|
|
|
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
|
|
|
|
Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda sık sık petrol hırsızlığı ve kapkaç olayları yaşanması üzerine jandarma, güzergahda güvenlik önlemlerini arttırdı.
EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA
İddiaya göre, Kars, Erzurum ve Gümüşhane bölgelerinde yaşanan petrol hırsızlığı ve kapkaç olaylarında, bu yıl büyük bir patlama oldu. Petrol hırsızlığı ve kapkaççı ile baş etmeye çalışan jandarma ekipleri, özellikle gece yaşanan olaylara karşı bölgede geniş bir istihbarat ağı oluşturdu. Vatandaşın şikayet ve ihbarı sonucu yakalanan petrol hırsızları adalete teslim ediliyor. Kars ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, zanlıların suçüstü yakalandıktan sonra tutuklandığını belirttiler. Hırsızların çelik boruları delmek suretiyle pompaladıkları petrolü ucuz fiyatla bazı petrol bayilerine sattıklarını anlattılar. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın 468 kilometresi Azerbaycan topraklarında, 225 kilometresi Gürcistan topraklarında ve 1072 kilometresi Türkiye topraklarında olmak üzere toplam uzunluğu 1765 kilometreyi buluyor. Kültür mirası ortaya çıkıyor
Boru hattındaki çalışmalarda kültür mirası da ortaya çıkıyor. İnşaat esnasında kepçe ve buldozerlerle gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler, BOTAŞ ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Müze Müdürlüğü arasında imzalanan brotokol uyarınca, bir süre sonra sergilenmeye başlayacak. Tarihi eserlerin bulunduğu boru hattı güzergahında kazılar yapılıyor. Proje kapsamında Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas ve Ardahan'da şimdiye kadar 20'ye yakın kazı yapıldı. Kazılarda Bizans ve Roma dönemi ile Demir Çağı'ndan kalma 600 civarında insan ve hayvan heykelleri bulundu. Kazılarda ayrıca küpe, kandil ve çok sayıda madeni toprak altından çıkartıldı. Envanter çalışmaları yapılan eserler, daha sonra BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde sergilenmeye başlayacak.
|
|
![]() |
|
|
|
|