AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Şiiler birbirine girdi

Şii lider Mukteda El Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu ile Abdülaziz el Hekim'e bağlı BedirTugayları Necef'te birbiriyle çatıştı. Çatışmalar, Bağdat ve Basra'ya da sıçradı. Sekiz kişinin öldüğü çatışmalarda Sadr'ın bürosu ateşe verildi.
Şii gruplar arasındaki çatışmayı değerlendiren Sadr, ortalığı ABD'nin karıştırdığını belirtti. Mukteda Sadr, "ABD Müslümanların arasını açıyor ve ayrımcılık yapıyor. Hiç kimseyi suçlamıyorum, hepimiz kardeşiz" diye konuştu.

Irak'ta anayasa tartışmalarıyla birlikte şiddet olayları da tırmanışa geçti. Son olayın merkezinde Şiiler var. Şiiler arasında önceki gün çıkan çatışmalarda 8 kişi öldü. Hastane yetkilileri, Necef kenti ile başkent Bağdat ve Basra'da Mukteda Sadr'ın ''Mehdi Ordusu'' savaşçılarıyla ''Bedir Tugayları'' isimli örgüt üyeleri arasında çatışmalarda 40'a yakın kişinin de yaralandığı bildirildi.

Geçen yıl ABD'ye direnen Şii lider Mukteda Sadr, Müslümanların birbiriyle çatışmaması gerektiğini belirterek, rakip Şii gruplar arasındaki şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Necef'te dün sabah saatlerinde Şii imam Muktada Es Sadr'ın evi önünde toplanan "Mehdi Ordusu" ve Sadr yandaşları, ellerinde silahlarla sloganlar atarak bekledi. Şii Lider es Sadr yaptığı konuşmada, "Irak'ın durumunun düzeltilmesi için herkese elimi uzatıyorum. Özellikle Başbakan Caferi'nin yaptığı açıklamaya teşekkür ediyorum. Bedr Tugayları'nı temsil eden Abdülaziz El Hekim'den dünkü olayı kınamasını bekliyorum" dedi. Sadr, ''Bütün inananlara, Müslümanların kanını dökmemeleri ve evlerine dönmeleri çağrısında bulunuyorum'' dedi. Sadr, Necef'teki bürosuna düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, ''Bu saldırıyı unutmayacağım... Ama Irak, birleşmeyi isteyen kritik ve zor bir süreçten geçiyor'' diye konuştu. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Abdülaziz El-Hekim'in, silahlı çatışmada yer alan yandaşlarını kınamasını isteyen Şii lideri, ''Abdülaziz El-Hekim'in bazı aşırılar ve temsilcileri tarafından yapılan saldırıyı kınadığını resmen açıklamasını talep ediyorum'' dedi. Irak Başbakanı İbrahim Caferi de, önceki gün Necef'te Şiiler arasındaki çatışmaları kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Gerilimin Başkent Bağdat, Basra ve diğer şehirlere sıçradığı belirtiliyor.

'Ortalığı ABD karıştırıyor'

Irak'ta Anayasa taslağının hazırlanmasının ardından ülkedeki gruplar arasında başlayan tartışmalar sürerken Şii Lider Muktada Es Sadr, yaptığı açıklamada yeni anayasayı onaylamadığını ve düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Sadr, "Bu anayasa İslam'a aykırı, bu yüzden anayasa çalışmalarına katılmıyorum. Anayasanın mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Eksiklikler var" diye konuştu. Şii imam, ABD'nin ortalığı karıştırdığını belirterek, "Amerika Müslümanların arasını açıyor, ve ayrımcılık yapıyor. Hiç kimseyi suçlamıyorum, hepimiz kardeşiz" diye konuştu. Öte yandan, Mukteda Sadr'ın Hazreti Ali'nin türbesinin bulunduğu Necef kentindeki makamına saldırıyı kınayan 21 milletvekili ve Irak ulaştırma bakanı parlamento ve hükümetten önceki gün çekildiklerini bildirmişti.

Nehirden 36 ceset çıkarıldı

Irak'ta bir nehirden 36 ceset çıkarıldığı bildirildi. Polis, hepsi erkek olan kurbanların kafalarına birer kurşun sıkılmış ve iç çamaşırlarına kadar soyularak nehre atılmış olduklarını söyledi. Cesetlerin Şiilerin yaşadığı Vasit'te bulunduğu, kurbanların kimliklerinin tespit edilmesi için çalışmalara başlandığı belirtildi. Öte yandan, başkent Bağdat'a 60 kilometre uzaklıktaki Ebu Sayda'da bir kafeye baskın düzenleyen saldırganlar 6 kişiyi öldürdü. Yetkililer, saldırının sabah saatlerinde düzenlendiğini, saldırganların kafedeki müşterileri yaylım ateşine tuttuğunu söylediler. Saldırıda, 3 kişinin de yaralandığı belirtildi. Bu arada, Irak'ın Kerkük kentinde, Amerikan şirketi için çalışan bir Filipinlinin öldürüldüğü bildirildi.

Oylama yine ertelendi

Irak parlamentosu, dün anayasa taslağını oylamak üzere yapacağı toplantıyı yine erteledi. Parlamento yetkilisi Bişro İbrahim, anayasa taslağının oylanacağı parlamento oturumunun hangi tarihte düzenleneceğine karar verilmediğini söyledi. Normalde parlamentonun dün toplanıp oylama yapması bekleniyordu. Açıklama, taslakta bazı maddeler konusunda halen bir anlaşmaya varılamadığı anlamına geliyor.

  • BAĞDAT



  • 26 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED