|
AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
| |
|
|
|
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
|
|
|
|
borç batağına saplandı Kredi kartı batağına saplanan vatandaş sayısı 2001 krizinde 111 bin iken, 2005'in ilk altı ayında bu rakam 133 bini aştı. Tüketimini kısan vatandaşları borç ödeme telaşı aldı.
EKONOMİ SERVİSİ
Saruhan Tan yaptığı açıklamada, kredi kartı mağdurlarının her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü belirterek, 2001 krizinde toplam 111 bin olan borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısının 2005'in sadece ilk 6 ayında 133 bini aştığını söyledi. Bankaların konut ve otomobil için yüzde 1,35'ler seviyesinde faiz uygularken kredi kartlarında bu oranların yüzde 6-7'ler'e çıktığına dikkat çeken Tan, buna ayrıca bileşik faiz uygulandığını böylece vatandaşın faiz girdabına kapıldığını söyledi. Türk halkının büyük bir çoğunluğunun kredi kartlarından kaynaklanan bir borç batağında olduğu gerekçesi ile BDDK'nın bir takım düzenlemeler yapmak üzere yola çıktığını hatırlatan Tan, şöyle devam etti: Çözüm bekliyorduk, dağ fare doğurdu "Geçen süre zarfında hem bankalar hem de sektörümüz bir takım tedbirler alınmasını bekliyordu. En büyük beklenti ise tüketicide idi. Çünkü tüketici bir faiz girdabının içine girmişti. Biz de bu süreçte fikrimizi dile getirdik. Beklentimiz özellikle faizin düşürülmesi yönünde idi En nihayetinde BDDK'nın kararı bizler için tamamen çözümsüzlüğü artıran, mevcut yapıyı değiştirmeyen, dağ fare doğurdu terimini söylettiren bir hal aldı."
Bileşik faiz uygulaması kalkmalı BDDK'nın yaptığı düzenlemede temel sorun olan faizle ilgili hiçbir düzeltmenin yapılmadığını dile getiren Saruhan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bakıyorsunuz bir 1,35'le ev kredisi, 1,5'le araba kredisi veriyor. Aynı banka kredi kartına yüzde 6-7 faiz uyguluyor. Sonuçta banka her ikisinde de para satıyor. Ama arabada, evde 1,5'la alışverişte 6 ile borçlandırıyor. Bu hiç adil olmayan bir yapı. Müdahale edilmesi gereken yapı burasıydı. Faizin düşmemesinin yanı sıra bileşik faizin de kalkmıyor olması ayrı bir şaşkınlık konusu bizler için. Çünkü yıllık enflasyonun yüzde 10'larda seyrettiği bir ülkede yıllık bileşik faiz oranı yüzde 150'lere varabiliyor. Faizin faizi uygulaması bugünkü ekonomik yapıda olmaması gereken bir şey. Borç batağında olan tüketicinin tüketimi de yavaşlıyor. Sektörü de bir anlamda baltalayan bir uygulama."
|
|
![]() |
|
|
|
|