|
T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
| Y A Z A R L A R | 22 ARALIK 2005 PERŞEMBE | ||
|
|
Derler ki bir fotoğraf, bin kelimeye bedel. İşin içine rakamlar girdi mi konu bir anda pazarlığa açık hale gelir. Oysa konuya kesinlik kazandırmak, tartışmaları en aza indirmek hatta mümkünse yok etmek için icat edilmiştir o rakamlar. Ne fayda! Kimine göre yüz kelimedir bir fotoğrafın değeri, kimine göre on bin. Öyle fotoğraflar vardır ki kitaplar dolusu kelimeye bedeldir. Ben diyeyim bir milyon, siz deyin iki.
Diyarbakır bahsini fikrimce dün kapatmıştık. Fakat gördüm ki gazetede fotoğraflar mini minnacık kullanılmış. İnternet sitesinde yer alan fotoğraflar ise hem daha büyük, hem renkli. Açıkçası, gazeteye para vererek alan okurlara haksızlık yapılmış gibi geldi. Bu açığı kapatmak için bugün daha kısa yazıp, fotoğraflara daha geniş yer ayırmak gerektiğini düşünüyorum.
Tabii bu benim düşüncem. Görsel yönetmen denetiminde sayfaların şeklini çizenler, hazır kısa yazıyı bulmuşken alta başka bir şeyler tıkıştırabilir. Yahut ilan servisi, köşenin altına -münasiptir diyerek- bir reklâm da ayarlayabilir. İşin orası ihtiyarımızın dışında gelişir. Gençlerin düşünme biçimi de farklıdır nitekim. MALABADİ KÖPRÜSÜ Dünyadaki taş köprüler içinde kemeri en geniş olan Malabadi Köprüsü'nün, Silvan yakınlarından geçen Batman Çayı üzerinde bulunduğunu öğrendik fakat gidip görmeye vaktimiz olmadı. Kısmetse bir dahaki sefere.
ZİYA GÖKALP Ünlü düşünce adamı Ziya Gökalp Diyarbakırlıdır. Doğduğu ev, geleneksel Diyarbakır mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 1956 yılında müze haline getirilmiş; Ziya Gökalp'in özel eşyaları, fotoğrafları ve kitapları sergilenmekte. CAHİT SITKI Her yaşın bir şairi olsa, 40 yaş için İsmet Özel akla gelir ilk olarak. 35 yaş içinse şüphesiz Cahit Sıtkı Tarancı. Öyle ki "Yaş otuz beş, yolun yarısı eder" mısralarının bulunduğu şiiri, neredeyse şairden daha ünlüdür. Tarancı'nın doğduğu ev de klasik Diyarbakır evlerine güzel bir örnek. 1973 yılında Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak hizmete sokulmuş. GAZİ KÖŞKÜ Mardinkapı dışında yer alan Gazi Köşkü'nün asıl adı Semanoğlu Köşkü'dür. 15. yüzyıldan kalma Akkoyunlu devri eseri olarak bilinir. Mustafa Kemal'in Diyarbakır'da Kolordu Komutanı iken karargâh olarak kullandığı köşk, 1937 yılında belediye tarafından satın alınarak Atatürk'e armağan edilmiştir. Müze şeklinde düzenlenen köşkte Atatürk'e ait eşyalar, belgeler ve fotoğraflar sergileniyor. KORUMA PROJESİ
Dünya medeniyet tarihinin başladığı coğrafyanın önemli parçası olan Diyarbakır ile yaşıt kalesinin korunmasına yönelik bir proje geliştirilmiş. Valilik, ÇEKÜL Vakfı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülen proje, 2000 yılında imzalanan protokolle başlatılmış. Bu kapsamda İçkale'deki yapıların bir kısmı boşaltılarak Kültür Bakanlığı'na devredilmiş. Cezaevi ve İl Jandarma Komutanlığı'nın kullanmakta olduğu yapılar da boşaltılırsa, proje hayata geçirilecek.
|
![]()
| |||||||||||||||||
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
| Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |