AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Rapor Türkiye'ye 'evet' diyor

AB Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayınlayacağı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'ye 'evet' deniliyor. ilk gerçekci üyelik tarihi 2015 olarak verilen raporda, Türkiye'ye yeni şartlar da getiriliyor.

AB Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayınlayacağı İlerleme Raporu'nda, Türkiye ile üyelik örüşmelerin başlatılmasına 'evet' derken, 'bu yolda çok sayıda katı şartın da altını çizeceği' bildirildi. Reuters haber ajansında Paul Taylor imzasıyla çıkan bir yorum-habere göre, AB kaynakları, Komisyon'un Türkiye'ye "yeşil ışık'' yakarken katı şartlar da öne süreceğini belirttiler. AB Komisyonu'nun müzakerelerin başlatılması için belirli bir tarih önermeyeceği ve kararın 17 Aralık'taki zirveye bırakacağını belirten Komisyon kaynakları, Rapor'un Türkiye'nin katılmadan önce yerine getirmesi gerekenleri ortaya koyacağını ve2015'i ilk gerçekçi üyelik tarihi olarak belirteceğini kaydettiler.

Prodi oylama yerine uzlaşma istiyor

Bir AB yetkilisinin, Komisyon Başkanı Romano Prodi'nin İlerleme Raporu için oylama yapılmamasına ve bazı üyelerin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmalarına karşın uzlaşmayla karar alınmasına kararlı olduğu belirtilen Reuters'in haberinde, Prodi'nin böylesine önemli bir konuda Komisyon'un bölünmüş bir tutum sergilemesini istemediği kaydedildi.

Türkiye karşıtı altı-yedi üye var

Habere göre, Komisyon'dan bir kaynak da, hala bazı üyelerin tutumlarının belli olmadığını söylerken, açıkça dile getirmeseler de İspanya, Macaristan, Lüksemburg ve Rum yönetimi temsilcilerinin karşı olanlar grubunda yer aldıklarını belirtti. Komisyon yetkilileri, başlıca hedeflerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Avrupa kamuoyunun bu tutumunu yumuşatmak ve konunun AB anayasına karşı ters tepki yaratmasına engel olmak olduğunu kaydettiler.

'Türkiye Avrupa'ya aittir'

ALMANYA'NIN eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker, "Türkiye'nin sürekli bir şekilde Avrupa'ya ait olduğunu" söyledi. Weizsaecker, Bild gazetesine verdiği ve "Türkiye'nin AB üyeliği, Avrupa için bir şans" başlığıyla yayımlanan demeçte, "AB Komisyonu başkanının 1963 yılında Türkiye'nin üye olabileceğini söylediğini" hatırlatarak, "Türkiye Avrupa'ya aittir, hem de sürekli şekilde, düzenli bir üye olarak. Bu nedenle kesin inancım şudur ki, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını engellememeliyiz. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz" dedi.



2 Ekim 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED