T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 19 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gaz lambalı evde büyüdü milyonluk daireler yapıyor

Lüksün sınırlarını zorlayan ve fiyatları milyon YTL'ye ulaşan konutlar, daha proje halindeyken alıcı buluyor. Bu projelerden birinin arkasındaki isim ise Süleyman Varlıbaş. Varlıbaş, "Ben yoksulluktan geldim" diyor

Fatma
Çiftçi

Fiyatları 1 milyon YTL'ye kadar çıkan lüks gökdelen daireler, artık maket üzerinden satılıyor. "Bizim rezidansımız daha lüks" diyerek birbiriyle yarışan projelerde, akla gelen her türlü konfor mevcut. Alışveriş merkezinden eczanesine, kuaföründen spor salonuna kadar kendi içinde tüm ihtiyaçlara cevap vermeyi hedefleyen projelerin standartları gibi fiyatları da çok yüksek. 60 metrekarelik daireler 120 bin YTL'den başlarken, orta büyüklükteki bir daire 500 bin YTL'ye, en büyükleri ise 1 milyon YTL'ye kadar çıkabiliyor. Gökdelenler halinde yükselen projelerden biri de İstanbul'un Anadolu yakası Batı Ataşehir bölgesinde inşa edilen Up Hill Court (Tepe üstündeki yerleşim alanı). Helikopter pisti, limuzin servisi de bulunan 1744 daireli lüks-üstü projenin ilk bölümünde, fiyatı 700 bin YTL olan dairelerin tümü satılmış.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştiraki Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı güvencesinde yapılan projenin arkasında, iki arkadaşın şirketleri Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı Ortak Girişimi var. Birçok kamu binası ve enerji nakil hatlarında imzası olan Varyap Varlıbaşlar Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "Orta ve üst sınıfa konut satsak da, biz yoksulluğu bilen insanlarız" diyor. Varlıbaş'la iş yaşamını, inşaat sektörünü, son projesini ve ev alacaklara uyarılarını konuştuk.

ÜÇ KİŞİ BİR ODADA YATARDIK

'Lüks ötesi' denebilecek konutlar yapıp satıyorsunuz. Siz nasıl bir evde büyüdünüz?

Ben köylü çocuğuyum. Trabzon Çaykara'nın köyünde o zamanın şartlarında güzel bir evimiz vardı. Her tarafı ahşap olan evin 6 odası vardı ama, altı çocuk, anne, baba, dede, iki büyükkanne birlikte yaşıyorduk. Herkese bir oda düşmüyordu. Üç kişi bir odada yatardık. Akşama kadar bağda anneme, babama yardım eder, akşam da gaz lambasıyla ders yapardım. O şartlarda yetiştik. Ankara'da işim olduğu zaman otel parası vermemek için, akşam saatine bilet alıp geceyi yolda geçirir, sabah işimi hallederdim. Dişimizden tırnağımızdan artırarak bir yerlere geldik. Varlığın da yokluğun da kıymetini bilen insanlarız.

Müteahhitlerin çoğunluğu Karadeniz'li ve kamu ihaleleriyle işe başlamış kişiler. Siz de babadan mı müteahhitsiniz?

Aslında ben devlet memurluğundan müteahhitliğe geçtim. Ama babam Mehmet Varlıbaş, 1970'li yıllarda devlet ihalelerine girerek, köylerin enerji nakit hatlarının yapımıyla bu işe başladı. O zaman ben Çaykur'da fabrika müdürlüğü yapıyordum. Babamın başlattığı inşaat işini, biraderlerle biraz daha kurumlaşarak devam ettirdik. Adana, Urfa , Antep ve Mersin'de köyleri elektriğe kavuşturduk. Hatta Urfa'da 1980 yılında Evren Paşa'nın ısrarı ile normalde bir yılda bitecek 66 kilometrelik enerji nakil hattını, o zamanın şartlarında üç ayda bitirdik. 1980 yılında Evren Paşa'nın ısrarı ile Urfa'da üç ayda 66 kilometrelik enerji nakil hattını yaparak, o zamanın şartlarında çok kısa bir sürede bu işi yaparak Türkiye'nin o bölgelerini aydınlığa kavuşturduk. Normalde bir yılda bitecek bir işti. Altyapı, yol, arıtma tesisi, okul, hastane, endüstriyel tesis, kampüsler yaptık.

DEVLET 200 TRİLYON KAZANACAK

TOKİ'nin iştiraki Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile hasılat paylaşımı sistemiyle konut işine girdiniz. Up Hill Court'un arazisi çok değerli bir arazi. Nasıl bir hasılat paylaşımı söz konusu?

Bu projeye Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı Ortak Girişimi olarak, en iyi şartlardaki teklifi biz verdiğimiz için iş bizde kaldı. Hasılat paylaşımı, TOKİ'nin ekonomiye kazandırdığı bir sistem. TOKİ, atıl durumda bulunan arazileri bu şekilde ihale ederek, talipleri yarıştırıyor, kendisi hiçbir risk almıyor, masrafı müteahhide yüklüyor, ama karı paylaşarak iyi bir yöntemle bu işleri yapıyor. Bizim buradaki arsanın ekspertiz değeri, -sonradan öğrendiğimize göre-, 57 trilyon olmasına rağmen, biz bu arsayı 136 trilyon 400 milyar liralık bedelle aldık. Üzerinde geliştirdiğimiz proje ile yarattığımız artı değerle gördük ki, devletin payı bundan yukarı çıkarak 200 trilyon civarında olacak. TOKİ, bu sistemde yaptığı ihalelerle bütçeden kaynak almayarak, düşük taksitli sosyal amaçlı projelere start veriyor.

Dairenin metreküpüne de bakın

Diyelim bir daire alacağız. Dairenin konforunu belirleyen ve bizim bilemeyeceğimiz incelikler nelerdir?

İnsanlar daire alırken, öncelikle metrekaresine bakar. Ama biz metreküpüne de bakın diyoruz. Bu yüzden kalıpları normalden 20 cm daha yükselterek, daha ferah alanlar yaratmaya çalıştık. Sağlığınız için belli bir miktar havanın olması gerekiyor. Tavan yüksekliği 2.70 cm olmalı. Aksi halde basık, sağlıksız bir ortamda hayatınızı geçirirsiniz.

Tabii deprem yönetmeliğine uygun olması birinci kriter. Kaliteli malzeme kullanılması, güvenli olması, tüm ihtiyaçlara cevap veriyor olması önemli. Up Hill Cort, bu anlamda çok titiz bir çalışmanın ürünü. Bütün otoparkları yer altına aldık. Alışveriş merkezinden spor alanına, sosyal amaçlı etkinliklere kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyor.

Birkaç yıl öncesine kadar mütevazı siteler, sonrasında daha yatay büyüyen az katlı yapılar sözkonusuyken, şimdi gökdelen rezidanslar, adeta moda oldu. Bu değişimi, neye bağlıyorsunuz ?

Herşey arsaya göre belirleniyor. Konutun değerini de arsanın ulaşım kolaylığı, deniz görüp görmemesi, tepede oluşu gibi özellikler etkiliyor. Nüfus süratle artarken, büyükşehirlerde arsa bulmak zorlaşıyor. Bu nedenle tüm dünyada yaşam alanları, artık yatay büyümeden ziyade, dikey büyümeye başladı.

700 bin YTL'lik daireler kapış kapış

Dairelerin fiyatı 1 milyon YTL'ye çıkıyor. Satamamak gibi bir risk görüyor musunuz?

Bizim müşterimiz bütün imkanları birarada isteyen müşteri. Biraz orta ve üst sınıf diyebiliriz. Serbest çalışanlar, yöneticiler, işadamları, sporcular, sanatçılar...Örneğin, Bağdat Caddesi'nde oturanların parası var ama, evi depreme karşı güvenli değil, huzurlu değil. Müşterilerimizin çoğunluğu Bağdat Caddesi civarında ev bulamayan ya da oradaki evinin güvenliğinden şüphe duyanlar. 60 metrekareden 350 metrekareye kadar 70 farklı özellikte daire var. Satamama gibi bir riskimiz yok. Örneğin, ilk etaptaki 700 bin YTL'lik dairelerimizin tamamını sattık. İkinci etaptakilerden de şu anda yüzde 30'u bitti.

Daire satışlarınızda, müşterilerin kredi kullanımı ne oranda?

Kredi kullanımı çok fazla. Ayrıca bizimle çalışan finans kuruluşları, mortgage'da dairenin yüzde 70'ine kredi verilirken, dairenin 90'ının kredisi veriliyor.

Yeni projeler olacak mı? Konut dışında hangi alanlara gireceksiniz?

Up Hill'in kardeşini Bahçeşehir'de yapmaya başladık. Ayrıca kendi arazilerimiz var. Bodrum'da otel ve konut yapmayı planlıyoruz.

İsmi İngilizce, çünkü...

Son dönemde lüks gökdelen konut projelerine hep İngilizce isimler verildiğini görüyoruz. Hatta birinde, sokak adları bile Amerikan şehirlerinin isimleri. Sizin projenizin adı da Up Hill Court. Neden ille de İngilizce?

Bizim projemiz uluslararası bir proje. Katar, Bahreyn, Arnavutluk'dan bu projeyi oralarda da yapmamız için teklifler var. Önümüzdeki yıllarda Cannes'daki uluslararası projeler yarışmasına katılacağız. Bugün sokağa çıktığınızda tabelaların çoğunun İngilizce olduğunu görürsünüz. Bütün Avrupa markaları Türkiye'ye gelmiş. Up Hill Court, yüksek tepe bahçedeki yerleşim demek. Bunu Türkçede üç dört kelimede izah edebiliyoruz. Bunun en kısa şekli Up Hill Court. Eskiden Türk şarkıcıları Eurovision'da Türkçe şarkılarla sonuncu olurlardı, İngilizce şarkıyla birinci oldular. Up Hill Court'yu yarın başka bir ülkede görebilirsiniz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi