasını önerdi. Ancak bu önerilerde AB Dönem Başkanı tarafından kabul edilmedi. Toplantının iptal edildiği Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir yazılı açıklamayla duyruldu. Açıklamada, Hollanda'nın, "Foruma katılmaktan imtina ettiği ve diğer ülkeleri de bu karara uymaya davet ettiği" anımsatılarak iptal kararı açıklandı.

İlk işaret persembe günü verildi

Dışişleri Bakanı Gül'ün AB büyükelçilerine önceki gün verdiği yemekte, Hollanda Büyükelçisi Gosses ile yaşadığı söz düelosunun ardından Gosses, Lahey'e yazdığı raporda, AB üyesi ülkelerin toplantıya katılmamasını önerdi. Hollanda, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü kamuoyuna duyurduğu bu kararın ardından Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Tacan İldem Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak karar iletildi. Aynı saatlerde Dışişleri Baknalığına davet edilen İKÖ üyesi ülkelerin Büyükelçilerine de Kıbrıs nedeniyle yaşanan gerginlikler hatırlatıldı ve toplantının iptal edilebileceği ifade edildi.

Dışişleri Bakanı Gül, dün de Müsteşar Vekili Ali Toygan başkanlığında diplomatlarla biraraya gelerek, bir değerlendirme yaptı. Gül'ün toplantının ertelenmesi yerine iptal edilmesi kararını vermesi üzerine, Dışişleri Bakanlığı randevu isteyen Gosses'e, "Meclisin açılması nedeniyle saat 17.30'da diğer AB ülkesi büyükelçileriyle birlikte gelmeniz uygundur" kararını iletti.

Hollanda'dan Rumlara destek

Referandum kararının ardından Annan Planı'nın gündemden düşmesi için çabalayan Rum Kesimi, Dönem Başkanı Hollada'dan destek gördü. Üst düzey bir diplomat, Hollanda'nın tutumunu "Soru işareti" ile değerlendirdiklerini belirterek, Rumların "Annan Planını yok etme" çabasına destek olarak değerlendirdi. Üst düzey bir doplomat da, Hollanda'nın 17 Aralık'ta verecek tarihi kararda objektif olmasını beklendiğini anımsatarak, "AB-İKÖ ile Hollanda'nın tutumu arasında bağlantı kurmak yanlış olur" dedi.

60 ülke 'evet' dedi

KKTC ile ilgili krizin tırmanmasından kısa bir süre önce 57 üyesi ve 3 gözlemcisi bulunan İKÖ'den ve 25 üyeli AB'den yaklaşık 60 ülke foruma katılacağını belirtmişti. AB üyesi ülkelerden Hollanda Dışişleri Bakanlığından yanı sıra, İsveç, Lüksembur, İngiltere, Finlandiya, İtalya bakan düzeyinde katılacaktı. Ancak Kıbrıs gerginliği AB'nin yanısıra İKÖ'den de katılım düzeyini düşmesine neden oldu.

Gül: AB yanlış yaptı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise konuyla ilgili olarak TBMM'nin açılış resepsiyonunda şunları söyledi: İki kuruluşun ortak platformuydu bu siyasi değildi. Her kuruluş, kendi içinde aldığı karara karşılıklı saygı göstermesi gerekir. Ne yazık ki AB burda yanlış yaptı. Bu karar İslam konferansı'nın aldığı bir karardı. KKTC gözlemci statüsündeydi.

Gül: AB'nin de İKÖ'nün de kararları kendisi için önemli

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İKÖ'nün KKTC'yi "Kıbrıs Türk Devleti" olarak adlandırdığı gerekçesiyle AB'nin İKÖ ile toplantıya katılmama kararını, "Toplantı siyasi amaçlı değildi. AB'nin kararları nasıl kendisi için önemliyse İKÖ'nün de kendi kararları kendisi için önemlidir" dedi.

AK Parti grup toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, "Siyasi bir toplantı değil zaten. Bunda siyasi bir amaç sözkonusu değil. AB'nin kararları kendisi için nasıl önemliyse İKÖ'nün de kendi kararları kendisi için önemlidir" demekle yetindi. Gül, taşımacılık konusunda da, Türk şoförlerin Suriye'den geçerken Suriye kurallarına uymaları gerektiğini vurguladı. Gül, "Onlar bizim kuralımıza uyacak, biz de onların kuralına uyacağız, onların ülkesinde bulunduğumuz sürece... Şoförlerimiz geçtikleri ülkenin kuralına uyacaklar" diye konuştu.

Talat: Rumların istekleri aşırı

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, "AB'nin, Rum tarafının aşırı isteklerine ve takıntılarına boyun eğmesi üzülecek bir durum" dedi.

Talat, 5. Dönem 2. Yasama Yılı'na dün başlayan Cumhuriyet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, İKÖ-AB toplantısına KKTC'nin "Kıbrıs Türk Devleti" sıfatıyla katılmasına bazı ülkelerin karşı çıktığına değinerek, "AB'nin, İKÖ ile birlikte düzenleyeceği ortak toplantının iptalinde, Rum tarafının çok aşırı isteklerine ve takıntılarına boyun eğmesi üzülecek bir durumdur" diye konuştu.



2 Ekim 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED