T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 19 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Aracı kurumlar stopaja karşı

SPK'nın geleneksel Abant Toplantıları'nın 6'ncısında yeni yılla birlikte uygulamaya başlanacak olan faiz gelirlerine yüzde 15 oranında stopaj getirilmesine aracı kurumlar ise sert tepki gösterdi. Gedik Yatırım Genel Müdürü Erhan Topaç, hisse senetlerine uygulanacak stopajın yüzde 5'e indirilmesini isterken, uygulamanın yabancı yatırımları yüzde 30 oranında azaltacağını ileri sürdü. Topaç, stopajı kesecek olan aracı kurumlara bir sorumluluk sigortası yapılması gerektiğini belirterek, mali sorumluluğunun da 2007 yılında devreye girecek olan merkezi kayıt kuruluşuna devredilmesini istedi. Merkezi kayıt kuruluşu yetkilileri ise bu çözümü, uygulanması zor buldular.


İzmir limanı görücüye çıkıyor

Mersin ve İskenderun Limanlarının ardından İzmir Limanı'da özelleştirilmek üzere "görücüye" çıkıyor. Alınan bilgiye göre, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanlarının bu hafta yayınlanmaya başlanması öngörülüyor. İzmir Limanı'nın liman alanı genişletilirken, limanda yapılacak derinleştirme çalışması için yatırım taahhüdü alınacak. İzmir Limanı özelleştirmesi için ihale ilanı aşamasına gelinirken, bunun ardından sanayi merkezleri açısından son derece stratejik konumda bulunan Derince Limanı görücüye çıkacak. Geriye kalan, Samsun ve Bandırma limanlarının ihalesinin daha sonra yapılacağı ifade ediliyor.


Okuyucu Süt, tatlı ve meyve suyu üretecek

Okuyucu Süt Mamülleri, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında, içme sütü, sütlü tatlılar ile süt proteini katkılı meyve suları üretecek. Günlük 1100 ton süt ile ülkenin en çok süt üreten ili olduklarını söyleyen Mithat Okuyucu, bu nedenle modern bir süt ve mamulleri fabrikası kurduklarını dile getirdi. OSB'den 20 bin metrekarelik bir yer aldıklarını belirten Okuyucu, yatırımları öz kaynaklarıyla yaptıklarını belirtti.


İzmir'de mefruşatın adı Erdal Mefruşat

Mefruşat ve ev tekstili sektöründe 45 yıldır faaliyet gösteren Erdal Mefruşat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mutteki Sezen, İzmir'de en eski mefruşat firması olduklarını söyledi. Tekstil dışında Saygılı Rulman firması ile 15 yıldır rulman sektöründe sanayiye hizmet verdiklerini belirten Sezen, dış ticaret alanında da faaliyet gösterdiklerini kaydetti.


Hyundai için 4 ayrı arsa belirlendi

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Erol Öztürk, Hyundai otomotiv şirketinin Türkiye'ye yapmayı düşündüğü yatırım kapsamında, Sakarya'da 300, 500, 1000 ve bin 500 dönüm büyüklüğünde 4 adet bedelsiz arsa belirlediklerini bildirdi. Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yatırım için ATSO, Sakarya Valiliği ve yerel yönetimler olarak tespit edilen bu yerlerin Hyundai tarafından beğenilmemesi durumunda ildeki mevcut işadamlarından oluşan konsorsiyum tarafından, firmanın beğendiği bir yeri satın almak suretiyle firmaya bedelsiz olarak hibe edeceklerini söyledi. Kararı, Hyundai firmasının Türk ortağı Kibar Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar nezdinde Hyundai yetkililerine bildirdiklerini kaydeden Öztürk, yatırımın her aşamasında kendilerine destek olacaklarını söyledi.


Grandis'in dizel versiyonu yollarda

Mitsubishi Motors'un, ilk kez Nisan 2004 yılında Avrupa'da satışa sunduğu Grandis, yenilenerek dizel versiyonu ile Türkiye'de de satışa sunuldu. TEMSA A.Ş'den verilen bilgiye göre, zengin bir mühendislik ve yarış mirasına, marka dinamiğini de ekleyerek MPV segmentine bir artı daha kazandıran ve bunu sportif bir görünüşle birleştiren Grandis DI-D'nin, anahtar teslim satış fiyatı 73 bin 250 YTL. Geleneksel MPV'lere oranla daha etkileyici duruşa sahip Grandis, 2001 Space Liner ve Tarmac konsept otomobillerinden esinlenerek dizayn edildi.


Harç tutarları yüzde 9,8 arttı

Maliye Bakanlığı Harçlar Kanunu çerçevesinde gelecek yıl uygulanacak harç tutarlarını belirledi. Buna göre harç tutarları, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 9,8 oranında arttırıldı. Bakanlığın tebliğine göre gelecek yıl sulh mahkemelerinde icra tetkik mercilerine başvurmak için 5,8 YTL, asliye ve idare mahkemelerinde başvurmak için 12,2 YTL, icraya başvurmak için 12,2 YTL, noterde özel vekaletnameler için (her imza için ayrı ayrı) 3.5 YTL, vekaletnameler için (her imza için ayrı ayrı) 5,2 YTL, serbest meslek kazanç defteri için 12,2 YTL, 6 aya kadar pasaport için 88,7 YTL, 1 yıllık pasaport için 126,7 YTL, patent başvurusu için 8,8 YTL, silah bulundurma vesikası için 488,3 YTL, özel dershane işletme ruhsatnameleri için (her yıl için) 1.020,5 YTL , A sınıfı sürücü belgeleri için 54,9 YTL, B sınıfı sürücü belgeleri için 164,7 YTL harç ödenecek.


TÜGİK'ten karlı Belarus ziyareti

3 günlük bir programla Belarus'u ziyaret eden Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erhan Özmen ve beraberindeki 70 kişilik işadamı heyeti inşaat malzemeleri, dokuma ürünleri, gazlı bez ve işlenmiş ağaç konusunda Belaruslu'tan yoğun talep gördü. Özmen'in verdiği bilgiye göre Denizli'de kurulu bulunan Sadık Group, Belarus traktörleri, Mans kamyon ve çekicileri ile Lübline hafif ticari araçlarının Türkiye distribütörlüğü için protokol imzaladı. Ata Palet firması ise bir kereste işletmesi ile ortaklık için ön görüşme yaptı. Akal ve Sesli firmalarının da dahil olduğu 10 işadamı da, yıllık 6 bin ton elyaf alımı için anlaşma imzaladı.


TÜFE FARKLARI
İŞÇİ EMEKLİLERİ FARKLARIN DEFATEN VERİLMESİNİ İSTEDİ

Birçok emeklinin dava açmayarak yetkililerin çözüm sözünü tutmalarını beklediğini ifade eden Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, 6 yıldır çözüm bekleyen TÜFE farklarının derhal ve defaten ödenmesini istedi.


DTÖ TOPLANTILARI
TARIMa İHRACAT TEŞVİKLERİ AŞAMALI OLARAK KALKACAK

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantılarının yapıldığı Hong Kong'da, tarım ürünleri ihracatına verilen teşviklerin, kısa sürede değil ancak 2013 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması konusunda görüş birliği oluştu.


OTOYOL VE KÖPRÜLER
OGS VE KGS SİSTEMİ KAÇAK GEÇİŞLERİ AZALTTI

Otomatik Geçiş Sistemi ile Kartlı Geçiş Sistemi köprüleri ile otoyollarda kaçakları engellerken, 2004 Ekim ayında 256.1 milyon YTL olan gelirlerin bu yıl aynı dönemde 295.4 milyon YTL'ye yükselmesini de sağladı.


KUŞ GRİBİ İSVİÇRE İTHALAT YASAĞINI
KALDIRMA KARARI ALDI

İsviçre, kuş gribi salgını tehlikesinin azalmasının ardından, 25 Ekim 2005 tarihinde yürürlüğe koyduğu Rusya, Türkiye ve Romanya'yı kapsayan kümes hayvanı ithalatı yasağını kaldırma kararı aldı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi