T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 26 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

BİLİM 2005'TE COŞTU

Felaketlerle anılan 2005'te teknolojik ve bilimsel bir çok yeniliğe ve ilke de imza atıldı. Dünyanın ilk yüz nakli gerçekleşirken iki katlı A-300 Airbus yolcu uçağı ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. 100 dolarlık dizüstü bilgisayar üretildi. Mona Lisa'nın sırrı çözüldü

2005 yılında insalar daha çok dünyayı esir alan savaşları, çatışma, salgın hastalık, doğal felaket, açlık ve yoksullukları konuştu. Milyonlarca insanın ölümü ve yoksulluğu gündeme geldi daha çok. Ancak 2005 yılı sadece felaketler yılı olarak hatırlanmayacak. Geçen yıl teknoloji, çevre, biyoloji, tıp ve fizik alanında bir çok yeniliğe ve ilke imza atıldı. Bunlardan ilk akla gelenler şöyle sıralanabilir; dünyada ilk yüz nakli ameliyatının yapılması, en büyük yolcu uçağının başarıyla havalanması, 100 dolarlık dizüstü bilgisayarının üretilmesi, Borneo ormanlarında kediyle tilki arası yeni bir hayvanın keşfedilmesi, Mona Lisa'nın sırrının dijital ortamda çözülmesi. Geçen yılın dikkate değer bir gelişmesi de kök hücre alanında yapılan bir sahtekarlığın ortaya çıkarılmasıydı.

  • İSTANBUL

    Fransa'da ilk kısmi yüz nakli yapıldı

    Fransa'da dünyanın ilk kısmi yüz naklini yaptı. Yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki kadına Fransız doktorlar tarafından burun, dudaklar ve çene nakli yapıldı. Organlar ise ailesinin rızasıyla beyni ölen bir hastadan alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Jean Michel Dubernard, Eylül 1988'de Yeni Zelanda'da 49 yaşındaki bir hastaya ön kol naklini yapan ekip ile bir model roketi fırlatmaya çalışırken iki ön kolunu kaybeden Denis Chatelier'e Ocak 2000'de dünyanın ilk iki kol naklini yapan ekipte bulunmuştu.

    2005 Uluslararası Fizik Yılı

    BM Genel Kurulu'nun 10 Haziran 2004 tarihinde aldığı kararla ve Avrupa Fizik Derneği önderliğinde 2005 Yılı UNESCO tarafından "Uluslararası Fizik Yılı" ilan edildi. Bunun sebebi, Einstein'ın izafiyet teorisiyle "keşiflerin mucize yılı"nın ("annus mirabilis") yüzüncü yıldönümü olması. 2005 yılı, dünya çapında kutlanacak "Fizik Yılı" çerçevesinde uluslararası boyutta da Einstein yılı olarak ilan edildi. Kopyalama yoluyla insana ait kök hücre elde ettiğini açıklayan, ancak daha sonra meslektaşları tarafından verileri çarpıtmakla suçlanan Güney Koreli bilim adamı Hwang Woo-suk'un çalışması sahte çıktı.

    Mona Lisa'nın sırrı çözüldü

    Leonardo da Vinci'nin ünlü Mona Liza'sının sırrı çözüldü. Amsterdam Üniversitesi uzmanları, 500 yıldır sırrını koruyan Mona Liza'yı duyguları, analiz edebilen bir bilgisayar yazılımıyla inceledi. Bilim adamları, Mona Lisa'nın gülümsemesinde yüzde 83 oranında mutluluk, yüzde 9 küçümseme içerdiği sonucuna vardı. Yazılımda kullanılan algoritma, Mona Liza'nın yüzündeki ifadede yüzde 6 korku, yüzde 2 de öfke tespit etti.

    100 dolarlık laptop

    Dünyadaki zenginlerle yoksullar arasındaki "dijital uçurumu'' kapatması amaçlanılan 100 dolarlık dizüstü bilgisayar üretildi. Seri üretimine 2006 altıda başlanacak olan laptopun mucidi ABD'nin Boston kentindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Laboratuvarı Başkanı Profesör Nicholas Negroponte. "Yeşil makina'' adlı bilgisayar tasarımı bilinen dizüstü bilgisayarlardan biraz farklı ve kendi elektriğini yanına yerleştirilen kolun çevrilmesiyle üretiyor. 100 dolarlık laptop, çeşitli biçimlerde katlanabilecek.

    İki katlı Airbus A-380

    Airbus A-380 uçağı 27 Nisan 2005 günü Fransa'nın Toulouse şehrinin Blagnac hava alanından ilk deneme uçuşunu yaptı. Airbus A-380 555 kişi taşıyabiliyor. Bu yolcu yüküyle de 15000 km. uçabiliyor. Airbus A-380 tümüyle iki katlı bir uçak. Airbus A-380ínin yapımında yoğun olarak bileşik madde (composite material) kullanılmış. Uçakta bilardo salonları ve jakuzi bile var.

    Yeni bir etobur

    Borneo ormanlarının derinliklerinde doğal yaşamı izlemek üzere yerleştirilen gece görüşlü fotoğraf makinelerine, insanoğlunun şimdiye kadar görmediği bir yaratık yakalandı. Kediyle tilki arası, tüylü uzun kuyruğu olan kızıl hayvanın küçük sivri kulakları var. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun. Bu özellikler ise o bölge hayvanlarına mahsus özellikler değil.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi