T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Asıl yarış minik otolarda

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, artan trafik karmaşası minik otolara ilgiyi daha da artırdı. Talebin arttığını gören otomobil üreticileri de pazardan daha fazla pay alabilmek için diğer firmalarla işbirliği yaparak ortak üretim yollarını arıyorlar

Harun
Bahçıvan

Oto Park
Tüketicilerin küçük arabalara beslediği sevginin ötesinde fanatik duygular otomobil piyasasının geleceğinde de belirleyici oldu. Kıyasıya rekabetin yaşandığı sektördeki bütün üreticiler küçük otomobil üretimine ağırlık vermeye başladılar.

Önceki yıllarda Türkiye'de trafiğe çıkan otomobillerin yüzde 90'ı C segmentindeki aile arabası şeklindeydi. Ancak, değişen şartlara paralel olarak trafikte manevra rahatlığı, dar sokaklarda park kolaylığı ve az yakıt tüketimi sağlayan küçük otolar şimdilerde tüketicinin bir numarası. Ayrıca toplumun refah seviyesinin yükselmesi ve kadınların iş hayatına daha fazla katılımı da artık daha çok aileye birden fazla otomobil sahibi olma imkanı sağlıyor. İkinci araba tercihleri genelde minik oto şeklinde olunca da bu segmentteki otomobillerin sayısı C sınıfı araçların sayısına çabucak ulaştı.

MARKALARIN İŞBİRLİĞİ

Piyasadaki bu gelişmeler karşısında minik oto segmentinde rekabet gücünü artırmak isteyen firmalar ortak üretim yapmayı planlıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Ford ve Fiat Grubu, Avrupa'daki küçük (sub-B) sınıfında ortak olarak araç geliştirme ve üretimi amacıyla kesin bir anlaşma yaptıklarını açıklamışlardı. Ford Ka'nın yeni modeli ve yeni Fiat 500'den geliştirilmesi planlanan böyle bir araç sayesinde her iki firma müşterileri için daha iyi fiyat ve daha yüksek kalite sunabileceklerdi. Bu açıklamanın ardından PSA Peugeot Citroen ve BMW Group da otomobillerinde de kullanılacak yeni, küçük, 4 silindirli benzin motoru ailesi için işbirliği yapacaklarını açıkladılar. Anlaşmaya göre ana motor, PSA Peugeot Citroen'in Kuzey Fransa'daki Douvrin tesisinde üretilecek.

Mini severlerin ilk resmi toplantısı

İtalya'nın Misano kentindeki yarış pisti, ilk resmi yıllık MINI United 2005 toplantısında, 40'tan fazla ülkeden 6 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. MINI meraklıları üç gün boyunca, lifestyle ve motorsporlarından ilham alan ambiyans ve etkinliklere katılmak için oradaydı.

Adriyatik'e kendi araçlarıyla gelen MINI tutkunlarının oluşturduğu toplulukta klasik ve yeni, 1.900'den fazla MINI modeli vardı. Dimitri Kodov, Moskova'daki evinden (3.660 km) İtalya'ya beş günde gelerek en uzun mesafe kadeden kişi oldu. Ho Hang On da, Hong Kong'tan etkinliğe katılmak için gelmişti, tabii ki uçakla... Sembolik bir törenle 700.000'inci yeni nesil MINI de sahibine teslim edildi.

Suzuki-Fiat'ın 4x4'leri geliyor

Suzuki ve Fiat Grubu'nun B sınıfında ortak olarak araç üretimi konusunda 2003 yılında yaptıkları anlaşmanın üretim aşamasına geçildi. Suzuki, SX-4 modelinin 1.9 litrelik dizel motorlu versiyonunu B segmentinde bir ilk olarak 4x4 ve 6 ileri vites seçeneğiyle pazara sunmaya hazırlanıyor. SX-4, 2006 Mart ayından itibaren spor ve 4x4 modelleri ile Avrupa'da satışa sunulacak. Suzuki'nin SX-4 adıyla pazara sunacağı araç, Fiat tarafından Sedici olarak tüketiciyle buluşturulacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi